UA.NEWS

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською

Більше новин

Чому ЄС продовжує купувати російський газ — DW

Попри те, що після нападу росії на Україну імпорт газу скоротився, значні обсяги російського газу все ще постачаються до ЄС.
Чому так, розмірковує DW.

Минуло більше двох років з початку російського вторгнення в Україну, а російський газ все ще поставляється до Європи. Це означає, що європейські підприємства продовжують опосередковано фінансувати Кремль – щоправда, значно меншою мірою, ніж до війни в Україні. Близько 34% імпорту газу до Європи на той час надходило з росії. Країни Центральної та Східної Європи перебували в особливій енергетичній залежності. Канцлер Німеччини Олаф Шольц одразу ж виступив проти пропозиції ЄС на початку війни в Україні заборонити імпорт газу. Він стверджував, що без росії «енергопостачання Європи для виробництва тепла, мобільності, електроенергії та промисловості наразі не може бути забезпечене».

Президент росії володимир путін добре усвідомлював подібні побоювання. Він обмежив імпорт газу до Європи. Напередодні зими 2022 року глави європейських держав та урядів висловили своє занепокоєння щодо можливості енергетичного шоку. Хоча ці побоювання так і не справдилися, тривожність також нікуди не зникла.

У цьому полягає ще одна причина, чому ЄС так і не запровадив санкції проти російського газу. «Не було жодних санкцій», – стверджує Бенджамін Гільгеншток, фахівець з Київської школи економіки. «Це було свідомим і раціональним рішенням країн диверсифікувати постачання і не піддаватися шантажу з боку росії», - розповів він в інтерв'ю DW.

Чи може російський зріджений природний газ замінити трубопровідний?

За даними ЄС, відсоток російського трубопровідного газу, що імпортується країнами-членами, знизився з 40% у 2021 році до близько 8% у 2023 році.

Основні маршрути газу з Росії та Кавказу до ЄС Втім, якщо враховувати зріджений природний газ (ЗПГ), торік на російський газ припадало 15% від загального обсягу імпорту ЄС. Зріджений природний газ; природний газ, який може транспортуватися кораблями в охолодженому та зрідженому вигляді. Німеччина стрімко послабила свою залежність від росії, побудувавши ЗПГ-термінали – як-от у Вільгельмсгафені. ЄС вдалося послабити свою залежність від росії після початку війни в Україні насамперед завдяки збільшенню імпорту ЗПГ з інших країн, таких як США та Катар. З іншого боку, це спричинило збільшення обсягів постачання дешевшого російського зрідженого газу до ЄС. Згідно зі статистичними даними компанії Kpler, росія наразі є другим за величиною постачальником скрапленого природного газу для ЄС. У 2023 році імпорт з росії становив 16% від загального обсягу постачання ЗПГ в ЄС. Це на 40% більше, ніж у 2021 році – тобто, до початку війни. Згідно з даними за перший квартал 2024 року, експорт російського скрапленого природного газу до Європи знову зріс на 5% порівняно з попереднім роком. Найбільші обсяги ЗПГ були імпортовані до Франції, Іспанії та Бельгії. На ці три країни припадає 87% всього зрідженого природного газу, що надійшов до ЄС у 2023 році.

Держави мають намір припинити постачання ЗПГ

Європейські постачальники газу 2023

Трубопровідний газ та ЗПГ у відсотках за часткою Водночас, значна частина російського скрапленого газу зовсім не потрібна для європейського ринку, а лише передається в європейських гаванях, зазначає аналітик Гільгеншток. Тобто, газ надходить – перевантажується на інші кораблі, а потім експортується в інші країни. «Тут немає нічого спільного з європейським постачанням природного газу. Мова йде лише про те, що європейські компанії заробляють на експорті російського ЗПГ». За даними нещодавньої доповіді Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), у 2023 році майже чверть європейського імпорту скрапленого природного газу з росії (22%) планується знову експортувати на світові ринки. Більшість піде до країн Азії, розповів у інтерв'ю DW Петрас Катінас, фахівець з питань енергетики Центру досліджень CREA. Тому деякі країни-члени, такі як Швеція, Фінляндія та країни Балтії, чинять тиск на ЄС. Вони вимагають повної заборони російського ЗПГ. Проте для цього необхідна згода всіх країн-членів Євросоюзу. В ЄС обговорення зосереджене насамперед на забороні перевантаження російського скрапленого природного газу в портах. За даними інформаційного агентства Bloomberg, також розглядається питання про введення санкцій проти важливих російських ЗПГ-проектів, таких як «Арктик ЗПГ 2», «ЗПГ-термінал в Усть-Лузі» і «завод в Мурманську». «Ми повинні повністю заборонити російський ЗПГ», – сказав Гільгеншток. – «Ми не віримо, що він відіграє значну роль у газопостачанні Європи, тому може бути відносно легко замінений скрапленим природним газом від інших постачальників». Дослідження аналітичного центру Bruegel від 2023 року також підтверджує цю заяву. Тим не менш, Європейське агентство зі співробітництва регуляторів у сфері енергетики (ЄАСРСЄ) нещодавно попередило, що скорочення імпорту російського ЗПГ може відбуватися лише «поступово», щоб уникнути енергетичного шоку.

