Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

«Росія завжди була нашим ворогом» : у Тбілісі проходить акція противників закону про «іноагентів».

У неділю, 28 квітня, у столиці Грузії Тбілісі проходить акція проти законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу" під гаслом "Ні - російському закону! Так - Європі"

Про це повідомляє "Ехо Кавказу".

Зазначається, що в акції беруть участь представники опозиції, громадянські активісти та пересічні громадяни.

"Ми хочемо, щоб Грузія була країною-членом Євросоюзу, зараз у нас є вікно для цього процесу, яке може зачинитися. Це російський закон, а Росія завжди була нашим ворогом, погано чинила з нами ще з часів "Георгіївського трактату" і завжди виступала проти нас. Тому ми не хочемо, щоби щось нас об'єднувало з Росією. Америка, весь Захід зробив із цього приводу заяву - небезпека загрожує навіть візовому режиму з ЄС. Йдеться не просто про санкції щодо Іванішвілі, в такому випадку може постраждати кожен громадянин", - заявила одна з учасниць мітингу.

Уже після виступів організаторів та лідерів акції, учасники попрямували у бік парламенту та оточили будівлю законодавчого органу символічним "живим ланцюгом". У МВС, тим часом закликали присутніх дотримуватися порядку.

Натомість керівна партія країни "Грузинська мрія" заявляє, що вже готує відповідь на цю акцію протесту. Там пройшло розширене засідання її представників, після якого депутат парламентської більшості Мамука Мдинарадзе заявив, що, за попередніми даними, 29 квітня на проспекті Шота Руставелі збереться "безпрецедентна кількість громадян", які підтримують законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу".

Закон про "іноагентів" у Грузії: що відомо

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російський закон про іноземних агентів. Після цього в країні спалахнули протести. Поліція застосувала до учасників акцій сльозогінний газ. На ранок 8 березня було відомо про затримання біля будівлі парламенту 66 учасників мітингу. Опозиція натомість оголосила про нові протести.

У ЄС попередили Грузію про "серйозні наслідки" в разі остаточного ухвалення законопроєкту про "іноагентів".

Уже 9 березня політрада "Грузинської мрії", "Сили народу" та парламентської більшості відкликала закон. Пізніше парламент країни відхилив цей законопроєкт у другому та остаточному читанні.

Проте 3 квітня 2024 року у парламенті Грузії знову ініціювали законопроєкт про "іноземних агентів".

6 квітня повідомлялось, що після повторного ініціювання законопроєкту очільники парламентських комітетів закордонних справ низки країн Європи закликали Тбілісі відмовитисьвід нього. У США також заявили, що цей закон збиває Грузію з європейського шляху.

8 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що всупереч негативній реакції громадськості та медіа, влада готова ухвалити закон, а президентка Саломе Зурабішвілі оголосила, що накладе вето, якщо його ухвалить парламент.

9 квітня у Тбілісі тисячі людей взяли участь у мітингу проти закону, який владна партія "Грузинська мрія" вдруге зареєструвала у парламенті.

Вже 16 квітня грузинський парламент відклав розгляд закону через протести громадян.

Проте вже 17 квітня парламент у першому читанні вдруге ухвалив скандальний закон про "іноагентів", учасники акції протесту зібрали людний мітинг і вимагають зустрічі з прем'єром.

19 квітня речник Держдепу США Метью Міллер закликавГрузію не ухвалювати законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує закон РФ про іноземних агентів.

26 квітня понад 150 громадських організацій та шість опозиційних партій Грузії анонсувалинову масштабну акцію протесту проти закону про "іноагентів", яка відбудеться 28 квітня.

26 квітня двопартійна група Сенату США надіслалалист-попередження прем'єр-міністру Грузії Іраклію Кобахідзе, в якому попередила його, що якщо нововнесений законопроєкт про іноагентів стане законом, вони будуть змушені домагатися зміни політики США щодо Грузії.

