Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Вони дуже економні. Відомий психіатр назвав разючу відмінність між успішними людьми та невдахами

Психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан стверджує, що відмінність між успішними людьми та невдахами можна розгледіти вже в роботі мозку. Як не дивно, але мозок успішної людини менш активний, ніж мозок людини з низьким рівнем IQ.

Про це Чабан розповів на YouTube-каналі "Жовті Кеди" з Юлією Бориско. Він додав, що з позиції нейропсихології "мозок успішної людини раціонально активний, він збуджує лише ті центри, які приводять до результату". Тобто він економно і цілеспрямовано використовує свою енергію.

"Успішні люди дуже прицільно активні й досягають бажаного. А мозок неуспішної людини буквально горить безтолковою, хаотичною активністю", – каже психіатр.

Олег Чабан також розповів, що до нього звертаються люди зі словами: "Допоможіть, я – невдаха". Проте лікар наголошує, що невдаха – це самооцінка пацієнта. А він як психіатр працює з патологіями. Тому часто бачить у таких пацієнтів депресивний розлад.

"Я бачу людину, якій треба допомогти. Але тут лікар може допомогти на 50 відсотків, а решта – в руках пацієнта. А що ти робиш, щоб бути успішним? Можливо, це психічний розлад, можливо екзистенціальний тупик, через який проходять усі люди в певному віці. Особливо люди середнього і старшого віку, коли розуміють, а скільки ще залишилось життя, що встигли зробити і чого ще хотіли?" – сказав Чабан.

Проте в цьому випадку люди часто починають шукати відповіді у нових речах. Мовляв, я хочу новий автомобіль, новий годинник, хату, з'їздити кудись і так далі. Але коли нарешті цього досягають, порожнеча стає ще більша. Бо "опредмечувати – це глибока помилка, це певна ілюзія досягнутого, бо життя все рівно йде до завершення".

Психіатр наголошує, що невдахами часто стають через неправильне батьківське виховання. Звідти починається впевненість чи не впевненість, безпорадність чи психологічна стійкість та гнучкість. Є ж різні стилі виховання, але не всі вони добре працюють.

"Хтось виховує так, як його колись виховували й ремінь підіймає на дитину, тому що його лупцювали. Хтось виховує в стилі вихованої безпорадності. Мовляв, ти що дебіл, скільки раз тобі говорити, ти нічого сам без мене не можеш. Батьки програмують дитину, вкорінюють переконання, що без допомоги, вона нічого сама не зможе", – каже лікар.

Раніше OBOZ.UA писав про так зване правило 10 хвилин, яке допоможе обдурити мозок і підвищити продуктивність. Його суть полягає в тому, що людина вмовляє себе займатися певним завданням рівно відведений на те час, а потім вирішує – продовжувати чи ні. Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

ЗАХИСТ ТА БЕЗПЕКА СОЦІАЛЬНО ВРАЗЛИВИХ ГРОМАДЯН В УМОВАХ ВІЙНИ.

ЗАХИСТ ТА БЕЗПЕКА СОЦІАЛЬНО ВРАЗЛИВИХ ГРОМАДЯН В УМОВАХ ВІЙНИ.

АНАСТАСІЯ ПЛОЩИНСЬКА – виконавча директорка ГО «Подільська правова ліга» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгненн...

Телеканал Хмельницького -

Ознайомча екскурсія до картинної галереї «АrtCraftOil».

Ознайомча екскурсія до картинної галереї «АrtCraftOil».

Яскраво, динамічно та по-сучасному. Все це про 10 експозицій картинної галереї «АrtCraftOil». Завітали побачити на власні очі виставлені експонати представники закладів освіти Довгинцівського та Металургійного районів міста. Відтак на екскурсії бл...

Перший Міський телеканал. 1

ТВ7+. ПЕРЕЇЛИ НА ВЕЛИКДЕНЬ – ЯК ПОВЕРНУТИ ШЛУНКУ ЖИТТЯ?

ТВ7+. ПЕРЕЇЛИ НА ВЕЛИКДЕНЬ – ЯК ПОВЕРНУТИ ШЛУНКУ ЖИТТЯ?

Гість: ВІКТОРІЯ ПУХАЛЬСЬКА – нутриціологиня. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. 70 РОКІВ НА РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

ТВ7+. 70 РОКІВ НА РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

70 років здійснює підготовку робітничих кадрів високого рівня ДНЗ " Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей" . На базі 9 класів заклад готує слюсарів сільськогосподарських машин, трактористів-машиністів, водіїв та кухарів-кондитерів. ...

Телеканал Хмельницького -

Основні етапи вступної кампанії 2024 року: що відомо?.

Основні етапи вступної кампанії 2024 року: що відомо?.

У березні Міністерство освіти і науки України оприлюднило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році. Які основні етапи цьогорічної вступної кампанії чекають на абітурієнтів дивіться у відео Якщо ви маєте новину - повідомляй...

Телеканал СК1 -

Нічия між Поліссям і Зорею: футболісти з Луганська зрівняли рахунок у меншості.

Нічия між Поліссям і Зорею: футболісти з Луганська зрівняли рахунок у меншості.

Житомирське Полісся зіграло внічию із луганською Зорею у рамках 27 туру УПЛ. Фінальний свисток зафіксував рахунок 1:1. Детальніше про перебіг матчу – дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина ...

Телеканал СК1 -