Главком

Всі новини України і світу. Свіжі новини політики, економіки, спорту та шоу-бізнесу.

Більше новин

Висновки з Вашингтонських баталій для України

Цього тижня увесь світ і, насамперед, Україна стали свідками напруженої політичної інтриги у Палаті представників США щодо схвалення пакету військової допомоги Україні у розмірі понад $60 млрд.

Добре, що рішення Палати представників стало позитивним, і воно швидко пройшло далі через Сенат та було підписано президентом Байденом.

Проте, давайте прагматично оцінювати ситуацію – рішення правильне, але питання чи не запізно, і чи це допоможе нашій перемозі?

За цей час Україна втратила не лише території та дорогоцінні людські життя, а й ініціативу в нашій боротьбі на фронті. Зупинити триваючий наступ агресора тепер буде набагато складніше, навіть з новою американською допомогою.

Не гроші воюють, а зброя. Тому ці фінансові ресурси мають зараз встигнути перетворитись на зброю і вчасно та безпечно доставлені українському війську.

Неспроможність пробити вчасне схвалення допомоги Україні у грудні 2023 року – січні 2024 року продемонструвало межі можливостей чинного президента Байдена та президента Зеленського, який, як пам’ятаємо, спеціально літав до США для просування допомоги. Тандем Байден-Зеленський не зіграв. Вочевидь, першу скрипку у цьому питанні грав Трамп.

І схвалення пакету допомоги стало можливим не стільки через посилення позиції Байдена, скільки через коригування позиції з боку Трампа і відповідно спікера Джонсона.

Що вплинуло на позицію Трампа?

  • несприятливі електоральні тенденції для Трампа – останні тижні американські соціологи показували негативні тенденції для його підтримки на президентських виборах;
  • ескалація ситуації між Ізраїлем та Іраном, що спонукало республіканців прискорити вирішення питання посилення військової допомоги Ізраїлю;
  • активні особисті контакти з Трампом «давніх друзів та хороших хлопців» Анджея Дуди, Девіда Кемерона, Бориса Джонсона, які змогли знайти правильний ключик;
  • невтішні дані та прогнози американської розвідки щодо еволюції ситуації на полі бою в Україні. Можна припустити, що Трамп зрозумів, що за відсутності американської допомоги станом на січень 2025 року у нього як потенційного президента США просто не буде шансу реалізувати власну миротворчу ініціативу про «мир за 24 години». Трамп зрозумів, що він має допомогти Україні протриматись до його президентства;
  • через затягування із схваленням допомоги Трамп змусив Європу та інших партнерів дати набагато більше ресурсів Україні, ніж раніше і вийти на певний справедливий, на думку Трампа, паритет у обсягах підтримки;
  • і американський, і зовнішньополітичний істеблішмент зрозумів, що допомога стала можливою, хоча і запізно, завдяки Трампу, а не Байдену.
  • Трамп використав цю інтригу для мобілізації власної підтримки у республіканській партії та його електорату. Він жорстко показав, що готовий на все, аби відстояти свою позицію та запити власного виборця.

У підсумку стало зрозуміло, що, по-перше, на вирішення питання схвалення допомоги з боку США вплинула не стільки позиція та зусилля української влади, скільки еволюція позиції Трампа. І, по-друге, ситуація засвідчила складність отримання Україною наступних пакетів допомоги у 2025+, тим більше, у разі перемоги Трампа на президентських виборах.

Що стосується Байдена та його ролі в «українському досьє», то наступними «вікнами можливостей» для забезпечення його лідерства у питанні України є швейцарський Саміт Формули миру в червні та Вашингтонський саміт НАТО у липні.

У Байдена є шанс взяти іміджевий та політичний реванш у Трампа шляхом сприяння успішності Саміту «формули миру» і залучення 100+ лідерів до участі у ньому, а також забезпечення сміливого рішення про запрошення України до членства в НАТО.

Читайте також:

ТВ7+. НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ З 2014 РОКУ Є УКРАЇНЦІ, ЯКІ ВІРЯТЬ В ПОВЕРНЕННЯ УКРАЇНИ

ТВ7+. НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ З 2014 РОКУ Є УКРАЇНЦІ, ЯКІ ВІРЯТЬ В ПОВЕРНЕННЯ УКРАЇНИ

ОЛЕГ ПОСТЕРНАК – політолог, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. УКРАЇНА СТАЛА РЕКОРДСМЕНОМ ЄВРОБАЧЕННЯ – ЗАВЖДИ ПРОХОДИТЬ У ФІНАЛ

ТВ7+. УКРАЇНА СТАЛА РЕКОРДСМЕНОМ ЄВРОБАЧЕННЯ – ЗАВЖДИ ПРОХОДИТЬ У ФІНАЛ

Гість: ДАРІЯ ІЛЬНИЦЬКА – хмельницька співачка, викладачка Хмельницької школи мистецтв. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

У Тисменицькій громаді запрацювала перша добровільна пожежна команда.

У Тисменицькій громаді запрацювала перша добровільна пожежна команда.

На варті безпеки. У Тисменицькій громаді запрацювала перша добровільна пожежна команда. Створили підрозділ у селі Липівка. Таким чином місцеві мешканці підсилять роботу професійних рятувальників. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити голов...

Галичина -

32 мільйони гривень: сума закупівель для обласної лікарні та міської лікарні №2.

32 мільйони гривень: сума закупівель для обласної лікарні та міської лікарні №2.

Житомирська ОВА продовжує інформувати жителів про використання бюджетних коштів підприємствами та установами області. Цього разу провели аналіз оголошених закупівель двох медичних закладів –на загальну суму 32 мільйони гривень. На яке обладнання п...

Телеканал СК1 -

Прайм-тайм: квест до Дня Європи

Прайм-тайм: квест до Дня Європи

Галопом по Європі. Таку назву мав квест, який відбувся у ПК «Центральний». Участь в заході взяли шість творчих колективів. Учасники мали змогу пройти через смугу перешкод, навчитися робити намет, покращити знання з географії та розв’язати цікаві з...

Перший Міський телеканал. -

ТВ7+. ЯК ЗДОРОВ'Я? СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ: ДІАГНОСТИКА ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

ТВ7+. ЯК ЗДОРОВ'Я? СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ: ДІАГНОСТИКА ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

Гість: ЮЛІЯ САВІЦЬКА - завідувачка відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології 1 КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» ХОР. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дз...

Телеканал Хмельницького -