Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Що важливо знати про Вербну неділю: традиції, прикмети та заборони.

Вербна неділя – це одне з найважливіших свят у християнському календарі. Ця дата є шостою неділею Великого посту та передує особливому тижню перед Великоднем

Святкування Вербної неділі має глибоке коріння та відображає багатогранність культурних звичаїв та вірувань народу. Це свято є важливим етапом у підготовці до Великодня, воно символізує весняне відродження та духовне очищення.

Вербна неділя: історія свята

Вербна неділя, також відома як Вхід Господній у Єрусалим, є одним із дванадцяти найбільших християнських свят, яке відзначається за тиждень до Великодня. Воно знаменує подію, описану в Євангеліях, коли Ісус Христос прибув до Єрусалима. За переказами, Христос виїхав з селища Віфанія, де воскресив Лазаря. Ця звістка швидко розповсюдилась, тому під час прибуття в Єрусалим, Ісуса вже зустрічала велика кількість людей, які встелили дорогу перед Христом пальмовим гіллям, що вважалося знаком поваги та привітання.

Ісус їхав до Єрусалима верхи на ослі, на його шляху було багато людей, які вигукували "Осанна! Благословенний Той, Хто приходить в ім'я Господнє! Благословенний будь, Царю ізраїльський!".

Ця подія є символічною у християнстві, адже передує подіям Страсного тижня, включно з ув'язнення, судом та розп'яттям Ісуса Христа.

Фото: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

Коли Вербна неділя у 2024 році?

Вербна неділя є одним із важливих перехідних свят у християнстві, оскільки вона проголошує початок Великого тижня, що передує Великодню. Тож його дата щороку змінюється залежно від святкування Великодня.

У 2024 році Вербна неділя припадає на 28 квітня. Ця дата залишається незмінною як для новоюліанського, так і юліанського церковних календарів.

Чому використовують саме вербне гілля?

Українська традиція святкування Входу Ісуса Христа до Єрусалима пов'язана із використанням вербових гілок замість пальмових, які не притаманні нашому регіону через кліматичні особливості. Вербові гілки стали справжнім символом свята і додали унікальний колорит.

У різних країнах та народів існують власні традиції й назви для Вербної неділі, яка символізує початок Страсного тижня. Наприклад, у поляків це свято відоме як "Palmowa Niedziela", хоча для освячення вони використовують також вербові гілки, а не пальми. Жителі Балканського регіону освячують гілки кизила. Тож, кожна культура використовує символи, які є символами весняного розквіту і життя.

Весняне пробудження та відновлення природи після зими сприймалось в давні часи, як образ воскресіння та нового життя. Все, що зеленіло та розквітало - символізувало життя, плодючість і майбутній збір врожаю. Вербні гілки вважалися магічними, їх приносились в домівки як обереги від лиха та хвороб.

Верба є символом весняного пробудження природи. Її зелені гілочки, які починають розпускатися як раз перед Великоднем, означають оновлення, життєву силу і новий початок після зими.

Верба має особливе значення для українців і вважається тотемним деревом, що символізує національну витривалість. Це дерево відоме своєю силою і вмінням рости там, де інші рослини не можуть. Українці вшановують вербу не лише як рослину, але й як символ духовного оновлення і спокою.

Традиції та прикмети

Основною традицією цього свята є освячення вербових гілок у храмах. Віряни приносять з собою вербові гілки, які потім освячуються священником під час богослужіння. Важливо брати саме молоді та здорові гілочки, адже вони стануть оберегом, символом перемоги життя над смертю, тобто віри у Воскресіння.

Після освячення вербові гілки зберігаються у домі протягом року. Вони можуть прикрашати іконостас або інші частини домашнього простору, гілочки мають захищати від лиха та принести благословення у дім. У цей день важливо згадати своїх рідних і близьких у молитвах, особливо тих, хто хворіє або потребує допомоги.

Крім того, існує обряд "биття" домочадців освяченою вербою. Так, вербовою гілкою легенько постукають по тілу і промовляють:

"Не я б’ю – верба б’є,

За тиждень Великдень,

Недалечко червоне яєчко!"

