Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Росіяни, які втекли за кордон, повертаються, підтримуючи воєнну економіку РФ — Bloomberg.

Путін розглядає таку тенденцію як знак підтримки його політики, незалежно від реальних причин повернення росіян.

До мільйона росіян втекли за кордон у перший рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зараз тисячі повертаються назад до Росії, приносячи пропагандистські переваги диктатору Владіміру Путіну та стимулюючи воєнну економіку країни, пише Bloomberg .

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В ЄБРР повідомили, коли відновляться інвестиції в Україну та чому не працюють антиросійські санкції

На тлі продовження війни та чергового шестирічного терміну Путіна при владі, багато росіян стоять перед вибором. Зіштовхнувшись з відмовами у продовженні посвідки на проживання, труднощами з переказом грошей за кордон, а також обмеженою кількістю країн, які все ще приймають їх, вони вирішують повернутися до РФ.

Повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року спровокувало масову еміграцію з Росії в масштабах, небачених з часів розпаду Радянського Союзу.

Багато хто виїхав, зокрема, через страх перед мобілізацією. Коли у вересні 2022 року Путін віддав наказ про призов 300 тисяч резервістів, це спровокувало нову хвилю від'їзду сотень тисяч росіян.

Зараз відтік сповільнився. У червні Кремль хвалився, що половина всіх, хто виїхав у перші дні, вже повернулися. За даними клієнтів однієї з московських компаній з переїзду “Фініон”, приблизно 40%-45% тих, хто виїхав у 2022 році, повернулися в Росію.

Путін назвав повернення бізнесменів, підприємців і висококваліфікованих фахівців “хорошою тенденцією”. Російський диктатор розглядає це як знак підтримки його політики, незалежно від реальних причин їхнього повернення, і як доказ того, що у росіян є “почуття приналежності, розуміння того, що відбувається”.

Історії повернення активно використовуються у пропаганді як підтвердження “русофобії” на Заході, каже науковий співробітник Центру Карнегі Росія-Євразія Тетяна Станова. За її словами, для Путіна це має значення, тому що “підживлює його, дає додаткові докази того, що він був правий”.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Що ЄС може зробити для боротьби з тіньовим флотом Росії окрім санкцій? — Politico

Тисячі росіян, які повертаються, також допомагають РФ пережити санкції та досягти високих економічних показників. За оцінками Bloomberg Economics, зворотна міграція, ймовірно, додала від однієї п'ятої до однієї третини до 3,6% річного економічного зростання Росії у 2023 році.

Проте працівники, які повертаються, становлять лише 0,3% від загальної кількості зайнятих. Це мало сприяє зменшенню гострого дефіциту на ринку праці, але підкреслює значний внесок тих, хто повертається, в економічну активність РФ.

Для декого Росія зараз пропонує навіть кращі можливості та умови праці, ніж до повномасштабної війни, оскільки країна намагається повернути “дефіцитних” фахівців.

Хоча оцінки кількості тих, хто виїхав, дуже різняться, економісти Альфа-банку в Москві стверджують, що Росія втратила близько 1,5% всієї своєї робочої сили в 2022 році, або приблизно 1,1 мільйона осіб. Хоча деякі росіяни виїхали до Європи, багато хто виїхав і до таких країн, як Об'єднані Арабські Емірати, Таїланд та Індонезія - держав, які не приєдналися до США та їхніх союзників у запровадженні санкцій, а також до сусідніх колишніх радянських республік.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

США розширили санкційний список проти Росії: хто до нього увійшов

Раніше видання Politico писало, що економіка допомагає Росії уникнути поразки у війні проти України. Санкції, які так і не змогли повністю зупинити Кремль, роблять вигнання РФ з української території дедалі складнішим. Економіка Росії залишається стійкою попри західні санкції, адже країні отримує величезні доходи від енергетичних ресурсів.

Дивіться спецтему:

  1. Росіяни масовано завдали ударів по одному з районів Харківської області: є поранені Під обстріл окупантів потрапили три населені пункти.

  2. У районі Серебрянського лісництва ЗСУ покращили своє тактичне становище Окупанти почали активніше наступати на куп'янському напрямку.

  3. Російські війська закріпилися в Очеретиному, тривають тяжкі бої: карта Українські військові вживають заходів, щоб повернути контроль над цим селищем.

  4. "Нова пошта" показала наслідки удару: знищено відправлень майже на три мільйони гривень Йдеться про 904 посилки.

  5. На сумському напрямку російські ДРГ намагаються "прощупати" слабкі місця — Нацгвардія На цьому напрямку збільшилася кількість російських диверсантів.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я 1

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1