Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Як Ізраїль може відповісти на атаку Ірану? — Bloomberg.

Варіанти включають ураження ядерних об'єктів Ірану та кібератаки на військову інфраструктуру.

Ізраїль обіцяє помститися Ірану за його ракетну атаку, що відбулася на вихідних. У той час як США і Європа закликають до стриманості, Ізраїль зважує свій вибір. Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу заявив, що країна відповість, але не надав жодних подробиць про те, як і коли. Його уряд заявляє, що бездіяльність свідчитиме про слабкість і заохочуватиме подальші атаки з боку заклятого ворога, повідомляє Bloomberg.

Удар по ядерних об'єктах Ірану

Це був би один з найбільш ризикованих і агресивних варіантів, який може змусити Іран знову напасти на Ізраїль, потенційно спровокувавши регіональну війну, якої США, Європа й арабські країни так прагнуть уникнути. Ізраїль, який бомбардував іракський реактор у 1981 році й сирійський атомний об'єкт у 2007 році, вже давно вважає ядерну програму Ірану загрозою своєму існуванню.

Іншою ціллю може стати іранський Центр атомних досліджень в Бонабі, найближчий до Ізраїля об'єкт, розташований за 500 км на південь від Азербайджану, союзника Ізраїля. Хоча це один з менш важливих ядерних об'єктів Ірану, удар по ньому стане потужним сигналом про військові можливості Ізраїля.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Іран випробовував систему протиракетної оборони під час атаки на Ізраїль — WSJ

Удари або кібератаки на військову інфраструктуру в Ірані

Ізраїль може атакувати іранські військові об'єкти або інші важливі об'єкти інфраструктури в Ісламській Республіці як прямим ударом, так і кібератакою. Ізраїль роками звинувачують у кібератаках на цивільні й військові об'єкти в Ірані, а також у вбивствах іранських вчених-ядерників та інших розвідувальних операціях, але він ніколи не брав на себе відповідальність. Колишній прем'єр-міністр Нафталі Бенет заявив, що ізраїльські війська знищили базу безпілотників в Ірані у 2022 році за його наказом.

Удари по іранських маріонетках на Близькому Сході

Ізраїль також може завдати удару по деяких іранських маріонеткових збройних формуваннях, таких як "Хезболла" в Лівані або хусити в Ємені. Існують також групи в Іраку і Сирії. Вони фінансуються Тегераном і націлені на Ізраїль.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ізраїль на засіданні Радбезу ООН закликав ввести проти Ірану всі можливі санкції

Ізраїль щодня веде перестрілки з "Хезболою", відколи в жовтні почалася війна проти ХАМАС в Газі. І він відбиває ракети й безпілотники від хуситів, які також атакують пов'язані з Ізраїлем кораблі в Червоному морі. Проте, бойові дії не переросли в повномасштабну війну.

Крім того, Іран має власних військовослужбовців у складі цих угруповань, багато з яких належать до Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР). Ізраїль може вибрати мішенню саме їх, як він зробив це 1 квітня, коли два генерали КВІР були вбиті в результаті удару по посольству Тегерана в Дамаску.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лідери європейських держав рішуче засудили атаку Ірану на Ізраїль

Зосередитися на Газі

Дехто закликає Ізраїль зосередитися на піврічній війні в Газі й знищенні ХАМАС, в тому числі в місті Рафах, де, згідно з даними ізраїльського уряду, перебуває близько 8 тисяч бойовиків цього угруповання. Розгром ХАМАС, який отримує підготовку і фінансування від Ірану, ознаменував би перемогу Ізраїля над Іраном, вважає Йосі Купервассер, колишній науковий керівник військової розвідки.

Більше про конфлікт між Іраном та Ізраїлем пише завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак у статті "Іран атакував ракетами Ізраїль. Чи розпочнеться на Близькому Сході нова війна?".

Дивіться спецтему:

  1. Російська зброя допомагає Ірану посилити оборону від ізраїльського авіаудару – WP Зростаюче партнерство Тегерана з Москвою зміцнює потенціал обох країн.

  2. Захід повинен протистояти іранським агресорам — The Telegraph Британія та союзники повинні працювати разом, щоб дати зрозуміти Тегерану і Москві, що їхня поведінка не буде виправдана.

  3. Іран обрав шлях самознищення — The Telegraph Тегеран не може виграти війну проти Ізраїля, але небезпека полягає в тому, що його лідери занадто ірраціональні, щоб визнати це.

  4. Глави МЗС G7 під час зустрічі цього тижня обговорять війну РФ проти України та ситуацію на Близькому Сході Країни G7 підтвердять повну підтримку України в протистоянні агресії РФ.

  5. Палата представників США ухвалила низку законопроєктів щодо посилення фінансового тиску на Іран Законопроєкти спрямовані на запровадження санкцій проти Тегерана та його союзників.

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

НАТАЛЯ БЄЛЯКОВА, президентка Хмельницької ТПП КАТЕРИНА САВЧУК, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області ЛАРИСА КОНОНЧУК, депутатка Хмельницької обласної ради, підприємиця МАР'ЯНА ОВЧАРУК, керівниця регіонального представництв...

Телеканал Хмельницького -

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Наталія Тарабалка стала капеланкою. Про рішення приєднатися до лав військових капеланів ЗСУ мати загиблого Героя України, легендарного льотчика Степана Тарабалки повідомила у відео, опублікованому в мережі Facebook.

НТК 2

Позиція Галичини. Сьогодення і майбутнє бібліотек.

Позиція Галичини. Сьогодення і майбутнє бібліотек.

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram: 30 квітня у прямому ефірі суспільно-політичного ток-шоу #ПозиціяГаличини п...

Галичина -

Порівняли ціни на м'ясо у Тернополі

Порівняли ціни на м'ясо у Тернополі

Новини Тернополя -

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

Великодній ярмарок. У середмісті Коломиї триває традиційна передсвяткова торгівля. Тут можна придбати не лише великодні атрибути, а й різноманітні продукти. Що цікавого продають? Та що скільки коштує? – наші журналісти відправились на ярмарок, аби...

НТК -

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка у Коломиї. У містечку майстрів Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття презентували свою творчість майстри і майстрині, які працюють у різних стилях і техніках. Також тут можна було придбати дизайнерські творч...

НТК -