Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Для ворога настають дуже складні часи, бо ми отримаємо і ATACMS, і Storm Shadow.

Ситуація на фронті поки залишається складною, але у найближчій перспективі Сили оборони мають отримати і американську військову допомогу, і рекордний пакет від Великої Британії. Це вирівняє баланс сил на полі бою і допоможе українській армії ефективніше протидіяти обстрілам КАБами.

Тим часом на окупованих територіях, зокрема у Криму, активно працюють партизани. І з надходженням нової партії ракет, тепер вже і далекобійних, там почнеться "сезон бавовни", розповів в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA військовий експерт Владислав Селезньов.

– Почнімо з фронту. Наскільки гостра нині ситуація?

Ситуація надзвичайно складна. Ворог, користуючись своєю технічною перевагою, намагається прорватися вперед. І хоча це просування тактичного рівня, на 100, 200, 300 метрів, тенденції досить тривожні.

Така ситуація триватиме, думаю, допоки перша партія військово-технічної допомоги від уряду США чи наших європейських партнерів не прибуде на лінію фронту. Бо очевидно, що голіруч воювати з ворожими танками вкрай важко. Звісно, що певна номенклатура озброєння в українських військових є, але цього замало для того, щоби стримувати ворожий наступ на різних ділянках фронту.

Ще один дуже важливий кейс, який тут і зараз реалізовується українськими Силами оборони, – це продовження будівництва інженерних фортифікацій, які слугуватимуть реалізації двох місій. Перша місія – збереження життя та здоров'я наших воїнів. Друга – максимальне сповільнення ворожого просування.

– Вже відомо, що Україна скоро отримає балістичні ракети великої дальності ATACMS. Як це може вплинути на ситуацію на фронті?

– Що стосується передачі ракет, які спроможні здолати відстань до 300 км та мають осколкову фугасну бойову частину, тобто здатні навіть руйнувати підземні бункери, то це насправді серйозне посилення бойових можливостей українського війська.

Згадаймо історію. Тільки-но Україна отримала ракети до "Хаймарсів", ворог був змушений переміщувати свої бази, арсенали та склади з боєприпасами на відстань понад 80 кілометрів від лінії бойового зіткнення. Те, що він розміщував ближче, зазвичай перетворювалося на купу брухту через нашу ефективну бойову роботу.

Для ворога у найближчій перспективі настають дуже буремні та складні часи, бо він буде змушений знову переформатувати свою логістику, відтягуючи свої склади, бази та арсенали чимдалі від лінії бойового зіткнення. Очевидно, що завдяки наявності у складі українських Сил оборони цих потужних ракет ми зможемо оперативно працювати по ворожих військових частинах та базах на території тимчасово окупованого Криму та Севастополя.

У зоні ураження опиняється і Керченський міст. Це абсолютно зайва інфраструктурна споруда, яка чимало дошкуляє українським Силам оборони, бо саме завдяки наявності цього інфраструктурного об'єкта ворог має змогу безперешкодно забезпечувати функціонування свого окупаційного контингенту як у Криму, так і на півдні Херсонської та Запорізької областей. Звісно, що для того, щоби зруйнувати таку споруду, треба застосовувати комплексний підхід. Але в будь-якому разі, як зазначає американський генерал Бен Годжес, звільнення Криму має починатися з руйнації Керченського мосту.

Генерал Буданов уже заявив, що десь до середини літа споруда Керченського мосту має перетворитися на купу брухту.

– Велика Британія анонсувала великий, рекордний пакет військової допомоги Україні. Маємо отримати пів мільярда фунтів стерлінгів у переліку більше тисячі ударних і зенітних ракет, зокрема додаткова партія Storm Shadow, 60 човнів і катерів, бронемашини і всюдиходи. Я так розумію, що це для того, аби продовжувати роботи на лівобережжі Херсонщини. І, що не менш важливо, майже 4 млн боєприпасів для стрілецької зброї. Це досить суттєве підсилення. Чи можна сказати, що США стимулювали інших партнерів України допомагати нам активніше?

