DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Протести у Вірменії через поступки Баку: церква проти влади.

Оголошення імпічменту прем'єр-міністру Вірменії Ніколу Пашиняну - такою була головна вимога учасників багатотисячного антиурядового мітингу, що пройшов у Єревані в четвер, 9 травня.

Уперше в пострадянській історії Вірменії акцію протесту очолила церква. Домогтися своєї мети опозиційний рух має намір безстроковими акціями громадянської непокори по всій країні, які почалися вранці п'ятниці, 10 травня.

Мітинг, який, на думку експертів, став наймасштабнішим після електоральних протестів 2021 року, поки не спричинив серйозних коливань в уряді. Однак архієпископ Баграт Галстанян, який очолив нинішню акцію, закликав прихильників зберігати спокій і готуватися до тривалої боротьби.

Площа Республіки в Єревані, 9 травня 2024 року

Площа Республіки в Єревані, 9 травня 2024 року Фото: DW

Що стало спусковим гачком для протесту

Приводом для такого масштабного протесту стало ухвалене Баку і Єреваном рішення про делімітацію і демаркацію невеликої ділянки кордону Вірменії з Азербайджаном, що призвело до передання під азербайджанський контроль кількох прикордонних сіл. Обурені рішенням, ухваленим 19 квітня, жителі Тавушської області, зачепленої делімітацією, разом із главою їхньої єпархії Багратом Галстаняном, тижнями раніше на знак протесту перекрили трасу, яка веде з Вірменії до Грузії.

Пізніше було вирішено перенести протестні акції під назвою "Тавуш в ім'я Батьківщини" в Єреван, трансформувавши їх у більш масштабний політичний рух. З цією метою розпочалася хода опозиції, яка дійшла до Єревана 9 травня, де на площі Республіки в центрі столиці було обладнано спеціальну сцену з великими екранами. Звідти лідер опозиційного руху архієпископ Баграт Галстанян уперше зажадав відставки прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.

Ба більше, зробив він це в ультимативній формі. "Я готовий зустрітися і обговорити всі умови від'їзду протягом однієї години. У вас більше немає влади в будь-якій формі в Республіці Вірменія", - заявив Галстанян, слова якого протестувальники зустріли оплесками, скандуючи: "Пашиняне, йди!".

Виконувати цю вимогу влада не стала, і тоді Галстанян після наради з опозиційними політичними силами оголосив про початок акцій громадянської непокори, які почалися по всій країні в п'ятницю, 10 травня, з 10:00 ранку.

Вуличні акції, за задумом лідера протесту, мають змусити прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, який прийшов до влади під тиском масштабних мітингів у 2018 році, подати у відставку.

В акції протесту в Єревані взяли участь понад 20 тисяч людей

В акції протесту в Єревані взяли участь понад 20 тисяч людей Фото: DW

Наскільки реальний запуск процесу імпічменту?

Паралельно опозиціонери мають намір запустити процес оголошення імпічменту прем'єр-міністру Ніколу Пашиняну в парламенті. Баграт Галстанян, обговоривши план дій із представниками опозиції, оголосив про їхню готовність ініціювати такий процес у законодавчому органі, що, однак, буде приречений на провал без підтримки правлячої партії "Громадянський договір".

Кількість членів двох опозиційних фракцій у парламенті становить менш ніж одну третину від загальної кількості депутатів, яка, згідно з конституцією, необхідна для подання в парламенті проєкту постанови, що висловлює недовіру прем'єру. Навіть якщо опозиціонерам вдасться подолати цей поріг, перед ними стоїть ще складніше завдання, оскільки рішення про ухвалення цієї постанови ухвалюють більшістю голосів усіх депутатів під час поіменного голосування. У правлячій партії "Громадянський договір" ясно дали зрозуміти, що не тільки не підтримають ініціативу опозиції, але навіть не збираються вступати з нею в діалог.

Читайте також: Пашинян: Вірменія більше не може покладатися на Росію

Депутат парламенту Вірменії Ваагн Алексанян, виступаючи в ефірі Громадського телебачення, заявив, що необхідності діалогу з архієпископом Багратом Галстаняном немає. Представники правлячої партії переконані, що лідер протесту діє під впливом колишнього, другого, президента Вірменії Роберта Кочаряна - одного з головних опонентів прем'єр-міністра Нікола Пашиняна.

Сам Пашинян на своїй останній пресконференції 8 травня заявив, що антиурядовий політичний рух фактично очолює "Католікос усіх вірмен Гарегін II, кінцевим бенефіціаром якого є експрезидент Роберт Кочарян".

