Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Спікер парламенту Грузії звинуватив США у фінансуванні «радикалів».

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що США нібито "обхідними шляхами фінансують радикалів" та дезінформацію. Він також висловив розчарування реакцією Конгресу США на закон про "іноагентів"

Про це повідомляє "Новости-Грузия".

Спікер парламенту Шалва Папуашвілі сказав, що здивований і розчарований реакцією членів Конгресу США на плани грузинської влади ухвалити закон "Про прозорість іноземного впливу", оскільки законодавство США у цій сфері більш жорстке.

Він розкритикував підтримку, яку надають грузинським громадським організаціям через "Національний фонд з підтримки демократії".

"Досі невідомо, на що витрачаються ці гроші. Потім ми випадково дізнаємося, що кошти з бюджету США обхідними шляхами йдуть на фінансування партій, радикальних угруповань, дезінформацію, що, звісно ж, не йде на користь грузинському суспільству і кидає тінь на американську допомогу Грузії", – наголосив Папуашвілі.

Закон про "іноагентів" у Грузії: що відомо

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російський закон про іноземних агентів. Після цього в країні спалахнули протести. Поліція застосувала до учасників акцій сльозогінний газ. На ранок 8 березня було відомо про затримання біля будівлі парламенту 66 учасників мітингу. Опозиція натомість оголосила про нові протести.

У ЄС попередили Грузію про "серйозні наслідки" в разі остаточного ухвалення законопроєкту про "іноагентів".

Уже 9 березня політрада "Грузинської мрії", "Сили народу" та парламентської більшості відкликала закон. Пізніше парламент країни відхилив цей законопроєкт у другому та остаточному читанні.

Проте 3 квітня 2024 року у парламенті Грузії знову ініціювали законопроєкт про "іноземних агентів".

6 квітня повідомлялось, що після повторного ініціювання законопроєкту очільники парламентських комітетів закордонних справ низки країн Європи закликали Тбілісі відмовитисьвід нього. У США також заявили, що цей закон збиває Грузію з європейського шляху.

8 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що всупереч негативній реакції громадськості та медіа, влада готова ухвалити закон, а президентка Саломе Зурабішвілі оголосила, що накладе вето, якщо його ухвалить парламент.

9 квітня у Тбілісі тисячі людей взяли участь у мітингу проти закону, який владна партія "Грузинська мрія" вдруге зареєструвала у парламенті.

Вже 16 квітня грузинський парламент відклав розгляд закону через протести громадян.

Проте вже 17 квітня парламент у першому читанні вдруге ухвалив скандальний закон про "іноагентів", учасники акції протесту зібрали людний мітинг і вимагають зустрічі з прем'єром.

19 квітня речник Держдепу США Метью Міллер закликавГрузію не ухвалювати законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує закон РФ про іноземних агентів.

26 квітня понад 150 громадських організацій та шість опозиційних партій Грузії анонсувалинову масштабну акцію протесту проти закону про "іноагентів", яка відбудеться 28 квітня.

26 квітня двопартійна група Сенату США надіслала лист-попередження прем'єр-міністру Грузії Іраклію Кобахідзе, в якому попередила його, що якщо нововнесений законопроєкт про іноагентів стане законом, вони будуть змушені домагатися зміни політики США щодо Грузії.

В окупованому Бердянську пролунав вибух

В окупованому Бердянську пролунав вибух

Про це повідомляє начальниця Бердянської МВА Вікторія Галіціна. "Гучно у Бердянську! Мешканці повідомляють про гучний вибух, який чули в різних мікрорайонах міста", - йдеться у повідомленні. Натомість місцеві пабліки пишуть, що звук вибуху чули од...

Еспресо 1
Українські дрони долетіли до НПЗ у Башкирії, бавовна лунала у тимчасово окупованому Маріуполі і Луганську: де в росіян вибухало та палало цього тижня.

Українські дрони долетіли до НПЗ у Башкирії, бавовна лунала у тимчасово окупованому Маріуполі і Луганську: де в росіян вибухало та палало цього тижня.

Більше про "бавовну" в Росії та на тимчасово окупованих територіях – у тижневому огляді Еспресо. Бавовна на тимчасово окупованих територіях: пожежа на нафтобазі у Луганську та в окупантів у Маріуполі Увечері вівторка, 7 травня, у тимчасово окупова...

