Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Призупинення постачання бомб спричинило поворотний момент у відносинах між США та Ізраїлем — NYT.

Президент Байден сподівається, що рішення призупинити постачання бомб спонукає Ізраїль змінити курс у війні в Газі.

Рішення Байдена призупинити постачання бомб до Ізраїля мало на меті надіслати потужний сигнал про те, що його терпіння має межі. Наполягаючи на тому, що його підтримка єврейської держави залишається "залізною", Байден вперше з початку війни в Газі минулої осені вирішив використати свою владу як головного постачальника зброї Ізраїлю, щоб продемонструвати своє невдоволення, зазначає The New York Times.

Призупинення постачання бомб є важливим поворотним моментом у 76-річних відносинах між Сполученими Штатами та Ізраїлем, які історично є одним з найтісніших партнерств у сфері безпеки у світі. Але це не обов'язково переломний момент. Адміністрація Байдена все ще дозволяє відправляти до Ізраїля більшість інших видів озброєнь.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ізраїль взяв під контроль КПП "Рафах" на півдні Сектора Гази

Байден сподівається, що така пауза спонукає прем'єр-міністра Ізраїля Беньяміна Нетаньягу відмовитися від повномасштабного вторгнення в Рафах, міста на півдні Гази, де знайшли притулок понад мільйон палестинців. Президент заперечував проти такої операції, побоюючись, що бомбардування можуть призвести до масових жертв серед цивільного населення.

Аналітик Купчан, вважає, що курс американо-ізраїльських відносин буде залежати від того, що станеться далі. Якщо Нетаньягу підкориться рішенню Байдена щодо Рафаха, це може бути лише миттєвим спалахом. Але якщо обидва лідери залишаться в протистоянні, це може призвести до ширшого скорочення поставок зброї, що матиме більш тривалий ефект.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Припинення вогню в Газі має завершитися вигнанням ХАМАСу — Bloomberg

"Фундамент американо-ізраїльських відносин настільки міцний, що цей крок [призупинення постачання бомб] не завдасть їм значної шкоди. Однак подальші затримки, хоча і малоймовірні, будуть іншою історією", — вважає Купчан.

Нагадаємо, що Ізраїль висловив "глибоке розчарування" тим, що США підтвердили призупинення постачань озброєнь до країни. Особи, знайомі з дискусіями, що відбулися протягом останніх 24 годин кажуть, що американо-ізраїльські відносини напружені до такого рівня, про який раніше не було відомо.

Дивіться спецтему:

  1. Ізраїль висловив "глибоке розчарування" тим, що США підтвердили призупинення постачання озброєнь — Politico Основною причиною, чому США зупинили схвалену Конгресом передачу 1800 бомб, була необхідність захистити цивільне населення в Рафаху.

  2. Іран пригрозив змінити ядерну доктрину, якщо його існування буде в небезпеці Тегеран наразі заперечує плани отримати ядерну зброю, але при цьому прискорює збагачення урану.

  3. США обмежать постачання зброї, якщо Ізраїль почне масштабний наступ на Рафах — Байден Водночас США продовжать підтримувати безпеку Ізраїлю, надаючи оборонну зброю, в тому числі для системи "Залізний купол".

  4. Посол України в Ізраїлі пояснив, чому дві держави повинні поглиблювати стратегічне партнерство Україна та Ізраїль опинилися перед загрозою з боку “осі зла” Росії та Ірану.

  5. Ізраїль повинен продовжувати реалізацію своїх планів зі знищення ХАМАСу — The Telegraph Ізраїлю доведеться мати справу з ХАМАСом шляхом наступу на Рафах, якщо він хоче досягти своєї мети — ліквідувати терористичну загрозу для своїх громадян.

Іранці вже святкують: Що відомо про президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіатрощі?.

Іранці вже святкують: Що відомо про президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіатрощі?.

НТА 1

«VFG Кривий Ріг-2024»: тренування нескорених

«VFG Кривий Ріг-2024»: тренування нескорених

Спорт, що єднає. У Кривому Розі продовжується підготовка до змагань Veterans Family Games. Цього разу у спортивному залі нескорені відпрацьовували свою майстерність з волейболу сидячі та сухої греблі.Хоча змагання з цих дисциплін плануються ще не ...

Перший Міський телеканал. -

На клумбах висаджують квіти

На клумбах висаджують квіти

Новини Тернополя -

Рік взаємовідносин між Кривим Рогом та Еспоо (Фінляндія).

Рік взаємовідносин між Кривим Рогом та Еспоо (Фінляндія).

Рік успішної співпраці із представниками Фінляндії. В мерії підбили підсумки та окреслили плани на подальше майбутнє в роботі із містом Еспоо. 9 травня 2023 року представники української та фінської сторони підписали Меморандум про співпрацю та па...

Перший Міський телеканал. -

Очікувати здорожчання сонячних електростанцій️ #lmn #video #новини #lviv #врек #сонячніпанелі.

Очікувати здорожчання сонячних електростанцій️ #lmn #video #новини #lviv #врек #сонячніпанелі.

ЛМН 3

ЩО ЗМІНИТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ ЗАГИБЕЛЬ РАЇСІ?

ЩО ЗМІНИТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ ЗАГИБЕЛЬ РАЇСІ?

Гість: ОЛЕГ ПОСТЕРНАК – політолог, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабн...

Телеканал Хмельницького -

Офіційна сторінка 47 окремої механізованої бригади
Ворожий штурм в два етапи! 47 окрема механізована бригада ламає плани ворога. Російські окупанти намагалися скористатися погодніми умовами. Розумію...
Два нових міномети калібром 120-мм Фонд «Повернись живим» підсилив оборонців 47 окремої механізованої бригади, які вже 7 місяців на одному з найтяж...
Черговий розгром на Покровському напрямку! 47 окрема механізована бригада палить ворожу бронетехніку Московити намагалися штурмувати за допомогою д...
Телеграм канали