DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Чи здатен ЄС захиститися від російського впливу?

До виборів до Європейського парламенту 6-9 червня залишається лише кілька тижнів, а в ЄС вибухають нові й нові викриття ймовірних російських - і не тільки - агентів впливу.

Особливо давно скандали навколо іноземного впливу супроводжують парламентарів ЄС. Першим був так званий "Катаргейт": у грудні 2022 року пролунали гучні звинувачення в тому, що євродепутати та їхні співробітники отримували готівку в обмін на "особливе ставлення" до Катару, Марокко та Мавританії. З початку 2024 року в скандалах почала фігурувати Росія. Так, розслідувачі видання The Insider з'ясували, що латвійська євродепутатка Тетяна Жданок багато років контактувала з російськими спецслужбами.

Потім Чехія запровадила санкції проти Віктора Медведчука та інтернет-порталу Voice of Europe, стверджуючи, що вони проводили в Європі проросійську операцію впливу. У зв'язку з цими викриттями прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що Москва платила євродепутатам за поширення російської пропаганди. Тепер Чехія і Європарламент вимагають запровадження санкцій щодо причетних до цього скандалу осіб на рівні всього Євросоюзу. ЄП вражений твердженнями про те, що кільком із його 705 депутатів платили за пропаганду РФ і що вони співпрацювали з Voice of Europe у той час, як Росія веде війну проти України, йдеться в резолюції, ухваленій парламентом у четвер, 25 квітня.

Мирослав Радаковський

Мирослав Радаковський Фото: European Union 2024

Найсвіжіше викриття: у Німеччині розпочато два попередні розслідування діяльності депутата Європарламенту від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АДН) Максиміліана Кра (Maximilian Krah) за підозрою в одержанні грошей з Росії та Китаю. Одночасно заарештовано громадянина ФРН на ім'я Цзянь Г., який працював помічником Кра і паралельно, як стверджує слідство, - агентом китайських спецслужб.

Хто в Європі просуває кремлівський наратив

Євродепутати розуміють, що ці скандали загрожують наслідками для репутації Європарламенту. "Парламенту необхідно терміново прояснити, що сталося, а потім вжити заходів", - заявила DW у Страсбурзі німецька депутатка Террі Райнтке (Terry Reintke), одна з двох провідних кандидаток від партії Зелених. На її думку, внутрішньопарламентське розслідування має бути завершене до виборів, "тому що громадяни Європи заслуговують на те, щоб знати, що ж за люди потрапили до виборчих бюлетенів".

Роберта Мецола

Роберта Мецола Фото: FREDERICK FLORIN/AFP

Читайте також: Медведчук і Ko: Чехія викрила схему підкупу РФ політиків ЄС

"Росія систематично підтримує контакти з вкрай правими і вкрай лівими партіями, а також іншими діячами і рухами, щоб заручитися підтримкою інституційних суб'єктів у межах Євросоюзу для легітимізації своїх незаконних і злочинних дій", - ідеться в тексті резолюції ЄП.

Аналіз результатів голосування і виступів у Європарламенті засвідчив, що ці партії справді більше, ніж інші симпатизують Росії. Наприклад, у січні словацький євродепутат Мирослав Радаковський, якому, як стверджує резолюція ЄП, представники Москви платили за спостереження за парламентськими виборами в РФ 2021 року, передрік руйнацію Євросоюзу "слов'янами, що об'єдналися", а угорська партія Fidesz відкрито поширює прокремлівські меседжі та пропаганду.

Александр де Кроо

Александр де Кроо Фото: European Council

Підвищена активність спецслужб РФ

Зараз більшість депутатів Європарламенту вимагають від лідерів ЄС розібратися зі спробами іноземного втручання не лише в європейських інституціях, а й по всьому Євросоюзу. Найбільше занепокоєння викликає шпигунська діяльність російських спецслужб. Аналіз справ європейців, засуджених за шпигунство в період з 2010 по 2021 роки, проведений Шведським агентством оборонних досліджень (FOI), показав, що за більшістю з них стояла Москва. І це було ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. "За часів геополітичної напруженості активність розвідувальних організацій різних країн зростає", - заявив Майкл Йонссон із FOI у доповіді, опублікованій ще в середині 2022 року.

