InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

США "полюють" за китайськими банками: чим обернеться для Пекіна його допомога РФ — WSJ.

У Вашингтоні готують проєкт санкцій, які загрожують відрізати великі китайські банки від світової фінансової системи через підтримку РФ. Таким чином США сподіваються зупинити комерційну підтримку Пекіном російського військового виробництва.

Про це пише The Wall Street Journal.

Від початку війни Китай зважав на застереження Заходу не надсилати зброю РФ, однак після візиту Блінкена до Пекіна минулого року китайський експорт комерційних товарів різко зріс. Як зазначили американські офіційні особи, допомога Пекіна дозволила Москві відновити свій військово-промисловий потенціал.

"Оскільки держсекретар Ентоні Блінкен 23 квітня вирушає до Пекіна, питання полягає в тому, чи зможе навіть загроза застосування США одного з найпотужніших інструментів фінансового примусу поставити хрест на складній і швидкозростаючій торгівлі між Пекіном і Москвою, яка дозволила Кремлю відновити армію, сильно понівечену більш ніж дворічними бойовими діями в Україні", — йдеться у повідомленні.

США посилюють тиск на Пекін

Китайські банки є головними посередниками для комерційного експорту до Росії, адже опрацьовують платежі та надають компаніям-клієнтам кредити для торговельних операцій.

"Китай не може мати і те, і інше. Він не може претендувати на позитивні дружні відносини з країнами Європи, і в той же час підживлювати найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни" , — заявляв Блінкен.

Американські чиновники намагаються посилити тиск на Пекін та попереджають, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які здійснюють торгівлю такими товарами подвійного призначення.

Відключення банків від доступу до долара матиме набагато масштабніші наслідки, ніж звичайні санкції.

Тим часом великі китайські банки відмовилися від будь-якої ролі у сприянні угодам. Їх поступово витісняють маловідомі регіональні китайські банки, які мало працюють у доларовій економіці, а отже, менше бояться американських санкцій.

Колишня співробітниця російського центробанку Олександра Прокопенко сказала , що платіжні ланцюжки повільно перебудовуються. І росіяни, і китайці адаптуються до нових умов.

Росія посилює торгівлю з Китаєм

Торгівля між країнами різко зросла після зустрічі Сі з Путіним у березні 2023 року. Серед постачань — деталі для гелікоптерів, навігаційне обладнання і верстати, що використовуються для виготовлення прецизійних деталей для зброї і літаків тощо.

"Це, зрештою, дозволило Кремлю прискорити виробництво зброї, зокрема бронетехніки, артилерії, ракет і безпілотників, і створити ефективну оборону проти контрнаступу України минулого року" , — сказав Макс Бергман , старший науковий співробітник CSIS.

Ба більше, він зазначив, що Путін навряд чи наважився б розпочати повномасштабну війни без "технологічної" підтримки Китаю.

"Китайські постачання до Росії мали вирішальне значення для відновлення частин російської армії. Китайські лінії постачання також будуть важливими для стійкості російського військового виробництва в найближчі роки, коли Росія почне наступальні дії з метою захоплення нових територій України" , — заявив один із дипломатів.

Реакція Китаю

У відповідь МЗС Китаю назвало санкції щодо своїх фірм "економічним примусом, односторонністю і залякуванням".

"Китай і надалі робитиме все необхідне, щоб твердо захищати законні права та інтереси китайських компаній ", — заявив речник міністерства.

На що міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що Китай матиме "значні наслідки", якщо його компанії "підтримають війну Росії проти України".

Источник: tsn.ua

У ChatGPT з’явився режим “Інкогніто” для приватного спілкування з ботом.

У ChatGPT з’явився режим “Інкогніто” для приватного спілкування з ботом.

Веб-версія ChatGPT отримала відразу два цікаві нововведення. Вони надають користувачеві більше контролю над своїми чатами, і спрямовані на підвищення конфіденційності спілкування зі штучним інтелектом.

InternetUA 1
«СЕРЙОЗНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХІКУ ДІТЕЙ». Підготовка до 9 травня в окупації - Новини Приазов’я

«СЕРЙОЗНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХІКУ ДІТЕЙ». Підготовка до 9 травня в окупації - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада обмежила масові заходи на 9 травня на захопленій частині Запорізької області. Про це повідомив так званий губернатор регіону Євген Балицький. Це рішення він пояснив «можливими провокаціями» і забезпеченням «заходів безпе...

Новини Приазов'я 6

Про що говорив та де був: деталі візиту Девіда Камерона до Львова.

Про що говорив та де був: деталі візиту Девіда Камерона до Львова.

НТА 2

Новини Кривбасу 3 травня: Veterans Family Games 2024, експозиція «АrtCraftOil», офіс «ЯВетеран».

Новини Кривбасу 3 травня: Veterans Family Games 2024, експозиція «АrtCraftOil», офіс «ЯВетеран».

Ну що криворіжці ви готові? Ви вже на низькому старті? Адже завтра у Кривому Розі розпочинаються змагання серед захисників, рятувальників, правоохоронців та членів їхніх родин — Veterans Family Games 2024. Про те як готуються учасники ми розкажемо...

Перший Міський телеканал. 1

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

НТК -

«Армія РФ заходить у місто та звітує про перемогу, проте ЗСУ одразу їх нищать» – аналітик DeepState.

«Армія РФ заходить у місто та звітує про перемогу, проте ЗСУ одразу їх нищать» – аналітик DeepState.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #DeepState #щонафронті #фронт #наступ #зсу #арміярф #війна #бойовідії #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

️Черги у рекрут-центри: як закон про мобілізацію вплинув на рекрутинг - Погляд з Хмарочоса.

️Черги у рекрут-центри: як закон про мобілізацію вплинув на рекрутинг - Погляд з Хмарочоса.

️ Як не бути примусово мобілізованим? Альтернативою є рекрутинг, який дозволяє обирати собі заняття у війську таке, в якому людина є компетентною та де вона може бути найефективнішою. ️ Як працює рекрут-система 24-ої бригади? Скільки вакансій вдал...

ЛМН 1

Якщо хто не знав: усіх громадян СРСР було офіційно розбито на чотири сорти.
Як пофарбувати яйця куркумою для великоднього столу: ділимося точною технологією.
Топ-15 найкращих китайських смартфонів у 2024 році
Бронювання за гроші: в Комітеті Ради розповіли про проблеми в розробці законопроєкту.
«Можна оштрафувати всіх»: депутат заявив, що штрафи за порушення правил військового обліку можуть зрости у 5 разів.
Системи ППО Patriot прибудуть до України не раніше кінця червня.
По всій території України повітряна тривога: є загроза ракетного удару.
Великоднє печиво «Пташині гнізда» : готується за допомогою пресу для часнику.
Стрижка «Міксі» може стати наймоднішою в 2024 році: як її зробити та чим вона відрізняється від «піксі».
В Україні змінять знаки на багатьох автомобілях: що встановлюватимуть на машинах для здачі на посвідчення водія.