Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Без батька залишились двоє синів: у боях за Україну загинув Олександр Машлай з Волині.

У боях за Україну на Авдіївському напрямку загинув захисник з Волині Олександр Машлай. Еколог за фахом, націоналіст та революціонер за покликанням, він пішов на фронт добровольцем у перші дні повномасштабного вторгнення Росії.

У лавах 25 окремого штурмового батальйону Олександр брав участь у наступі під Роботино, боях за Авдіївський коксохім та Бердичі, у Героя залишилося двоє дітей. Побратими, однодумці та друзі воїна залишають у соцмережах щемливі спогади про друга "Гота", якому віднині й навіки залишиться 40 років.

Як зазначив журналіст та громадський активіст Ігор Гошовський, свій останній бій його брат – пластун, патріот, воїн Олександр Машлай прийняв на Авдіївському напрямку 7 травня.

"На Авдіївському напрямку сьогодні зранку (допис датовано 7 травня. – ед.) загинув мій брат Олександр Машлай. Він у складі 25-го окремого штурмового батальйону брав участь у наступі під Роботино влітку, з жовтня весь час без ротації тримав Авдіївський коксохім, потім Бердичі. В юні роки ми з ним пройшли Пласт, потім МНК, Національний Альянс... Зараз не маю слів, тільки сльози. Розкажу про нього пізніше. Давайте помянемо його у молитві", – написав Гошовський.

Народився Олександр Машлай у селищі Гоща. У останні роки разом з родиною жив у Луцьку.

"З юного віку Олександр був вірний принципам Пласту, Молодіжного Націоналістичного Конґресу, Національного Альянсу. Патріот, який ніколи не зраджував своїм ідеалам і до останнього подиху був вірний Україні. Люблячий чоловік і батько, турботливий син і брат, доброволець, який з перших днів широкомасштабної війни пішов воювати з ворогом. У складі 25-го ОШБ Олександр брав участь у найзапекліших боях в Роботиному, Авдіївці, Бердичі….Щирі співчуття батькам – Олександрові Федоровичу та Аллі Григорівні Машлай, дружині Валентині, синам,сестрі. Вічна пам'ять, вічна слава Герою", – написав про воїна селищний голова Гощі Микола Панчук.

Олександр з молодих років був надзвичайно активним та свідомим.

"За освітою Сашко був екологом. За покликанням — публіцист, журналіст та революціонер. Свого часу був головним редактором кількох рівненських націоналістичних видань. Як революціонер — одним із тих, хто їздив в Мінськ допомагати братам-сябрам валити диктатуру картопляного диктатора ще в 2005 році", — пригадує Юрій Юзич.

Народний депутат Ігор Гузь розповів, що Олександр був засновником Національного Альянсу, членом Центрального Проводу, редактором організаційного журналу "Правий Поступ". Свій шлях у громадському житті розпочинав зі скаутингу в Пласті.

"На фронті загинув один з найкращих людей, яких мені довелося зустрічати в житті - Олександр Машлай, друг "Гот"... Активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності. У 2005 році разом зі мною провів 10 діб за ґратами у Мінську, тримаючи голодування. Мав досвід роботи у Волинській обласній державній адміністрації, свого часу був моїм помічником-консультантом в обласній раді. Один з тих, хто творив та конструював Національний Альянс протягом перших десяти років його існування. Ідеолог, публіцист, виховник... Непоправна втрата для України та усіх, хто знав друга Гота", – стверджує нардеп.

Не дивно, що й кохана дружина повністю поділяла погляди чоловіка: Валентина Машлай, подруга "Ромашка", упродовж багатьох років є членкинею Національного Альянсу. Та й синів подружжя ростило свідомими громадянами та справжніми патріотами: хлопчики є вихованцями Пласту.