Після початку розв'язаної Кремлем війни країни ЄС масово висилали російських дипломатів - за перші 11 місяців війни проти України до РФ повернулися майже 500 дипломатів, згідно з дослідженням Ельжбети Каци з Польського інституту міжнародних відносин (PISM), проведеним у січні 2023 року. Більшість з цих дипломатів підозрювали в роботі на російську розвідку. За словами Каци, хоча шпигунська діяльність спецслужб РФ задокументована на всій території ЄС, вона "особливо активна в країнах, де розташована інфраструктура НАТО і штаб-квартири міжнародних організацій".

Росія може відкрити ще один фронт з Придністров'я?

Ізраїль погрожує продовжувати наступ на Рафах до звільнення заручників.

Ізраїль погрожує продовжувати наступ на Рафах до звільнення заручників.

Наступ на Рафах триватиме до звільнення заручників, але Ізраїль готовий на компроміс, заявив Йоав Галант. Тим часом ООН та Німеччина закликали відновити роботу КПП "Рафах" та "Керем-Шалом".

DW Україна 2
Захист прав споживачів на Прикарпатті: про нововведення та моніторинги говорили у Коломиї.

Захист прав споживачів на Прикарпатті: про нововведення та моніторинги говорили у Коломиї.

Захистити права споживачів. На Прикарпатті проводять круглі столи: зустрічаються фахівці держпродспоживслужби, представники влади та бізнесу. Обговорюють роботу в умовах воєнного стану, зокрема дотримання закону про захист прав споживачів. Така зу...

НТК -

Педагогічні читання відбулися у Коломийському педколеджі.

Педагогічні читання відбулися у Коломийському педколеджі.

Педагогічні читання відбулися у Коломийському педагогічному фаховому коледжі. Їх назвали «Етнопедагогічний компонент у змісті підготовки бакалаврів з початкової освіти». Захід приурочили до 90-річчя від дня народження Мирослава Стельмаховича. До с...

НТК -

Новояворівська громада увійшла в топ-100 кращих громад України по розвитку діджиталізації.

Новояворівська громада увійшла в топ-100 кращих громад України по розвитку діджиталізації.

Міністерство цифрової трансформації України провело Digital Power Summit 2024,під час якого відзначили громади, які показали вагомі цифрові успіхи. І Новояворівська громада – одна з них! Про це в етері програми «Помануфактуримо» розповів мер міста...

ЛМН -

1,7 мільйона гривень на дрони для 24-ої бригади зібрав ієромонах з Унева.

1,7 мільйона гривень на дрони для 24-ої бригади зібрав ієромонах з Унева.

Ієромонах з Унева Макарій Дутка завершив збір на дрони для 24-ї ОМБр імені Короля Данила, зібравши 1, 7 мільйона гривень. Також отець у програмі «Помануфактуримо» розповів, що розпочинає новий збір на РЕБи для наших військових, ремонт автомобільно...

ЛМН -

Портников розкриває плани Путіна: ліквідація Зеленського, союзна держава - Діалоги з Портниковим.

Портников розкриває плани Путіна: ліквідація Зеленського, союзна держава - Діалоги з Портниковим.

Служба безпеки України заявила, що розкрила план з ліквідації президента Володимира Зеленського та вищого керівництва держави. Там розповіли, що п’ять агентів ФСБ готували вбивство президента та інших представників української влади. У рамках опер...

Радіо Свобода 1

Коломиянка виготовляє браслети для захисників України.

Коломиянка виготовляє браслети для захисників України.

Браслети виживання. Коломиянка Юлія Ведмеденко ще у 2014 році розпочала виготовляти браслети для перших українців, які пішли захищати Україну від російського ворога 10 років тому. І ці, на перший погляд начебто прикраси, очевидно, врятували життя ...

НТК 1