Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

З'явився ШІ, здатний продовжити життя пацієнтам із метастатичним раком.

Новий інструмент здатнен швидко визначати джерело метастатичного раку, що має допомогти лікарям в оперативному лікуванні істинної причини.

Вчені з Тяньцзіньського медичного університету розробили інструмент штучного інтелекту (ШІ), який перевершує патологоанатомів у визначенні джерела метастатичних ракових клітин, що циркулюють в організмі, пише Nature .

Новий інструмент може допомогти лікарям покращити діагностику та лікування раку на пізніх стадіях і продовжувати життя людей.

Один із методів діагностики метастатичного раку заснований на виявленні пухлинних клітин у рідині, взятій з організму. Клініцисти вивчають зображення цих клітин, щоб визначити, на який тип вони схожі. Наприклад, клітини раку молочної залози, які мігрують у легені, все одно виглядають як клітини раку молочної залози.

Щороку із 300,000 людей з раком, які лікуються в лікарні при Тяньцзіньському медичному університеті, близько 4,000 діагностуються за допомогою таких зображень, але близько 300 людей залишаються недіагностованими, каже Тянь Фей, хірург із колоректального раку.

Вчені вирішили розробити алгоритм глибокого навчання для аналізу цих зображень та передбачення походження раку. Вони навчили свою модель штучного інтелекту на 30,000 зображень клітин, знайдених у черевній чи легеневій рідині 21,000 осіб, де походження пухлини було відоме. Потім вони протестували свою модель на 27,000 зображень і виявили, що ймовірність того, що вона точно передбачить джерело пухлини, становить 83%. При цьому ймовірність того, що джерело пухлини увійде до трійки найімовірніших прогнозів моделі, становила 99%.

Як зазначає Фейсал Махмуд, який вивчає застосування ШІ в охороні здоров'я в Гарвардській медичній школі, наявність списку із трьох найімовірніших прогнозів може допомогти лікарям скоротити кількість додаткових, часто інтрузивних тестів, необхідних для визначення походження пухлини.

Прогнози були обмежені 12 поширеними джерелами раку, включаючи легені, яєчники, груди та шлунок. Деякі інші форми раку, включаючи рак простати та нирок, виявити не вдалося, оскільки вони зазвичай не поширюються на рідинні відкладення у черевній порожнині та легенях.

При тестуванні на 500 зображеннях ШІ-модель краще, ніж патологоанатоми, передбачила походження пухлини, заявили вчені.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вчені відкрили несподівану здатність джмелів для виживання

Дослідники також провели ретроспективний аналіз 391 учасника дослідження приблизно через чотири роки після того, як вони пройшли курс лікування раку. Вони виявили, що ті, хто отримав лікування від типу раку, який передбачила ШІ-модель, з більшою ймовірністю вижили і прожили довше, ніж учасники, для яких прогноз не збігся.

"Це досить переконливий аргумент на користь використання моделі ШІ у клінічних умовах", – каже Махмуд.

Раніше Махмуд вже використовував ШІ для передбачення походження ракових пухлин на зразках тканин, а інші команди використовували геномні дані. За його словами, об'єднання трьох джерел даних – клітин, тканин та геноміки – може ще більше покращити результати лікування людей з метастатичним раком невідомого походження.

До слова, раніше вчені розробили перший у світі аналіз крові на рак мозку .

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка у Коломиї. У містечку майстрів Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття презентували свою творчість майстри і майстрині, які працюють у різних стилях і техніках. Також тут можна було придбати дизайнерські творч...

НТК -

Біодинамічна козина ферма працює на Коломийщині. Тут виготовляють 30 видів сиру

Біодинамічна козина ферма працює на Коломийщині. Тут виготовляють 30 видів сиру

Унікальна козина ферма працює на Коломийщині. Тут мінімально втручаються у життя природи та тварин, а отже отримують дуже смачне та корисне молоко. Біодинамічну «Мірину майстерню сиру» заснувала Мирослава Волощук. У Троїці виготовляють понад 30 ви...

НТК -

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

НАТАЛЯ БЄЛЯКОВА, президентка Хмельницької ТПП КАТЕРИНА САВЧУК, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області ЛАРИСА КОНОНЧУК, депутатка Хмельницької обласної ради, підприємиця МАР'ЯНА ОВЧАРУК, керівниця регіонального представництв...

Телеканал Хмельницького -

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

Великодній ярмарок. У середмісті Коломиї триває традиційна передсвяткова торгівля. Тут можна придбати не лише великодні атрибути, а й різноманітні продукти. Що цікавого продають? Та що скільки коштує? – наші журналісти відправились на ярмарок, аби...

НТК -

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Наталія Тарабалка стала капеланкою. Про рішення приєднатися до лав військових капеланів ЗСУ мати загиблого Героя України, легендарного льотчика Степана Тарабалки повідомила у відео, опублікованому в мережі Facebook.

НТК -

Постраждали внаслідок війни: як американські та українські медики проводять складні операції дітям?.

Постраждали внаслідок війни: як американські та українські медики проводять складні операції дітям?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #охматдит #львів #лікування #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #нов...

НТА -