"Кожна звістка про загибель своїх вибиває землю з-під ніг. Сьогодні весь день, відколи отримала цю звістку, думаю про Олександра Машлая. Думаю про його двох синів, про його дружину, таку світлу, добру Валентину Машлай. Накочуються спогади про події майже 20-річної давності, коли ми всі роззнайомились. Я була ще школяркою, а рівненська тусовка НацАльянсу – завжди креативні, цікаві хлопці, з якими ніколи не було нудно на таборах, мандрівках, та й загалом на будь-яких двіжах. Це дуже боляче. Болить за друга Гота, за його сім'ю найбільше. А ще болить за нас усіх. Ми втратили ще одного з найдостойніших. Сашко із тих, хто став до зброї, щоб не залишити цю кляту війну у спадок своїм синам. Друже, дякую Тобі за все. Честь", – написала Младена Качурець.

"Гот на щиті… Друг і Побратим…Слова вперто не хочуть складатись в речення. І неможливо писати про Тебе в минулому часі. Бо Ти з тих, із най-най. Зі Справжніх.Тих, чиї слова ніколи не розходились з ділом. Хто мав всередині стрижень і до кінця був вірний своїм принципам. Хто без пафосу і зайвої метушні, багато років робив свою, нашу українську Справу. Взірцевий побратим, сімʼянин, друг, націоналіст. Було так затишно знати, що можна приїхати до Луцька, зустрітись в компанії і зі сміхом про все на світі поговорити (Дякую Тобі за Чин! Олександр Машлай, нам дуже Тебе уже не вистачає", – додала Аліна Шпак.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що загинув захисник "Азовсталі" 21-річний Назарій "Грінка" Гринцевич із Вінниці. Його називали наймолодшим оборонцем Маріуполя. Разом зі старшими побратимами він у травні 2022 року опинився в полоні, звідки восени того ж року двічі пораненого воїна вдалося визволити.

Пережите не зламало "Грінку": відновившись після поранень та полону, він знову повернувся на фронт.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber . Не ведіться на фейки!

План знищення Львова. Як Садовий перетворив комфортне місто у непридатні для життя кам’яні джунглі?

План знищення Львова. Як Садовий перетворив комфортне місто у непридатні для життя кам’яні джунглі?

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Навіщо у міській раді незаконно змінюють містобудівну документацію? Та скільки треба заплатити, щоб у мерії заплющили очі на незаконне будівництво? Дивіться у новому розсліду...

НТА 2

Дефіцит кави у світі: ціни зростають через зміну клімату - DW Ukrainian.

Дефіцит кави у світі: ціни зростають через зміну клімату - DW Ukrainian.

Байдуже, еспресо чи капучино, заварна чи фільтрована - кава є одним із найпопулярніших напоїв у світі. Однак зміна клімату негативно впливає на чутливі кавові зерна та загрожує врожаям. Але розв'язання проблеми є! Дивіться також: Зміна клімату: ні...

DW (Українською) -

Ансамблю «Червона калина» з Переяславської громади виповнюється 30 років.

Ансамблю «Червона калина» з Переяславської громади виповнюється 30 років.

Учасники народного аматорського ансамблю української пісні «Червона калина» кожного тижня збираються поспівати у рідному селі Вовчків Переяславської громади. Цього тижня репетирували майже щодня, готуючись до важливого благодійного концерту на під...

proSLAV -

Спортсмени з усієї України позмагалися на відкритому чемпіонаті Львівської області з плавання.

Спортсмени з усієї України позмагалися на відкритому чемпіонаті Львівської області з плавання.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #плавання #новини

НТА -

Ситуація в енергосистемі гірша, ніж рік тому

Ситуація в енергосистемі гірша, ніж рік тому

Чи врятують енергосистему країни альтернативні джерела енергії? А також наскільки критичною є ситуація зараз і що нам очікувати цього літа і взимку? ️Говоримо з експертом Інституту енергетичних стратегій Юрієм Корольчуком. Станьте спонсором цього ...

ЛМН -

«Лінія оборони Вітовта»: унікальні знахідки археологів - Деокупована історія.

«Лінія оборони Вітовта»: унікальні знахідки археологів - Деокупована історія.

Як і коли на півдні України з’явилися фортеці Великого князівства Литовського? Для чого вони були побудовані і з якими викликами зіткнулися? Де були кордони Київського князівства на півдні України і хто жив на тих землях? Більшість з фортець на пі...

Новини Приазов'я 1