Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Картельна змова забудовників: чому уряд не має права експериментувати із постановою-клоном 5655?.

Країна другий рік переживає deja vu скандальної містобудівної “реформи” (5655)

Україна під час війни отримує мільярди коштів платників податків інших країн на відбудову. Звісно, що забудовники хотіли б мати правила, які влаштовують лише їх і дають можливість їм освоювати ресурси у той спосіб, в який вигідно лише їм.

Лобісти не змогли протягнути законопроєкт Олени Шуляк 5655. Його не підписав президент Володимир Зеленський . І з грудня місяця 2023 року вся країна стежить за спробою віцепрем’єра Олександра Кубракова провести урядову постанову-клон законопроєкту через Кабмін.

Міністерство вже повідомило, що відбулися громадські обговорення документа "Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності". Під час цих "обговорень" з понад 90 сторінок зауважень від громадської ініціативи "Голка" не врахували жодного.

Читайте також: "Рейдер з мандатом" у Верховній Раді

Так само не врахували більшість зауважень народної депутатки Ганни Бондар ("Слуга народу"), а вона очолює робочу групу, що напрацьовує Містобудівний кодекс.

В уряді вважають, що провести таку постанову-клон цілком реально, бо закон нібито дає їм право на експеримент.

Чому є ознаки картельної змови?

Лобісти не зважають ані на рішення Європарламенту, ані на звіт Єврокомісії, ані на документ Королівського інституту Chatham House. Останній, до речі, в урядовій постанові-клоні 5655 вбачає ризик виникнення будівельного картелю.

Картельна змова забудовників

Фото: скріншот

Скрин з документу Chatham House, де йдеться про те, що внаслідок недосконалого регулювання можуть виникнути будівельні картелі”

Коли великі гравці з одного сектору об’єднуються і роблять все для того, щоб створити вигідні для себе умови — це картельна змова.

Такі змови заборонені Договором про функціонування Європейського союзу . Антимонопольний комітет України теж давно розповідає про шкоду від картелів і зазначає, що вони сильно впливають на зниження добробуту суспільства.

Звісно, що коли хтось намагається перешкоджати цим планам — на нього починають тиснути. Інститут громадянського суспільства, який втратив фінансування одного зі своїх проєктів, вже заявив, що вбачає в цьому прояв неформального тиску з боку Мінінфраструктури. Так само у ЗМІ говорять про непоодинокі факти цензури, коли мова йде про містобудівну "реформу". Була спроба зняти матеріал громадської ініціативи "Голка" з сайту Еспресо, але до честі видання — вони вийшли із заявою і зробили цей факт публічним.

Читайте також: Закон про містоґвалтування: історія триває

Чому урядовий експеримент поза законом?

Дійсно, у законодавстві є згадка про урядовий експеримент. Мова йде про закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища".

Таку пропозицію вніс з голосу лише як "техніко-юридичну правку" тогочасний член Комітету з питань екологічної політики Павло Дзюблик. Доказ цьому — стенограма.

Важливо, що парламент у 2018 році голосував за правку про повноваження уряду на "прийняття рішення" (в однині) та щодо "екологічного державного управління". Але у підписаному та оприлюдненому тексті закону з’явилася множина, а "екологічне державне управління" перетворилось на окремо "екологію" та "державне управління".

Саме через таку підміну Кабмін отримав можливість під час проведення експерименту приймати необмежену кількість рішення щодо широкого кола питань, хоча Верховна Рада за це і не голосувала.

Але право Кабміну все одно не є необмеженим і нескінченним. Цей же закон передбачає, що може бути проведено лише один експеримент і його строк не може перевищувати двох років.

Своїм правом уряд скористався давно і це видно з розпорядження 2019 року "Про запровадження експериментального проекту щодо підвищення ефективності управлінських процесів у Секретаріаті Кабінету Міністрів України". От з цього часу треба і відраховувати два роки.

Тобто з боку уряду зараз відбувається законодавче шахрайство . І за два роки такого брутального лобізму, де є ознаки картельної змови, країна не бачить відповідних кадрових рішень.

Спеціально для Еспресо

Про автора. Георгій Могильний, аналітик громадської ініціативи "Голка"

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

Усик переміг Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу.

Усик переміг Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу.

Про це повідомляє Еспресо.TV.  Усик та Ф'юрі зустрічалися в Ер-Ріяді в поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі. Українець володів титулами WBO (Всесвітньої боксерської організації), WBA (Всесвітньої боксерської федерації) та...

Еспресо 9
Військові США прибули на навчання у Молдову

Військові США прибули на навчання у Молдову

Про це повідомляє посольство США у Молдові. "До аеропорту Кишинева прибув літак C-17 Національної повітряної гвардії Північної Кароліни для підтримки навчань PEACE SHIELD", - йдеться у повідомленні. Як заявили у відомстві, 35 військових зі складу ...

Еспресо 1
Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації ситуації та перегрупування на окремих ділянках Харківському напрямку -  Генштаб.

Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації ситуації та перегрупування на окремих ділянках Харківському напрямку - Генштаб.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за 18 травня. "Підрозділи російських окупантів не припиняють спроб покращити тактичне положення. Сили оборони України адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для стабілізації...

Еспресо 3
Усик - Фʼюрі: букмекери дали фінальний прогноз на супербій.

Усик - Фʼюрі: букмекери дали фінальний прогноз на супербій.

Про це повідомляє Еспресо.TV. Букмекери вважають шанси Олександра Усика та Тайсона Ф'юрі на успіх рівними - по 1,94. Коефіцієнт на виграш Усика нокаутом - 17,00 Ф'юрі - 14,00. На перемогу українця за очками - 3,00, його суперника - 3,60.  Транслят...

Еспресо 14
США побоюються того, що будуть втягнуті у російсько-українську війну -  професор Айзенберг.

США побоюються того, що будуть втягнуті у російсько-українську війну - професор Айзенберг.

Про це розповів професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг у етері телеканалу "Еспресо". "США побоюються того, що будуть втягнуті у війну. В американському суспільстві точно немає бажання воювати з Росією. Його немає ні серед демократів, ...

Еспресо 1
«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #залізнадорога #железнаядорога #залізнадорогарф #залізнадорогамелітополь #дорогадокрыма #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповіла речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #l...

ЛМН -

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

В новому випуску програми «Захист» дивіться свідчення, від яких перехоплює подих. Оборонець Маріуполя розповідає страшну правду про те, як у повному оточенні захищали місто. Про полон і жахливі тортури. Про зраду тих, кому врятував життя. Про втеч...

Цензор.НЕТ 3

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life...

ЛМН -

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #СудООН #міжнатроднийсуд #спецтрибунал #трибунал #международнийсуд #судпутін #судпутин #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Що можна зробити, щоб росії забракло ракет на наші об’єкти генерації енергії? Рішення пропонує львівський підприємець. У чому суть його ідеї? ️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. Станьте спонсором...

ЛМН -