Трубопровідний газ також все ще надходить до Європи

Газопроводи «Північний потік» через Балтійське море наразі не експлуатуються. Російський газ також більше не надходить до Європи через наземний газопровід «Ямал-Європа». Проте, російський газ продовжує надходити до австрійського газового вузла Баумгартен трубопроводами через територію України. Причина очевидна: частково державна австрійська енергетична компанія «ОМВ» (OMV) уклала контракт на постачання з російським газовим гігантом «Газпром» до 2040 року. У лютому цього року Австрія підтвердила, що 98% імпорту газу в грудні 2023 року надійде з росії. На думку віденського уряду, контракт має бути розірваний якнайшвидше. Однак для юридичного виправдання цього кроку необхідні санкції з боку ЄС. Угорщина також продовжує імпортувати великі обсяги російського газу трубопроводами. Нещодавно країна уклала газову угоду з Туреччиною – але багато експертів припускають, що це також російський газ, який надходить до Туреччини через газопровід «Туркстрім». Аналітик Гільгеншток припускає, що деякі країни продовжуватимуть купувати російський газ, оскільки вони отримують вигоду від подібних контрактів: «Тому, поки немає ембарго на російський газ, ці держави продовжуватимуть робити те саме». Можливе припинення імпорту газу з росії для Австрії та Угорщини може зрештою відбутися через Україну. Київ наголошує на тому, що не продовжуватиме чинний контракт з «Газпромом» на транспортування газу через свою територію. Ця угода закінчується наприкінці 2024 року. Попри те, що російський газ все ще імпортується до Європи, його частка в європейському газовому імпорті різко скоротилася з 2021 року. ЄС має намір повністю відмовитися від російського газу до 2027 року. Завдання, яке Гільгеншток вважає все більш реалістичним: «Я думаю, що якщо весь цей звіт і показав нам щось важливе, то це те, що ми можемо відносно швидко диверсифікувати наші поставки газу та інших енергоносіїв від росії». Втім, політичні умови для повного газового ембарго – особливо для трубопровідного газу – наразі «не є особливо сприятливими». Гільгеншток також вказує на потенційну перешкоду, пов'язану з головуванням Угорщини в Раді ЄС у другій половині 2024 року. Будапешт має тісніші відносини з Москвою, ніж більшість країн-членів ЄС. Він оптимістичніше налаштований щодо ЗПГ. Однак, на додаток до заходів ЄС, великі імпортери скрапленого природного газу, такі як Іспанія та Бельгія, також повинні будуть взяти на себе ініціативу. «Імпорт російського газу через так звані «чорні ходи» є великою проблемою». З одного боку, через те, що це створює враження, ніби росії допомагають з ланцюгами постачання ЗПГ. «

Читайте також

Санкції проти Ірану та росії:

чи є вони ефективними — DW У Північній Кореї вперше

пройшли

навчання з імітацією ядерного пуску. Тренування пройшли під керівництвом лідера Кім Чен Ина.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.
Без коментарів: «Еко-Вікенд 2024» – толока у Покровському районі.

Без коментарів: «Еко-Вікенд 2024» – толока у Покровському районі.

Перший Міський телеканал. -

Спортсмени з усієї України позмагалися на відкритому чемпіонаті Львівської області з плавання.

Спортсмени з усієї України позмагалися на відкритому чемпіонаті Львівської області з плавання.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #плавання #новини

НТА -

Новини Тернополя за 13-19 травня

Новини Тернополя за 13-19 травня

Новини Тернополя -

«Тепер у нас два періоди, коли росте споживання електроенергії» ️ #світло #lmn #video #новини #врек.

«Тепер у нас два періоди, коли росте споживання електроенергії» ️ #світло #lmn #video #новини #врек.

️Говоримо з експертом Інституту енергетичних стратегій Юрієм Корольчуком. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #lviv #video ...

ЛМН -

Чому вимикають світло ️ #lmn #блекаут #відключеннясвітла #електроенергія #новини #lviv #lmn #врек.

Чому вимикають світло ️ #lmn #блекаут #відключеннясвітла #електроенергія #новини #lviv #lmn #врек.

ЛМН 1

Ансамблю «Червона калина» з Переяславської громади виповнюється 30 років.

Ансамблю «Червона калина» з Переяславської громади виповнюється 30 років.

Учасники народного аматорського ансамблю української пісні «Червона калина» кожного тижня збираються поспівати у рідному селі Вовчків Переяславської громади. Цього тижня репетирували майже щодня, готуючись до важливого благодійного концерту на під...

proSLAV 1