Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Ключовою буде участь Китаю: аналітик Краєв пояснив, чого очікувати від саміту миру у Швейцарії.

На український Глобальний саміт миру , який має відбутися в червні у Швейцарії , можуть приїхати представники 80-100 країн, при цьому дуже важливу роль матиме присутність Китаю . Під час першої зустрічі домовитися про все не вийде, однак ми маємо розпочати обговорення хоча б двох-трьох, максимум чотирьох пунктів Формули миру.

Про це OBOZ.UA розповів Олександр Краєв , директор програми "Північна Америка" в аналітичному центрі "Українська призма". Він зазначив, що всі держави-учасниці не розкриваються, але є інформація, що їх буде близько 80-100.

Для Києва "ключовою у плані залучення нових країв" стане участь Пекіна.

"Тому що під час зустрічі радників у Джидді (Саудівська Аравія. – Ред.) саме участь Китаю допомогла нам залучити Південну Африку, вона допомогла нам залучити Центральноафриканські держави, вона гарантувала участь Центральної Азії, Південно-східної Азії. Тобто кого би ми не хотіли нового долучати з цих регіонів (тобто, по суті, з широкого глобального півдня), у першу чергу потрібно, щоб був залучений Китай", – заявив експерт. Даних про присутність КНР на саміті наразі немає.

Відповідаючи на запитання про очікування від заходу , Краєв порадив їх "збавити".

" Ми точно не зможемо в межах одного саміту домовитися про все. Ми точно не зможемо в межах одного саміту зразу всі держави долучити до конкретних пунктів Формули миру так, щоб вони почали працювати, щоб ця структура відразу робила все те, що ми від неї очікуємо ", – упевнений він.

Експерт вважає, що зустріч дасть старт роботи за кількома напрямками. Із 10 пунктів Формули миру найкращий варіант, якщо це буде два-три, максимум чотири пункти, причому більш загальні: харчова безпека, екологія, енергетика і так далі .

"Тобто негативу різкого, окрім того, що Росія явно загострить свої атаки, у нас не буде. З позитиву – ми маємо розуміти, що після цього саміту саме українська Формула миру стане загальноприйнятою в ідеалі й чи не єдиною реально працюючою формулою для вирішення російської агресії, яку вона розпочала проти України", – сказав Краєв.

Він нагадав, що існує пропозиція Саудівської Аравії, чотириетапний план Китаю, семиетапний план Туреччини тощо. "Але нам потрібно закріпити за собою цю тему, і нам потрібно, щоб лише був український контекст", – наголосив Краєв.

Говорячи про фінальну мету саміту, він зазначив, що це тривалий процес. "Взагалі завершена робота за тією формулою мала би призвести до закріплення миру й закріплення завершення російської агресії, але це довгий процес, як я вже казав, за одну зустріч ми точно, на жаль, не маємо очікувати якихось серйозних зрушень ", – поділився думкою експерт.

Згідно з позицією України, РФ зможе залучатися до переговорів на більш пізніх етапах.

" Тобто Росія має просто підписати те, що ухвалять усі інші держави світу, які з нами мають піти на переговори і які з нами мають цю Формулу миру винайти та створити . Тобто наша ідея і наш план такий. Ми бачимо, що план Китаю, або план інших держав, які долучені, особливо з глобального півдня, такі, що прямо зараз залучити Росію до української Формули миру. Як воно вийде – побачимо, але поки що ми відстоюємо свою позицію", – заявив Краєв.

Як писав OBOZ.UA, у травні стало відомо, що Папу Римського Франциска було запрошено на Глобальний саміт миру у Швейцарії. Поки що невідомо, чи приїде понтифік, але Ватикан дуже позитивно ставиться до мирної конференції.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Гелікоптер із президентом Ірану Раїсі зазнав аварії: перші деталі.

Гелікоптер із президентом Ірану Раїсі зазнав аварії: перші деталі.

У неділю, 19 травня, в Ірані розбився гелікоптер. На його борту перебував президент країни Ібрагім Раїсі. Наразі невідомо, чи вижив очільник держави. Екстрену новину повідомило видання Associated Press. Новина доповнюється...

Обозреватель -
У Тернополі провели благодійний забіг

У Тернополі провели благодійний забіг

Новини Тернополя -

«Кожен має бути гідно похований» : як шукають тіла загиблих військових ЗСУ #shorts - DW Ukrainian.

«Кожен має бути гідно похований» : як шукають тіла загиблих військових ЗСУ #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

МАСОВИЙ ЗАЛП HIMARS по окупантах! НЕЙМОВІРНА КРАСА ТА МІЦЬ!.

МАСОВИЙ ЗАЛП HIMARS по окупантах! НЕЙМОВІРНА КРАСА ТА МІЦЬ!.

Цензор.НЕТ -

«Війна – важка, противник – потужний за людським ресурсом та артилерією»: ситуація біля Часового Яру.

«Війна – важка, противник – потужний за людським ресурсом та артилерією»: ситуація біля Часового Яру.

Артилеристи 26-ї бригади імені Дашкевича кажуть, що тактика російських військ стала схожою на бої за Бахмут: вони намагаються будь-що пробити прогалину в українській обороні, і для цього в бій відправляють багато малих груп малонавченої піхоти. Ко...

Радіо Свобода -

ГІГАНТСЬКИЙ БАБАХ у РАШИСТІВ! ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ ПО НПЗ В СЛОВ'ЯНСЬКУ-НА-КУБАНІ В РФії!.

ГІГАНТСЬКИЙ БАБАХ у РАШИСТІВ! ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ ПО НПЗ В СЛОВ'ЯНСЬКУ-НА-КУБАНІ В РФії!.

Цензор.НЕТ -

Шлях до Європи. Проєкт  «Захід - SOS». 19-05-2024

Шлях до Європи. Проєкт «Захід - SOS». 19-05-2024

- Благодійники проєкту “Схід — SOS” облаштували на Прикарпатті три приміщення для ВПО з особливими потребами; - Оголошено переможців конкурсів в рамках транскордонної програми ”Польща-Україна” з екологічного спрямування; - ГО “Магурка- Трінар” в с...

Галичина 1