Грузія між РФ та ЄС. Вирішальний день

Грузія між РФ та ЄС. Вирішальний день

Як протестують грузини? У суботу 11 травня в Тбілісі відбувся небувалий за масштабами мітинг на підтримку євроінтеграції. Протестувальники зібралися в різних частинах міста і пройшли маршем до центральної площі Європи. Як і раніше, серед учасників...

Еспресо -
Бої під Харковом. Влада бреше. Фортифікації не збудовані

Бої під Харковом. Влада бреше. Фортифікації не збудовані

Влада поводиться зі своїми громадянами як з людьми, які несповна розуму. Згодовуючи рожеві шмарклі по всім можливим комунікаційним каналам. Спотворюючи реалії. В черговий раз заколисуючи абсолютно нерелевантними повідомленнями. В той час, коли вій...

Еспресо 1
РФ за добу в Україні втратила літак, 11 танків та 1400 військових.

РФ за добу в Україні втратила літак, 11 танків та 1400 військових.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.  Станом на 14 травня втрати РФ складають:  Особового складу ‒ близько 485430 (+1400 осіб за добу)   Танків ‒ 7496 (+11 одиниць) Бойових броньованих машин ‒ 14460 (+43) Артилерійських систем – 12515 (+28) РСЗВ – 1070 ...

Еспресо 1
Росіяни вранці атакували КАБами житлові квартали Харкова: постраждали 2 людей.

Росіяни вранці атакували КАБами житлові квартали Харкова: постраждали 2 людей.

Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Зазначається, що удар по Київському району Харкова прийшовся близько 06:30. Унаслідок обстрілу постраждали 2 людини: у чоловіка 52 роки та 66-річної жінки гостра реакція на стрес. Їм надали...

Еспресо 1
На кордоні з Білоруссю мігрант пограбував польського прикордонника.

На кордоні з Білоруссю мігрант пограбував польського прикордонника.

Про це пише польське видання RMF FM. Зазначається, що іноземець зміг викрасти радіотелефон, просунувши руки через прольоти у металевій огорожі. Інцидентт стався ще 9 травня, але 13 травня його офіційно підтвердили у пресслужбі 16-ї поморської меха...

Еспресо 1
Грузія вийшла на протест

Грузія вийшла на протест

Студенти з основних вишів Грузії заявляють про оголошення масштабного студентського страйку з понеділка, на знак протесту проти закону про "іноагентів", повідомляє "Эхо Кавказа". Про те, що зарпзтвідбувпється в Грузії та настрої мешканців розповіл...

ЛМН 4

Аварійна дорога на Самбірщині: мешканці так і не дочекалися ремонту.

Аварійна дорога на Самбірщині: мешканці так і не дочекалися ремонту.

13 травня в селі Бісковичі, що на Самбірщині, з 7:00 мешканці втретє вперекрили дорогу державного значення «Мостиська – Самбір – Борислав». Вони вимагають її капітального ремонту. Про це повідомила журналістка LMN з місця події. Раніше в Бісковича...

ЛМН 3

Вчора крав віскі в магазині, нині - мільйонер #lmn #фортифікація #харків #харківновини #харківщина.

Вчора крав віскі в магазині, нині - мільйонер #lmn #фортифікація #харків #харківновини #харківщина.

ЛМН 8

«Окупаційній владі РФ не вистачає фахівців, люди не хочуть брати відповідальність» – експерт.

«Окупаційній владі РФ не вистачає фахівців, люди не хочуть брати відповідальність» – експерт.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #новинимелітополь #новостимелитополь #мелітополь #мелитополь #роботамелітополь #работамелитополь #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Фортифікація на Харківщині: в кого гроші #lmn #дерибангрошей #вкралигроші #фортифікація #харків.

Фортифікація на Харківщині: в кого гроші #lmn #дерибангрошей #вкралигроші #фортифікація #харків.

ЛМН 3

Фортифікації вздовж кордону: куди поділись гроші?

Фортифікації вздовж кордону: куди поділись гроші?

Після початку російського наступу на Харківщині стали лунати звинувачення у відсутності фортифікацій вздовж кордону. У 2024 році уряд виділив понад 20 мільярдів гривень на створення укріплень, із яких майже чотири мільярди отримала Харківська обла...

ЛМН 5