Цензор.НЕТ

Найсвіжіші огляди головних подій, резонансні статті, все про війну в Україні, авторські думки, фото та відео з місця подій, бізнес, розваги, політика, спорт.

Більше новин

Затримано помічника колишнього очільника окупаційної адміністрації з Харківщини, який готував фейковий референдум РФ - СБУ.

Служба безпеки затримала ще одного організатора незаконного референдуму РФ у період окупації частини Харківської області.

Про це повідомили в Службі безпеки України, передає Цензор.НЕТ.

Як зазначається, зловмисником виявився староста одного із селищ Вовчанського району, який після захоплення громади підтримав загарбників. Своєю чергою окупанти за це влітку 2022 року призначили його помічником очільника місцевої окупаційної адміністрації країни-агресора.

Викрито зрадника - старосту селища на Харківщині

"Перебуваючи на "посаді", колаборант займався підготовкою до псевдореферендуму із "приєднання" Харківщини до складу Росії. Фігурант очолював агітаційні загони РФ, які обходили двори приватних домоволодінь, де закликали людей брати учать у "голосуванні". Також він підшукував "однодумців", з яких планував сформувати окупаційні "виборчкоми"", - розповіли в СБУ.

Також дивіться: Затримано весь склад "виборчої комісії" РФ, яка діяла під час окупації Херсонщини, - СБУ. ФОТОрепортаж

Однак росіянам не вдалося провести фейковий плебісцит, оскільки Сили оборони звільнили регіон під час контрнаступу восени 2022 року. Після деокупації громади староста-зрадник сподівався уникнути правосуддя, але після ретельного збору доказової бази та відповідних експертиз слідчі СБУ повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України).

Читайте на "Цензор.НЕТ": Правоохоронці з Харківщини намагалися виманити $100 тисяч у людей, яких перевіряли на колабораціонізм

У СБУ зазначили, що нині зрадник перебуває під вартою, йому загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Колабораційна діяльність

Раніше Міністерство юстиції України оприлюднило список колаборантів, до яких за рішенням суду застосували стягнення майна в дохід держави. У переліку 12 осіб. Серед яких: ректори Кримського федерального університету імені В.І. Вернадського та Бєлгородського державного національного дослідницького університету; кримські колаборанти - "сенатори" Ольга Ковітіді і Сергій Цеков та "член Ради федерації" Сергій Колбін; ряд колаборантів із Донецької, Луганської, Херсонської областей, зокрема Володимир Сальдо.

Своєю чергою рух "Чесно" заявляв, що в Україні в 2023 році засудили понад 300 зрадників та 790 колаборантів.

Автор: Наталя Джума

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я 1

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я 1

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1