Церква вперше в пострадянській Вірменії очолила протест

Загалом багато експертів звертають увагу на нестандартну політичну обстановку, що склалася у Вірменії. Уперше в пострадянській історії країни антиурядовий протест очолює церква, чиї відносини з владою і раніше були напруженими.

Архієпископ Баграт Галстанян на акції протесту в Єревані 9 травня 2024 року

Архієпископ Баграт Галстанян на акції протесту в Єревані 9 травня 2024 року Фото: Alexander Patrin/ITAR-TASS/IMAGO

Сперечання Вірменської апостольської церкви (ВАЦ) з урядом стали більш очевидними після поразки країни у другій карабаській війні 2020 року. Тоді католикос усіх вірмен Герегін II закликав прем'єра піти у відставку. Відтоді Пашинян перестав брати участь навіть у Різдвяній літургії.

Читайте також: Нагірний Карабах-2023: капітуляція невизнаної республіки

У відповідь на критику ВАЦ щодо політики уряду щодо врегулювання відносин з Азербайджаном представники влади закликали священнослужителів замість церковної служби "заснувати партію" і "займатися політикою".

За два дні до мітингу вища духовна рада ВАЦ виступила зі спеціальною заявою, в якій назвала "вкрай небезпечними дії, здійснювані під приводом демаркації кордону в прикордонному районі Тавуша без всеосяжних і гарантованих рішень". Це, на думку авторів заяви, створює нові загрози для вірменського народу.

Поліцейські та протестувальники в Єревані 9 травня

Поліцейські та протестувальники в Єревані 9 травня Фото: DW

Те, що мітинг у Єревані пройшов під керівництвом церковних діячів, не здалося дивним його учасникам. Багато хто з них у розмові з кореспондентом DW вважає це закономірним, оскільки традиційні політичні сили, на їхню думку, не мають особливого авторитету. "Баграт Галстанян - один із небагатьох, хто взяв на себе відповідальність, - підкреслив, зокрема, 35-річний житель Єревана Акоп Аракелян. - І я, як людина, незадоволена політикою вірменської влади, не можу в цих акціях не брати участь".

Безлюдний Карабах після військової операції Азербайджану

Зеленський про військову допомогу: Кожне рішення Заходу запізнюється на рік.

Зеленський про військову допомогу: Кожне рішення Заходу запізнюється на рік.

Західні партнери занадто повільно ухвалюють рішення щодо надання допомоги Україні, заявив Зеленський в інтерв'ю Reuters. За його словами, ключові рішення запізнюються приблизно на рік.

DW Україна 1
«Укренерго» : 21 травня відключення електроенергії можуть бути упродовж всієї доби.

«Укренерго» : 21 травня відключення електроенергії можуть бути упродовж всієї доби.

21 травня в Україні протягом усієї доби діятимуть графіки відключень електроенергії, повідомили в "Укренерго". Вони можуть бути задіяні при перевищенні лімітів споживання.

DW Україна 1
Олекса Різників - життєдайний борець //  «Ген українців з Іриною Фаріон».

Олекса Різників - життєдайний борець // «Ген українців з Іриною Фаріон».

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Уродженець Донбасу, вихованець «змосковщеної» Миколаївщини і «космополітичної» Одеси. Політв’язень московських концтаборів, український письменник, мовознавець, просвітянин, ...

НТА 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Третій рік війни, господарі та бізнес готуються до відключень світла. А що там чиновники? Благоустрій кладовища, кілометр дороги до приватного бізнесу і вітрила. Так нам ніколи не вибратися з біди і найперше що потрібно зробити - подбати про владу...

ЛМН 1

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #остін #рамштайн #сша #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА 1

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Що я хочу сказати: помітно по них, що вони — родичі загиблих воїнів? — питає нас тихенько отець Василь. — Ви б бачили їх спочатку, які вони були. Дуже печальні. А зараз вони вже живі. І це радує. Вони тішаться, усміхаються, вони радіють. Це дуже ...

Громадське Телебачення 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ  #ДМИТРОЛЕВУСЬ  #ІРАНУІРФ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ #ДМИТРОЛЕВУСЬ #ІРАНУІРФ

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Комуніті «Паяло» Payalo UA
Дві трофейні рушниці прислали на ремонт. Варто розбирати їх на відео, з аналізом конструкції?
Ще один звітик. Хлопці приколюються з мене) Кажу мені не дякувати, а вони отаке записують.
Черговий воїн не просто отримав цукорок, а і зробив звіт за нього. Також хлопці надіслали шеврон в знак подяки. Цукорків великий дефіцит.
Телеграм канали