Радіо Свобода

Український інформаційний сайт, який публікує термінові новини України та світу, цікаві відео, актуальні репортажі та якісну аналітику.

Більше новин

Москва назвала голослівними звинувачення Вашингтона у застосуванні в Україні хімічної зброї.

Росія відреагувала на оприлюднені Сполученими Штатами звинувачення у застосуванні російськими військовими в Україні хімічної зброї.

«Ми бачили новини з цього приводу. Як завжди, такі звинувачення звучать абсолютно голослівно, нічим не підкріплені. Росія була і залишається прихильною до своїх зобовʼязань з міжнародного права у згаданій галузі», – сказав на брифінгу речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Посол РФ у США Анатолій Антонов каже, що Вашингтон вдався до «абсолютно одіозних та нічим не підкріплених звинувачень на адресу Російської Федерації у використанні хімічної зброї».

«Сполучені Штати намагаються залякати наших партнерів, зокрема Китай, прагнучи перекрити канали нормального зовнішньоторговельного співробітництва. Знову мітять по вітчизняних високотехнологічних, транспортних, енергетичних компаніях, бажаючи «вибити» з ринків конкурентів», – стверджує російський посол.

Державний департамент США 1 травня звинуватив Росію у використанні хімічної речовини хлорпікрін проти українських військових на порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. Де і коли російські війська застосували зброю, у відомстві не уточнили.

Держдепартамент повідомив про застосування хімічної зброї, оголошуючи про санкції щодо Росії, у тому числі проти військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил РФ.

У Держдепартаменті наголосили, що раніше російські війська застосовували в Україні «засоби для придушення заворушень», що також порушує Конвенцію про заборону хімічної зброї.

«Використання таких хімікатів не є поодиноким випадком і, ймовірно, обумовлене прагненням російських військ вибити українські сили з укріплених позицій і досягти тактичних успіхів на полі бою», – заявили в Держдепартаменті.

Хлорпікрин, також відомий як нітрохлороформ, використовувався як отруйний газ у Першій світовій війні, зазначає телеканал «Настоящее время». Зараз, як пише російська інформагенція «РИА Новости», він широко використовується для боротьби зі шкідниками в сільському господарстві, перевірки справності протигазів та з навчальною метою.

Українські військові під час повномасштабної війни неодноразово звинувачували Росію в застосуванні хімічної зброї, зокрема хлорпікрину. Міноборони РФ зі свого боку регулярно звинувачує Україну в застосуванні хімічної та біологічної зброї.

Росія офіційно прозвітувала про знищення запасів хімічної зброї в 2017 році. При цьому в 2018 році у Великій Британії був отруєний колишній розвідник Сергій Скрипаль, а у 2020 році в Росії – опозиційний політик Олексій Навальний. Згодом Організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що в обох випадках використовувалися хімічні отруйні речовини із групи «Новичок», розроблені в СРСР. Влада Росії заперечувала причетність до отруєнь.

«Відчайдушний крок». Міністр оборони Британії відреагував на видворення Росією британського аташе

«Відчайдушний крок». Міністр оборони Британії відреагував на видворення Росією британського аташе

«У той час як російський аташе у Великій Британії діяв як шпигун, єдиною проблемою Путіна з нашим аташе було те, що він уособлював непохитну підтримку Британією України на тлі його незаконного і варварського вторгнення»

Радіо Свобода 1
Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я 1

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1