Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Глава Одеської ОВА взяв під контроль фактично весь експорт аграрної продукції – hromadske.

Журналісти підрахували, що після наказу Кіпера експортом зернових зайнялось 40 фірм-одноденок.

Голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер у серпні 2023 року своїм наказом посилив митний контроль за експортом сільськогосподарської продукції. Таким чином на території області було введено відмінні від решти України митні правила, йдеться в розслідуванні hromadske.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вперше з початку повномасштабної війни: до Одеси прибув "справжній" контейнеровоз

Зазначається, що цим наказом було взято під контроль майже всю галузь, адже через порти Одещини минулого року було експортовано 85% української агропродукції.

Журналісти дослідили базу даних української митниці, до якої надав доступ міжнародний сервіс ImportGenius. У базі було виявлено 40 компаній з ознаками фіктивності. Вони вийшли на ринок експорту агропродукції після наказу очільника Одеської ОВА.

Зазначається, що у цьому списку є лише компанії, які почали експортувати зерно після серпня 2023 року. До цього вони ніколи не займалися експортом та були засновані або змінили власників у 2023 році. Виявилося. що вони входять до відомих агрохолдингів і не мають власної землі.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Доставка зерна в один з трьох одеських портів припиниться: експорт впаде на третину

За даними розслідування, найбільша фірма за обсягом експорту має такий самий номер телефону, як ще 139 юридичних осіб. Наступною є компанія, засновником якої, ймовірно, є психолог з Узбекистану. На нього за останні два роки в Україні було зареєстровано 20 юридичних осіб.

За підрахунками журналістів, усі “підозрілі” компанії за останній квартал 2023 року вивезли через порти Одеської області приблизно 800 тисяч тонн різної агропродукції. Її загальна вартістю складає орієнтовно 150 мільйонів доларів, або ж шість мільярдів гривень.

Видання нагадує, що Олег Кіпер пояснював необхідність взяття ринку під «ручний контроль» боротьбою проти компаній-одноденок і чорного експорту. Йде мова про фірми, які експортують зерно за кордон, але не повертають виручені кошти в країну і не сплачують з них податки. Після операції на кілька мільйонів доларів, компанія зникає. Потім з'ясовується, що директором фірми був безпритульний, а офісу в компанії немає.

“Я не можу когось звинувачувати, у мене просто немає фактів, але ми розуміємо, що в нашій країні будь-який ручний контроль має підвищені ризики корупції”, – зазначив у коментарі заступник голови Всеукраїнської аграрної спілки «Аграрна рада» Дмитро Кохан.

Водночас, в Одеській ОВА проігнорували запит журналістів на коментар.

Як писало ZN.UA , поки що чинний керівник МінАПК не знайшов часу для вирішення як нагальних, так і споконвічних проблем у нашому агроекспорті. На щастя, незабаром у крісло міністра має сісти його наступник. Він отримає у спадок цілу купу складних питань на межі державних інтересів та лобістського спротиву. Про це читайте у статті Юлії Самаєвої, редактора економіки ZN.UA, "Якщо навіть білий експортер чинить опір цивілізаційним змінам, пиши зникло".

У Миколаєві пролунали вибухи, місто атакують  «шахеди».

У Миколаєві пролунали вибухи, місто атакують «шахеди».

Сьогодні, 20 квітня, близько 0.25 у Миколаєві пролунали вибухи. Місцевий паблік "Новости Николаева" пише , що то ППО працює по "шахедах". Перед тим, у 0.15 Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило про БпЛА у північній частині Миколаївщини, курс ...

Дзеркало Тижня -
у Харкові пролунали вибухи

у Харкові пролунали вибухи

Сьогодні, 19 травня, близько 23.50 у Харкові пролунали вибухи. Про це повідомили кореспонденти "Суспільного". станом на цей час повітряна тривога на Харківщині триває безперервно вже 10 годин, від 13.54.

Дзеркало Тижня 1
Людський мозок зменшується: чому

Людський мозок зменшується: чому

Доказів того, що зменшення мозку негативно впливає на розумові здібності, поки що немає, але щоб переконатися в цьому, вченим ще належить провести низку досліджень.

Дзеркало Тижня 1
Без коментарів: «Еко-Вікенд 2024» – толока у Покровському районі.

Без коментарів: «Еко-Вікенд 2024» – толока у Покровському районі.

Перший Міський телеканал. -

Спортсмени з усієї України позмагалися на відкритому чемпіонаті Львівської області з плавання.

Спортсмени з усієї України позмагалися на відкритому чемпіонаті Львівської області з плавання.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #плавання #новини

НТА -

Новини Тернополя за 13-19 травня

Новини Тернополя за 13-19 травня

Новини Тернополя -

«Тепер у нас два періоди, коли росте споживання електроенергії» ️ #світло #lmn #video #новини #врек.

«Тепер у нас два періоди, коли росте споживання електроенергії» ️ #світло #lmn #video #новини #врек.

️Говоримо з експертом Інституту енергетичних стратегій Юрієм Корольчуком. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #lviv #video ...

ЛМН -

Чому вимикають світло ️ #lmn #блекаут #відключеннясвітла #електроенергія #новини #lviv #lmn #врек.

Чому вимикають світло ️ #lmn #блекаут #відключеннясвітла #електроенергія #новини #lviv #lmn #врек.

ЛМН 1

Ансамблю «Червона калина» з Переяславської громади виповнюється 30 років.

Ансамблю «Червона калина» з Переяславської громади виповнюється 30 років.

Учасники народного аматорського ансамблю української пісні «Червона калина» кожного тижня збираються поспівати у рідному селі Вовчків Переяславської громади. Цього тижня репетирували майже щодня, готуючись до важливого благодійного концерту на під...

proSLAV 1