InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Британська ППО спустошена, країна вразлива до атак ракетами і дронами - Sky News.

Велика Британія може бути вразливою до масованих атак ракетами та дронами, яких зазнає Україна. Протиповітряна оборона країни спустошена.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Sky News.

Військові джерела видання та ветерани холодної війни зазначають, що десятиліття скорочення витрат на оборону підірвали протиповітряну оборону Британії. Раніше вона була однієї з кращих у світі.

Керівники оборонних відомств вивчають варіанти відновлення здатності Британії захищати критично важливу інфраструктуру, наприклад, електростанції, військові бази та об'єкти уряду, від балістичних ракет, якими Росія спустошує Україну.

Проте надійний план інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони може коштувати мільярди фунтів стерлінгів. У такому випадку Британії доведеться ще збільшувати витрати на оборону після того, як нещодавно уряд вже збільшив військові видатки до 2,5% ВВП.

"Чи може Велика Британія захистити свої міста з неба, якщо буде шквал ракет? Ні. Чи знає громадськість, що робити у разі повітряного нападу? Ні... Простіше кажучи, ми захищені? Ні", - сказало високопоставлене джерело в обороні на умовах анонімності.

Sky News також показало британські зенітні комплекти Bloodhound, які були взяті на озброєння у 1958 році, але тепер знаходяться у музеях.

ЗРК були виведені з експлуатації у 1991 році. Раніше наземні системи були розкидані навколо узбережжя Великобританії і були частиною багаторівневої системи протиповітряної оборони часів холодної війни. Тоді ж були також скорочені ескадрильї швидкісних реактивних літаків, щоб заощадити гроші.

Ветеран-технік британських сил протиповітряної оборони у коментарі виданню заявив, що не вважає Британію захищеною у порівнянні з тим, що було у 1970-х та 1980-х роках.

Як зазначає видання, ситуацію ускладнює зростання кількості ракет та безпілотників, які виробляють Росія, Іран, Китай та Північна Корея.

Літаки та кораблі Британії

Зараз ВПС Британії мають лише дев'ять фронтових ескадрилій швидкісних реактивних літаків, включаючи літаки швидкого реагування. Це сучасні винищувачі F-35 і Typhoon.

У часи холодної війни Британія мала 30 фронтових ескадрилій.

Також на озброєнні Британії є шість есмінців типу 45, оснащеними системами протиповітряної оборони. Але наразі лише три з них готові до оборони, включно з тим, який бере участь в операціях на Близькому Сході.

Як пише видання, у випадки загрози з боку Росії, у Британії вигідне географічне положення. Але потрібно враховувати, що європейські країни, які розділяють РФ і Британії теж скоротили ППО.

ППО України

Варто зазначити, що під час повномасштабної війни Україна посилила протиповітряну оборону. Партнери надали Україні зразки сучасних зенітно-ракетних комплексів Patriot, IRIS-T, SAMP/T та інші більш мобільніші зенітки.

Також були створені мобільні вогневі групи, які здебільшого протистоять ворожим дронам-камікадзе. Крім того, Україна отримає винищувачі F-16.

Проте засобів ППО все одно не вистачає для повного захисту українського неба. Україна особливо потребує ЗРК, які здатні знищувати балістичні та аеробалістичні ракети РФ.

Источник: rbc.ua

Британія забезпечить цифровий захист для учасників парламентських виборів.

Британія забезпечить цифровий захист для учасників парламентських виборів.

Політики, члени виборчих комісій та інші високопоставлені чиновники отримають у Великій Британії додатковий захист від кібератак. Про це повідомляє Reuters з посиланням на експертів з цифрової безпеки.

InternetUA 1
Єврокомісія відкрила провадження проти Meta щодо захисту прав неповнолітніх у Facebook й Instagram.

Єврокомісія відкрила провадження проти Meta щодо захисту прав неповнолітніх у Facebook й Instagram.

Європейська комісія розпочала розслідування щодо того, чи порушили Facebook та Instagram компанії Meta Закон про цифрові послуги, не захистивши неповнолітніх від алгоритмів, що викликають залежність, неприйнятного контенту та порушень приватності.

InternetUA 2
Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я -

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1

Укренерго попередило про відключення 17 травня: коли саме.
Банки та обмінники готуються відчутно змінювати курс долара: чого очікувати українцям.
Не хоче «падати в ніжки Мінкульту» : Мухарський прокоментував чутки, що виїхав за кордон як багатодітний батько.
Чоловікам для перетину кордону знадобиться ще один документ, – речник ДПСУ Демченко.
Потрібно дві системи Patriot: Зеленський розповів, за якої умови РФ не зможе окупувати Харків.
Для кого червень стане проривом: детальний гороскоп для всіх знаків.
«Бавовна» на аеродромі «Бельбек» : ймовірно авіабазу РФ повністю знищено і виведено з ладу на довгий термін - Defence Express.
Власник ферми у Польщі жорстоко вбив українця
«Ситуація критична» : ексміністр пояснив, чим викликаний різкий дефіцит в енергосистемі України.
Мурал із Залужним. Історія про червону лінію етики та здорового глузду