Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Блінкен зустрівся з Сі Цзіньпіном, порушив питання підтримки Китаєм РФ у війні проти України.

Держсекретар США каже, що “дуже чітко висловив занепокоєння” Вашингтона. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен у межах офіційного візиту до Китаю в п'ятницю, 26 квітня, зустрівся з тамтешнім лідером Сі Цзіньпіном. За словами держсекретаря Штатів, він, зокрема, порушив питання підтримки Пекіном оборонної промисловості РФ під час війни проти України, повідомляє BBC .

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

США повинні вибрати між співпрацею або конфронтацією — заявив Китай під час візиту Блінкена

“Я дуже чітко висловив наші занепокоєння”, - сказав Блінкен.

Він розкритикував Китай за те, що той дозволив РФ продовжувати війну проти України надаючи економічну підтримку Росії та постачаючи РФ товари подвійного призначення.

Водночас, Блінкен обережно “похвалив” Китай за зменшення напруженості в деяких точках, зазначивши, що, на його думку, Пекін відтягнув Росію від краю прірви минулого року, коли Москва неодноразово погрожувала застосувати ядерну зброю проти України.

Держсекретар США у п'ятницю також висловив занепокоєння з приводу підтримки Пекіном РФ під час зустрічі з главою МЗС Китаю Ван І. Блінкен, однак, не відповів на запитання про те, чи запровадить Вашингтон санкції через підтримку Китаєм Росії, повідомляє Reuters .

Пекін відкинув “необґрунтовані” заяви США про підтримку Росії у війні. Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь заявив, що це “необґрунтоване звинувачення проти нормальних економічних і торговельних обмінів”.

“Ми закликали американську сторону не намагатися перекласти провину на Китай. США повинні докласти конкретних зусиль для політичного врегулювання української кризи (Китай називає війну РФ проти України “українською кризою” — ред.)” - додав він.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ван І попередив Блінкена про наростання "негативних факторів" у відносинах США з Китаєм

Американські чиновники кажуть, що підтримка РФ ризикує зашкодити двостороннім відносинам Пекіна з Вашингтоном. Китай наголошує, що його “нормальна торгівля” з Росією не повинна перериватися або обмежуватися.

В останні тижні США посилили тиск на Пекін, попередивши, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які сприяють торгівлі товарами з РФ, що мають як цивільне, так і військове застосування. Китай, зокрема, різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для війни.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перший візит після "переобрання": Путін планує у травні поїхати до Китаю

Сі Цзіньпін під час зустрічі заявив Блінкену, що Америка повинна припинити “говорити одне, а робити інше”, закликавши Вашингтон не ставитися до Пекіна як до ворога, повідомляє Politico .

“Наші дві країни повинні бути вірними своїм словам. Ми повинні допомагати один одному процвітати, а не шкодити один одному”, - сказав Сі.

“Попри те, що в деяких сферах було налагоджено комунікацію й досягнуто певного позитивного прогресу, все ще залишається багато питань, які потребують вирішення, і є можливості для подальшого вдосконалення”, - додав він.

Як відомо, Китай невдоволений нещодавніми зусиллями США, спрямованими на зміцнення альянсу з Японією та Філіппінами в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях, а також пакетом допомоги для Тайваню і обмеженнями на доступ Китаю до передових напівпровідників.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Foreign Affairs про те, як Китай намагається змінити світовий порядок та які висновки мають зробити США

Раніше ЗМІ повідомляли, що США готують санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи, щоб зупинити підтримку російського військового виробництва з боку Пекіна . Втім, Штати найближчим часом не збираються реалізовувати ці заходи, сподіваючись, що дипломатія зможе запобігти необхідності таких дій.

США також нещодавно попереджали, що покладуть на Китай відповідальність , якщо РФ досягне успіхів у війні проти України, після того, як Пекін вкотре оголосив про розширення співпраці з Росією.

Москва та Пекін значно зблизилися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Китай, попри заяви про “нейтральність”, не засудив Росію за війну, ставши дипломатичною та економічною опорою для РФ. Пекін також заявляє, що не прийматиме "критики чи тиску" через свої зв'язки з РФ.

Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю

  1. Foreign Affairs про те, як Китай намагається змінити світовий порядок та які висновки мають зробити США Навіть якщо бачення Китаю не буде повністю реалізоване, за відсутності надійної альтернативи Пекін може досягти прогресу в підриві нинішньої міжнародної системи.

  2. Ван І попередив Блінкена про наростання "негативних факторів" у відносинах США з Китаєм Держсекретар США зустрівся з главою МЗС Китаю в Пекіні.

  3. США повинні вибрати між співпрацею або конфронтацією — заявив Китай під час візиту Блінкена Напруженість у відносинах між двома країнами зростає через низку питань.

  4. Росія заблокувала в ООН резолюцію щодо недопущення ядерної зброї у космос Китай утримався при голосуванні

  5. Блінкен прибув до Китаю для напружених переговорів Дві країни сперечаються щодо низки питань.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

ЗОВА передала на фронт півтисячі дронів, РЕБи та Старлінки від громади Підірваний колаборант із Бердянська. 5 травня під його авто заклали саморобну вибухівку Поліцейському із Запоріжжя пропонували 10 тис доларів щомісяця за «кришування» наркобізн...

Телеканал TV5 3

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка з очільниками громад Житомирщини відбулася нарада «Спроможне врядування на шляху до ЄС». Які питання обговорили дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідом...

Телеканал СК1 5

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

В лютому цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені різні бригади з різних регіонів України. Туди можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися, які бригади зараз шукають людей. Як такий центр працює? Хто...

ЛМН 2

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #селоМирне #перемога #победа #мирное #shorts #shortvideo #шорст

Новини Приазов'я 2

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 1

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів рекрутер Центру рекрутингу 24-ї ОМБр імені короля Данила Василь Дзеса. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобіліз...

ЛМН 2

Мільярди гаджетів у небезпеці: які застосунки видалити, щоб не втратити контроль.
Електромагнітна зброя Pulsar захистить від дронів наземну техніку, літаки та БПЛА.
Місцями гроза та до +22°С: прогноз погоди по Київщині на 7 травня.
«Квартал 95» висміяв рівненського воєнкома та втрапив у скандал.
«Ми не будемо жити в Росії». Зірка серіалу «Кухня» зізналася, як чоловік-росіянин розкрив їй очі
«Квартал 95» висміяв ексначальника ТЦК Рівного, який цілувався з колегами в кабінеті, але вкотре оскандалився.
В українських обмінниках не стали утримувати курс долара: скільки тепер коштує валюта.
Тоня Матвієнко здивувала новиною, де зараз її тато, якого мама покинула після 50 років шлюбу.
Мільярдер Умар Камані і модель Ната Адель відгуляли «весілля року» за $25 млн: зіркових гостей розважали Мерайя Кері та Андреа Бочеллі.
В Україні «скасували» поїзд на популярному маршруті: чому він більше не курсуватиме.