Главком

Всі новини України і світу. Свіжі новини політики, економіки, спорту та шоу-бізнесу.

Більше новин

Департамент міграції Литви пояснив, як українських чоловіків можна повернути додому.

Влада Литви підтримала ідею повернення українських чоловіків призовного віку додому і очільниця Департаменту міграції країни Евеліна Гудзінскайте в ефірі литовського мовника Lrt пояснила, як це можна зробити.

За словами Гудзінскайте, для відправлення українських чоловіків на Батьківщину «має бути створена якась спеціальна законодавча база, тому що наразі її немає».

«А якщо говорити про право Європейського Союзу про тимчасовий захист, то це європейське рішення, тому має бути європейське рішення, як реагувати на такий запит з боку України про повернення чоловіків», – зазначила очільниця Департаменту міграції Литви.

Гудзінскайте додала, що тимчасовий захист діє до 4 березня наступного року і литовська влада має право його скасувати тільки у разі виникнення загрози для безпеки держави. Вона підкреслила, Литва має технічні можливості, щоб відстежити місцеперебування українських чоловіків на території країни, але вони можуть виїхати й нелегально знаходитися в іншій державі Євросоюзу. «Якщо людина не хоче, щоб її знайшли, вона знайде можливості сховатися», – переконана литовська чиновниця.

Як повідомлялося, президент Литви Гітанас Науседа і прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте заявили, що Литва має допомогти Україні повернути своїх чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном. Однак це потребує консультацій на рівні Європейського союзу.

До слова, у міністерстві внутрішніх справ Німеччини запевнили, що рішення міністерства закордонних справ України тимчасово призупинити надання консульських послуг для громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, не вплине на статус біженців у ФРН. Натомість Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку.

Нагадаємо, що повернення військовозобов'язаних з-за кордону буде справедливим щодо тих чоловіків, які зараз в Україні. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час пресконференції з латвійським колегою Байбою Браже.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ наказало всім консульствам України припинити надання послуг чоловікам призовного віку. Про це йдеться у листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги.

Читайте також:

Інтерв'ю дня: Діма Волканов розповів про тур «Намалюю» та про свою творчість.

Інтерв'ю дня: Діма Волканов розповів про тур «Намалюю» та про свою творчість.

Сьогодні в Кривому Розі з усією своєю енергією та талантом виступить Діма Волканов, український співак, який завоював серця тисяч шанувальників. У нашому інтерв'ю з Дмитром, ми розкриємо більше про його погляд на тур, його сприйняття сьогоднішньог...

Перший Міський телеканал. -

ТВ7+. НАГОРОДИ ДО ДНЯ НАУКИ

ТВ7+. НАГОРОДИ ДО ДНЯ НАУКИ

Переможців конкурсу науково-дослідних робіт оголосили у Хмельницькій обласній раді. Кращих обирали з поміж 15 наукових робіт від восьми установ освіти. Конкурс проводиться щорічно заради стимулювання наукової діяльності, зокрема, обдарованих учнів...

Телеканал Хмельницького -

Посівний сезон - 2024

Посівний сезон - 2024

Посівний сезон-2024. На Прикарпатті тривають весняно-польові роботи. Наразі аграрії працюють над посівом технічних культур. Більше про цьогорічну посівну кампанію наша Ольга Бабенко розкаже. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних н...

Галичина -

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ПРОВОДЯТЬ КОНКУРСИ ПРОФМАЙСТЕРНОСТІ ТА ОБГОВОРЮЮТЬ НОВИЙ ЗАКОН ПРО ПРОФТЕХОСВІТУ.

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ПРОВОДЯТЬ КОНКУРСИ ПРОФМАЙСТЕРНОСТІ ТА ОБГОВОРЮЮТЬ НОВИЙ ЗАКОН ПРО ПРОФТЕХОСВІТУ.

Гість: ЛЮДМИЛА ШЕВЧУК - директорка науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте ла...

Телеканал Хмельницького -

Розкрадав бюджетні кошти: таке обвинувачення висунули секретарю Оліївської сільради Борису Ткаченку.

Розкрадав бюджетні кошти: таке обвинувачення висунули секретарю Оліївської сільради Борису Ткаченку.

На Житомирщині СБУ викрила мільйонну схему розтрати бюджетних коштів, які під час повномасштабного вторгнення виділялися на закупівлю генераторів. В організації злочину підозрюють виконуючого обов’язки голови Оліївської сільської ради Бориса Ткаче...

Телеканал СК1 -

ПРО_ГОЛОВНЕ: ВОРОГ РОЗШИРИВ ЗОНУ БОЙОВИХ ДІЙ :  УКРАЇНСЬКИХ ВʼЯЗНІВ МОБІЛІЗУЮТЬ.

ПРО_ГОЛОВНЕ: ВОРОГ РОЗШИРИВ ЗОНУ БОЙОВИХ ДІЙ : УКРАЇНСЬКИХ ВʼЯЗНІВ МОБІЛІЗУЮТЬ.

ТЕТЯНА КАЛЮЖНА, волонтерка, депутатка Хмельницької обласної ради ВІТАЛІЙ ПІДГАЙЧУК, волонтер, депутат Хмельницької міської ради ОЛЕКСАНДР ПОПОВ, волонтер, депутат Хмельницької районної ради ІВАН СТУПАК, військовий аналітик, колишній співробітник С...

Телеканал Хмельницького -

Нового воєнкома запросили на сесію у Каневі для знайомства, а той вручив місцевим депутатам повістки.
Кабмін дозволив бронювати ІТ-шників, але не всіх: з’явився документ.
У Києві сталась ДТП за участі двох легковиків: одну з машин зім’яло, є постраждалі.
Менш ніж за годину пограбувала двох жінок на Теремках: у Києві затримали зловмисницю.
В Україні затримали бізнесмена Кропачева, який володіє активами у вугільному бізнесі: подробиці.
У ВР зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації: пропонуються штрафи до 85 тис.
Міноборони запускає мобільний застосунок «Резерв+» для військовозобов’язаних.
ЗСУ за добу збили 2 російські літаки і гелікоптер
Енергетики та ІТ-фахівці на критичних підприємствах матимуть право на бронювання без обмежень.
Карта бойових дій в Україні станом на 17 травня 2024 року.