Еспресо 3
В головах європейців ми дрейфуємо від РФ зі свистом куль -  Олег Скрипка.

В головах європейців ми дрейфуємо від РФ зі свистом куль - Олег Скрипка.

Про це розповів музикант, лідер рок-гурту "ВВ" , організатор етнофестивалю Країна Мрій Олег Скрипка в етері телеканалу "Еспресо". "В головах європейців ми дрейфуємо від РФ зі свистом кулі, дуже швидко. На сьогоднішній день не тільки європейці, а н...

Еспресо 2
У Міноборони розповіли, як відбуватиметься мобілізація авто.

У Міноборони розповіли, як відбуватиметься мобілізація авто.

Про це він повідомив у хроніці тижня від МОУ. Зокрема речник Міністерства оборони розповів, що залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється ТЦК, центральним управлінням або регіональними органами СБУ, відповідними підрозділами р...

Еспресо 3
Духовий оркестр Івано-Франківського музичного коледжу виступить у Коломиї.

Духовий оркестр Івано-Франківського музичного коледжу виступить у Коломиї.

Духовий оркестр Івано-Франківського фахового музичного коледжу імені Дениса Січинського виступить у Коломиї. Концерт відбуватиметься у День вишиванки - 16 травня у Коломийській філармонії. Розпочнеться о 16:00 годині. Вхід вільний.

НТК 1

На Коломийщині підбили підсумки ІІІ-го етапу змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги».

На Коломийщині підбили підсумки ІІІ-го етапу змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги».

На Коломийщині підбили підсумки ІІІ-го районного етапу змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги». Нагородження переможців відбулось у спортивному залі села Королівки. Хто представлятиме район на наступному, обласному, етапі змагань – розкаж...

НТК 2

Молебень до Дня матері. На території Коломийської РДА провели молитву біля статуї Матері Божої

Молебень до Дня матері. На території Коломийської РДА провели молитву біля статуї Матері Божої

Молебень до Дня матері. На території Коломийської РДА провели молитву біля статуї Матері Божої. Напередодні її оновили коштами меценатів на прохання мешканців, які проживають поруч. Владики освятили її напередодні Дня матері.

НТК -

Працівники коломийських комунальних підприємств будували фортифікаційні споруди на сході.

Працівники коломийських комунальних підприємств будували фортифікаційні споруди на сході.

Місяць на сході. Працівники коломийських комунальних підприємств будували фортифікаційні споруди, які повинні слугувати захистом для наших військових. Їхали туди лише добровільно, ті, хто хотіли зробити щось потрібне для захисників. У сьогоднішньо...

НТК -

160-річчя від дня народження Кирила Трильовського відзначили у Коломиї.

160-річчя від дня народження Кирила Трильовського відзначили у Коломиї.

У Коломиї оновили погруддя Кирилові Трильовському. З нагоди 160-річчя від дня його народження. А ще з цієї нагоди у Коломиї відбулася низка заходів. Зокрема, у музеї історії міста Коломиї відкрили виставку, присвячену громадсько-політичному діячев...

НТК -

Критичні підприємства мають бронь

Критичні підприємства мають бронь

Бронюванню від мобілізації підлягають працівники підприємств, що мають критичне значення. А чи може ЛОВА відмовити підприємству, щоб визнати його критичним? ️Про це в програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів керівник апарату Львівської ОВА Тарас Гре...

ЛМН -

Ухилянта з Львівщини затримали закарпатські прикордонники під час відпочинку біля озера.
Baby Lasagna прокоментував несподіване друге місце на Євробаченні 2024: співак встановив рекорд Хорватії.
На харківських школярів, які танцювали вальс, накинувся український співак та телеведучий Антін Мухарський.
Глядачі змінили результати Євробачення 2024: за кого проголосували єврофани та як їхні голоси відрізняються від балів журі.
Командир ЗСУ повідомив, яка головна причина російського прориву на Харківщині.
Чи можна заряджати звичайний телефон швидкою зарядкою.
Елементарне хачапурі на сковорідці без духовики: готується лічені хвилини.
Будинок підірвали? У мережі показали момент вибуху у Бєлгороді.
«Ніколи такого не бачив». Неймовірний випадок перед боєм Ломаченка зібрав 650 тисяч переглядів за день. Відео
У Білгороді внаслідок вибуху обвалився під'їзд будинку: є загиблі (фото, відео).