– Швидкісні човни є надзвичайно вагомим елементом, який дозволяє нам забезпечувати сталу логістику дій українських морських піхотинців, воїнів ССО, а також наших прикордонників на лівому березі Дніпра. Там декілька плацдармів тримають наші відчайдухи, а проти них стоїть російське військо, близько двох дивізій. Тобто ворог має тримати досить серйозну компоненту, щоб не дозволити нашим воїнам розширювати межі плацдармів на лівому березі Дніпра. І це чудово, бо інакше противник міг би відправити свої підрозділи у напрямку Роботиного чи на інші ділянки фронту, де їм зараз непереливки, бо українська армія тримає оборону, проводить контрнаступальні заходи. На тактичному рівні ворогу немає часу на відпочинок.

Кейс військово-технічної допомоги від уряду Великої Британії є надзвичайно важливим, зокрема, і в межах поставок ракетної зброї. Цей кейс дає змогу нам гатити по ворогу і знищувати його військові об'єкти, об'єкти військової архітектури на досить великих відстанях. Ракети Storm Shadow неодноразово доводили свою ефективність, коли ми ними влучали по військових об'єктах у Севастополі.

І відповідно з отриманням нової партії Storm Shadow така бойова робота буде продовжуватись. На початку цього року президент Володимир Зеленський зазначав, що 2024-й буде роком особливої уваги українських Сил оборони до окупантів у Криму. І насправді цю бойову роботу бачимо і далі буде більше.

– Якщо ми отримаємо і ATACMS, і Storm Shadow, можна говорити про те, що скоро на окупованих територіях, зокрема у Криму, буде сезон "бавовни"?

– Безумовно, адже ми зможемо міксувати зброю, яку ми отримуємо від наших західних партнерів, спрямовувати по ворожих військових об'єктах на тимчасово окупованих територіях нашої країни. На жаль, майже 20% територій України перебувають під контролем ворога. А ресурси і засоби, що виготовляються українськими промисловцями, спрямовувати на територію Російської Федерації.

І тут ми маємо непогані результати. Наші дрони долають понад тисячу кілометрів. Наші ракети влучають у російські НПЗ, що так само дається взнаки.

– Ще питання щодо ударів по окупованих територіях.

– Українські партизани продовжують діяти не лише на території півдня Донецької, Запорізької і Херсонської областей, вони так само активно працюють і в Криму, розвідуючи та дорозвідуючи місцевість. Далі ці дані передаються нашим Силам оборони, які влучають по них.

А чим більших втрат зазнає ворог, тим ефективнішими будуть наші дії в межах нашого контрнаступу. Зрозуміло, що поки не йдеться про масштабний український контрнаступ у найближчій перспективі. Нам ще треба накопичити відповідні ресурси.

Ворог має розуміти, що окуповані ним території – це чужа йому земля, що палатиме під його ногами. І приліт по казармі у Маріуполі є яскравим тому прикладом.

– Росіяни зараз активізувалися по всій лінії фронту, і є відомості, що вони планують масштабний наступ у травні-червні. Оборонна підтримка України допоможе зірвати цей план?

– Безумовно. Ворог зараз має вікно можливостей, адже у нас бракує і ракет, і артилерійських боєприпасів, і бронетехніки. Нам треба протриматися, доки надійдуть перші партії боєприпасів від наших союзників. Тоді усі намагання ворога масштабно атакувати, загарбувати нові квадратні кілометри українських територій будуть перетворені на попіл.

Бо фактично для того, щоб зупинити ту саму навалу ворожих керованих авіаційних бомб, нам потрібно кілька систем протиповітряної оборони і далекобійні снаряди, щоб усі ворожі хаби виносити у повітря.

Ресурси залишаються ключовими факторами, які впливають на ситуацію на полі бою. Сподіваюся, що у найближчій перспективі баланс сил буде встановлено.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

ЗОВА передала на фронт півтисячі дронів, РЕБи та Старлінки від громади Підірваний колаборант із Бердянська. 5 травня під його авто заклали саморобну вибухівку Поліцейському із Запоріжжя пропонували 10 тис доларів щомісяця за «кришування» наркобізн...

Телеканал TV5 3

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка з очільниками громад Житомирщини відбулася нарада «Спроможне врядування на шляху до ЄС». Які питання обговорили дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідом...

Телеканал СК1 5

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

В лютому цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені різні бригади з різних регіонів України. Туди можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися, які бригади зараз шукають людей. Як такий центр працює? Хто...

ЛМН 6

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #селоМирне #перемога #победа #мирное #shorts #shortvideo #шорст

Новини Приазов'я 4

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 3

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів рекрутер Центру рекрутингу 24-ї ОМБр імені короля Данила Василь Дзеса. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобіліз...

ЛМН 3