Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Перехідна рада Гаїті призначила нового президента країни та дала йому доручення.

Прем’єр-міністр Гаїті Аріель Генрі, який наразі перебуває у США, подав у відставку у зв'язку з обранням так званої "перехідної ради" країни. Це новий, тимчасовий уряд Гаїті, який склав присягу під час таємної церемонії в Національному палаці в Порт-о-Пренсі, обрав нового президента та дав йому низку доручень.

Церемонія присяги не анонсувалась через великі ризики: у країні вже два місяці продовжується "повстання" бандитів, лідери яких також бажають увійти у новий уряд. Бандугруповання ще не прокоментували обрання перехідної ради, а ось новий президент, яким став колишній лідер сенату Едгард Леблан, заявив, що він "лише тимчасовий виконувач планів ради".

Рішення провести таємну церемонію складання присяги було підтримано США та членами Карибської спільноти, які власне і надали повноваження перехідній раді.

Наразі перехідний орган сформовано з семи членів тимчасового уряду з правом голосу та двох спостерігачів без права голосу. Леблана обрали всього чотирма голосами (включаючи його власний). Також Рада призначила колишнього міністра молоді та спорту Фріца Белізера тимчасовим прем'єр-міністром країни.

Раді було доручено призначити президента, кабінет міністрів, та нову тимчасову виборчу раду, оскількі згідно з конституцією Гаїті, країна має обрати нового президента до лютого 2026 року. Втім, перехідна рада делегувала це право обраному президенту.

У свою чергу Едгард Леблан, заявив, що буде формувати уряд країни у якості "тимчасового виконувача планів ради" – за їх поданням та при їх підтримці відповідних кандидатур.

Окремо пан Леблан пообіцяв вести війну з наркомафією та бандитизмом та провести "вільні та справедливі вибори, які заслуговують на довіру".

Як повідомляв OBOZ.UA , "повстання" бандитів на Гаїті почалось з їх вимог відставки прем’єра Аріеля Генрі. Останній після вбивства президента цієї республіки офіційно виконував обов'язки голови держави. Він погодився на головну умову "повстанців", залишив посаду, але заявив про формування тимчасового уряду.

"Пповстання" не припинилося. Генрі так і не пустили назад на Гаїті. В групі країн Карибського басейну заявили про створення тимчасової президентської ради. У свою чергу бандіти заявили, що також хочуть бути при владі і мати посади.

Один з очільників "повстання" – колишній коп Джиммі "Барбекю" Шерізьє. Його група банд під назвою Viv Ansanm (тобто "Жити разом") була створена із G9 – об'єднання дев'яти найбільших банд столиці Гаїті Порт-о-Пренса. Наразі цей альянс наркомафії контролює близько 80% столиці.

До вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза, яке відбулось у липні 2021 року поліція країни ніколи не чіпала людей Джиммі "Барбекю", через що його клан швидко поповнювався ключовими бандами наркоторговців.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Яворівська лікарня готова до надзвичайних ситуацій

Яворівська лікарня готова до надзвичайних ситуацій

Відповідно до вимог, Яворівська лікарня має альтернативні джерела живлення, опалення, запаси води, медикаментів та паливно-мастильних матеріалів. Також в укритті лікарні є операційна на випадок надзвичайних ситуацій. Про це в етері «ПОМАНУФАКТУРИМ...

ЛМН -

Актуальний репортаж. Місцеве самоврядування Прикарпаття – Збройним Силам України

Актуальний репортаж. Місцеве самоврядування Прикарпаття – Збройним Силам України

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

московська церква вбиває #lmn #московськацерква #московськийпатріархат #верховнарада #кремль.

московська церква вбиває #lmn #московськацерква #московськийпатріархат #верховнарада #кремль.

ЛМН -

«РФ тренується протистояти морським дронам ЗСУ» – Риженко.

«РФ тренується протистояти морським дронам ЗСУ» – Риженко.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #ЧФРФ #Чорноморськийфлот #морськідрони #Черноморскийфлот #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я -

У Верховній Раді досі не ліквідували московську церкву #московськийпатріархат #lmn #новини  #церква.

У Верховній Раді досі не ліквідували московську церкву #московськийпатріархат #lmn #новини #церква.

ЛМН -

московська церква вбиває

московська церква вбиває

Незадовго до того, як почалося засідання парламенту представниця від "Європейської Солідарності" Ірина Геращенко заявила, що її фракція блокуватиме роботу Верховної Ради, допоки на голосування негайно не будуть винесені "життєво важливі питання". ...

ЛМН 1

Перевірені, цікаві та актуальні новини.
Конгресмени США просять дозволити Україні застосовувати західну зброю на території РФ . Відповідний лист розміщений на сторінці комітету з розвідки...
Лауреаткою премії імені Георгія Ґонґадзе-2024 стала Тетяна Трощинська . ️ Трощинська є директоркою департаменту стратегічного аналізу та розвитку с...
Головна проблема застосунку «Резерв+» це його захищеність, вважає експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун. За його словами, розробники поспішали за...
Телеграм канали
Чоловіки, зняті з військового обліку у зв'язку з виїздом за кордон, зобов'язані прибути до ТЦК до 16 червня: в чому причина.
Усика могли заарештувати за те, що він зробив після бою з Ф'юрі.
Українців, які знялися з військового обліку через виїзд за кордон, зобов'язали до 16 червня особисто з'явитися до ТЦК.
Усик подарував костюм та рукавички з переможного бою проти Ф'юрі.
Нокдаун Усіка в бою з Ф'юрі знайшли на картині XVIII століття.
Окупанти завдали ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопа.
Чи випустять за кордон, якщо дані оновлені, є документи на виїзд, але нема QR-коду: пояснення адвоката.
До 600 рашистів під виглядом цивільних рухаються на Луганщину - ОСУВ «Хортиця».
Нардепи заблокували трибуну ВР: Вимагають створення ТСК з питань фортифікацій.
Вулиці перетворилися на крижані річки: Польщею пронісся буревій з градом (фото, відео).