Цей своєрідний ритуал є засобом забезпечення здоров'я та добробуту для кожного члена родини. Люди вірять, що такий "обхід" освяченою вербою допомагає відлякувати негативну енергію та принести благословення.

Фото: Liturgical Arts Journal

Вербна неділя є часом Великого посту, але цього дня є послаблення для тих, хто постує. Їм дозволяється скуштувати рибу та рибні страви.

За народними прикметами, погода у Вербну неділю може передбачати характер подій на майбутній рік. Наприклад, якщо в цей день буде ясно і сонячно, то очікується врожайний рік. Якщо буде вітряна погода, тоді літо буде прохолодним.

Що не варто робити у Вербну неділю?

У Вербну неділю існують деякі традиційні заборони та рекомендації, яких слід дотримуватися з міркувань духовної чистоти і святкового ставлення до цього дня:

  • Вербна неділя є часом миру і доброзичливості, тому слід утриматися від конфліктів, сварок і образ.
  • Не перебільшуйте з веселощами. Це день, коли слід зосередитися на духовному розвитку і підготовці до святкування Великодня, тому уникайте розваг.
  • Не займаєтесь важкою фізичною працею та домашніми справами. Вербна неділя вважається днем відпочинку і духовної саморефлексії.
  • Утримуйтеся від роботи на городі. Традиційно у Вербну неділю не садять рослини, оскільки вважається, що вони будуть погано рости.

Крім того, гілочки верби, які залишились із минулого року потрібно сплати. Не варто їх просто викидати.

Ці рекомендації допомагають підкреслити особливий характер цього дня. Цей час духовного зростання і підготовки до найбільшого християнського свята - Великодня.

«Ми музиканти, а не політики» : представник Німеччини на Євробаченні-2024 пропонує повернути Росію на конкурс.

«Ми музиканти, а не політики» : представник Німеччини на Євробаченні-2024 пропонує повернути Росію на конкурс.

Про це він сказав в інтервʼю ZDF. Німецький співак Ісаак Гудеріан, який виступає під сценічним імʼям Isaak, візьме участь у цьогорічному пісенному конкурсі "Євробачення" в Мальме. Напередодні шоу він поспілкувався з німецьким виданням та обговорив...

Еспресо -
Імперія лусне внаслідок накопичення розривів

Імперія лусне внаслідок накопичення розривів

Це свідчить про накопичення негараздів, попри переможні звіти російської статистики, що, як відомо, ніколи не бреше. Якщо історія повторюватиметься (а стежкозалежність, path dependence в російській історії величезна), то імперія лусне внаслідок на...

Еспресо -
Богдан Бенюк: Росіянам не можна простити, вони літературою прикривають своє  «миле»  серце, а насправді вони - сатаністи.

Богдан Бенюк: Росіянам не можна простити, вони літературою прикривають своє «миле» серце, а насправді вони - сатаністи.

Богдан Бенюк — український актор театру та кіно, Народний артист України, антрепренер, політик. Маю багато питань, пов’язаних з акторством. Я теж грав у театрах і в "кінє" і важко уявляю, як цим можна займатися постійно. А коли кажуть, що є денні ...

Еспресо 2
Росіяни вивозять Авдіївський коксохімічний завод на металолом -  Нацспротив.

Росіяни вивозять Авдіївський коксохімічний завод на металолом - Нацспротив.

Про це інформує Центр національного спротиву. "Російські "визволителі" звільняють українські міста від інфраструктури й займаються тим, що вміють краще – грабують", - наголосили у Спротиві. Згідно з повідомленням, дохід від здачі металолому з Авді...

Еспресо 1
«У відповідь на погрози Заходу» : РФ готує ядерні навчання з підрозділами прикордонного з Україною військового округу.

«У відповідь на погрози Заходу» : РФ готує ядерні навчання з підрозділами прикордонного з Україною військового округу.

Про це йдеться у повідомленні міністерства оборони Росії. Зазначається, що навчання пройдуть з метою "підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань". У них братимуть участь ракетні з'єднання південного військового о...

Еспресо 1
Інтерв'ю дня: безоплатна екскурсія до картинної галереї.

Інтерв'ю дня: безоплатна екскурсія до картинної галереї.

Сьогодні, 2 травня, відбулася безоплатна ознайомча екскурсія до галереї. Її провели за ініціативи КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» та приватної картинної галереї «ArtCaraftOil». Екскурсію відвідали представники закладів освіти Довгинцівсь...

Перший Міський телеканал. 1

ЖИТТЯ БІЛКИ ПАТРІКА: ПЛЮСИ І МІНУСИ УТРИМАННЯ ЛІСОВИХ ТВАРИН ВДОМА.

ЖИТТЯ БІЛКИ ПАТРІКА: ПЛЮСИ І МІНУСИ УТРИМАННЯ ЛІСОВИХ ТВАРИН ВДОМА.

БОГДАН ТИТАРЕНКО, блогер TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі висвітленн...

Телеканал Хмельницького 2

Підготовка до ШТУРМІВ: на Запоріжжі провели страйкбольні бої.

Підготовка до ШТУРМІВ: на Запоріжжі провели страйкбольні бої.

На Запоріжжі військо стоїть в глухій обороні, а до штурмів потрібно готуватись. У 108 бригаді ТРО регулярно влаштовують страйкбольні бої — досконалу імітацію справжнього бою. Шутер від першої особи та відгуки військовослужбовців тероборони — у сюж...

Телеканал TV5 -

РОСІЯ ВЛАШТУЄ ТЕРОР ЄВРОПІ І ШУКАЄ ЗЕЛЕНСЬКОГО ТА ПОРОШЕНКА; ОБАМА ЗАМІСТЬ БАЙДЕНА?.

РОСІЯ ВЛАШТУЄ ТЕРОР ЄВРОПІ І ШУКАЄ ЗЕЛЕНСЬКОГО ТА ПОРОШЕНКА; ОБАМА ЗАМІСТЬ БАЙДЕНА?.

ДМИТРО ЛЕВУСЬ – експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгн...

Телеканал Хмельницького -

Реконструкція приміщень сервісного офісу «Ветеран»

Реконструкція приміщень сервісного офісу «Ветеран»

Друге життя приміщень, де надаватимуть фахові послуги ветеранам війни та членам їх родин. В Металургійному районі повнім ходом йдуть роботи в будівлі, де вже в наступному місяці облаштують сервісний офіс «Ветеран». Після відкриття, яке запланували...

Перший Міський телеканал. -

«Хочеться, щоб війна закінчилася і зустрічати це свято вже з рідними»: Великдень на фронті.

«Хочеться, щоб війна закінчилася і зустрічати це свято вже з рідними»: Великдень на фронті.

Капелани 93-ї бригади, яка воює в Донецькій області, провели Великодні богослужіння та освятили військовим ЗСУ паски. Бійці поділилися своїми враженнями про святкування Великодня на передовій. Відео Reuters Підписатись на наші канали Новини Приазо...

Радіо Свобода -

Байден розглядає можливість відмовитися від президенства на користь Мішель Обами – ЗМІ.
Ностальгія чи важливі зустрічі: гороскоп на 6 травня для всіх знаків зодіаку.
Поливаний понеділок: як святкують перший день після Великодня.
Звільнень буде більше, ніж найму на роботу: яка ситуація на ринку праці України.
Мобілізований до армії РФ українець розстріляв окупантів і втік – ЦНС.
Мобілізація. У Міноборони розповіли, як працюватиме реєстр військовозобов'язаних «Оберіг»
Світлий тиждень після Великодня: як святкують і що не можна робити.
Хто має поступитися дорогою? Комплексне завдання з ПДР, що змусить подумати.
Ворожа атака на Суми. Оголошення Росією в розшук українських політиків. Головне за ніч
Суд завершує справу Нікопольського заводу феросплавів, яка може вплинути на суди в США щодо обвинувачень Коломойському.