DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

ЄС має передати Україні більше систем ППО, зокрема Patriot - Боррель.

Європейський Союз має надати Україні більше засобів протиповітряної оборони (ППО), зокрема ЗРК Patriot, безвідносно того, яке рішення щодо фінансування військової допомоги Україні буде ухвалене в США. Про це у четвер, 18 квітня, на пресконференції в рамках зустрічі міністрів закордонних справ "Великої сімки" (G7) заявив Верховний представник Європейського Союзу з зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель.

"Ми не можемо покладатися лише на Сполучені Штати. Ми повинні взяти на себе відповідальність і припинити говорити: "О, так, Сполучені Штати це зроблять". Ми повинні зробити це. У нас є Patriot, у нас є протиракетні системи. Треба забрати їх із наших казарм, де вони знаходяться "про всяк випадок", і відправити в Україну, де вирує війна. Я впевнений, що ми це зробимо, але це потрібно зробити швидко", - заявив він.

Боррель: Захід має ухвалювати швидші рішення

Боррель наголосив, що Європа, Японія, Канада, США "мають ухвалювати швидші рішення, щоб більше підтримувати Україну". "Тому що ми не можемо дозволити собі перемогу Путіна в Україні. Й українці воюють, але їм потрібна зброя. Їм потрібна зброя, і ми повинні надати її їм набагато швидше", - заявив Боррель.

За його словами, з цим закликом він звернувся до міністрів оборони країн-членів ЄС, і найближчими днями мають бути ухвалені конкретні рішення, спрямовані на те, аби передати Україні більше засобів протиповітряної оборони. "Інакше енергетична система України буде зруйнована. І жодна країна не може воювати без електроенергії - в будинках, на заводах, на передовій, для усього, - сказав він. - Зрозуміло, що Путін хоче повного блекауту в Україні. Вони (російська сторона. - Ред .), хочуть, щоб ті (українці. - Ред .) були в темряві, у холоді, а заводи зупинилися - і цього не має статися. Єдиний спосіб запобігти цьому - забезпечити Україну більш ефективним і потужним потенціалом ППО".

Читайте також: В ЄС відповіли Зеленському, чому Україну не захищають так, як Ізраїль

Відповідаючи на запитання, чи зможе ЄС надати Україні ще шість ЗРК Patriot, Боррель заявив, що наразі країни-члени не ухвалюватимуть конкретне рішення, але на зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ країн-членів ЄС в Люксембурзі 22 квітня має бути напрацьоване "конкретне зобов'язання".

Читайте також: Німеччина передасть Україні ще один Iris-T "за кілька тижнів"

"Мирний план" Зеленського - єдиний, який є

Також верховний представник ЄС з зовнішньої і безпекової політики наголосив, що "мирний план" Володимира Зеленського є єдиним планом, який обговорює міжнародна спільнота в контексті бачення закінчення війни.

"На початку було багато планів - китайський, бразильський, латиноамериканський, африканський. Всі вони зникли, єдиний, який є, який обговорюється міжнародною спільнотою, - це план, представлений Зеленським. І міжнародна спільнота має показати, як ми бачимо кінець цієї війни. Звісно, згодом мають бути обговорення з Росією, яка є агресором - не забувайте про це. Не забувайте про це: є агресор і є жертва агресії", - сказав він.

Сценарії війни: заморожений конфлікт, ескалація чи без змін?

США через війну в Україні наклали нові санкції на Росію і Китай.

США через війну в Україні наклали нові санкції на Росію і Китай.

США запровадили санкції щодо майже 300 осіб та фірм у РФ, Китаї та третіх країнах, які допомагають РФ купувати компоненти зброї. Міністерка фінансів США Єллен заявила, що це "ще більше погіршить військові зусилля РФ".

DW Україна 1
ТВ7+. «ВОЛОНТЕРИ ПОДІЛЛЯ» УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ З БРИТАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ

ТВ7+. «ВОЛОНТЕРИ ПОДІЛЛЯ» УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ З БРИТАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ

Гості: ЮРІЙ СМАЛЬ - голова правління БФ «Волонтери Поділля». ОЛЕГ ЯНИЦЬКИЙ - волонтер БФ «Волонтери Поділля». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Про головне в деталях. Н.  Стиславська. Т. Гулянич. Великдень на Бойківщині та Опіллі

Про головне в деталях. Н. Стиславська. Т. Гулянич. Великдень на Бойківщині та Опіллі

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

Протести в Грузії проти проросійської влади

Протести в Грузії проти проросійської влади

У столиці Грузії Тбілісі на тлі ухвалення у другому читанні законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” триває масштабна акція протесту. У мітингу беруть участь кілька десятків тисяч людей. Влада Грузії каже, що нічого спільного з російським ...

ЛМН -

«Окупанти русифікують українську молодь через «підручники ненависті» – науковець.

«Окупанти русифікують українську молодь через «підручники ненависті» – науковець.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #освіта #освітаросії #новостиобразования #чтовоккупации #образование #образованиероссии #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я -

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини

Вони швидкі, маневрені. Найголовнішим їхнім завданням буде реагування на ДТП з потерпілими, адже маючи навик з надання домедичної допомоги, оминувши затори вони можуть першими приїхати на місце події. Про це у етері програми «Помануфактуримо» розп...

ЛМН -

Про головне в деталях. М. Палійчук. Співпраця з громадами

Про головне в деталях. М. Палійчук. Співпраця з громадами

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -