Главком

Всі новини України і світу. Свіжі новини політики, економіки, спорту та шоу-бізнесу.

Більше новин

Нестача робочих рук. Росія готує «сюрприз» для простих росіян

Доки поля бойовищ всипані трупами солдат-окупантів країна Путіна намагаться втамувати кадровий голод, який набув просто безпрецентного масштабу. Аби хоч якось дати раду, влада країни-агресора може дозволити роботодавцям залучати росіян до понаднормової роботи, і таким чином вирішити проблему дефіциту кадрів. Про це пишуть росЗМІ посилаючись на близькі до уряду джерела.

За їхніми словами, у кабміні РФ опрацьовують пом'якшення підходів до цього питання та готові обговорювати його з профспілками. Це дозволить покращити ситуацію з кадрами, наголосив один із співрозмовників.

До цього Російський союз промисловців і підприємців (РСПП) направив до Мінпраці та Мінекономрозвитку пакет приблизно з 40 пропозицій для вирішення проблеми нестачі робочих рук.

Зокрема, РСПП запропонував встановити можливість збільшення кількості днів понаднормової роботи поспіль (зараз Трудовий кодекс забороняє переробки по 4 години протягом двох днів поспіль, тобто по 12 годин на день).

«Це дозволило б підвищити гнучкість використання робочого часу, а в окремих випадках – скоротити потребу в кадрах, забезпечити можливість маневру ресурсами», – вважають у РСПП.

Про те, що виробничі компанії все частіше вдаються до збільшення тривалості робочого дня та кількості змін, наприкінці минулого року говорила голова Центробанку Ельвіра Набіулліна.

За даними Росстату, рівень безробіття у лютому цього року оновив історичний мінімум і становив 2,8%. Опитування підприємств у квітні показало, що близько 70% відчувають дефіцит кадрів (у липні 2023-го про таку проблему повідомили 56% компаній), йдеться в аналітичних матеріалах ЦП. При цьому посилився брак як кваліфікованих спеціалістів, так і різноробочих.

У країні відкрито 1,740 млн вакансій, близько 600 тис. з яких – це робочі місця на виробництвах, стверджує віце-прем'єр РФ Тетяна Голікова. За її словами, за рік кількість таких вакансій збільшилась на 20%. До 2030 року російській економіці знадобиться 2,4 млн нових працівників, зазначила Голікова.

Якщо влада Кремля піде назустріч бізнесу у питанні понаднормової роботи, наслідки для держави та суспільства будуть негативними, вважає професор кафедри психології та розвитку людського капіталу Фінансового університету Олександр Сафонов. За його словами, великий обсяг понаднормової роботи призведе до погіршення показників здоров'я населення та підвищеної смертності.

Бізнес країни-агресора намагається вирішити проблему кадрового голоду за рахунок відмови від трудових гарантій, замість інвестувати в сучасні технології та скорочувати трудовитрати. Як зазначають журналісти, якщо жорсткі вимоги Трудового кодексу не збережуться, бізнес не інвестуватиме в технології та продовжуватиме отримувати прибуток з експлуатації дешевої робочої сили. У цьому випадку Росія програє конкурентну боротьбу іншим країнам.

До слова, подорожчання та дефіцит автомобілів змушують росіян дедалі частіше пересідати на вживані машини. Ринок автомобілів з пробігом у березні відновив зростання – за місяць було продано 502 тис. автомобілів, на чверть більше, ніж у лютому, а позначку півмільйона було перевищено вперше за півроку.

Читайте також: «Мертві та загублені». Куди зникли 25 тисяч окупантів?

Без коментарів: першачки разом з поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Без коментарів: першачки разом з поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Перший Міський телеканал. 1

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок загиблим на війні випускникам гімназії №52.

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок загиблим на війні випускникам гімназії №52.

Перший Міський телеканал. 5

«ФОРТЕЦЮ ДУХУ»  ПРЕДСТАВИЛИ У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ

«ФОРТЕЦЮ ДУХУ» ПРЕДСТАВИЛИ У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ

ВІТАЛІЙ МІХАЛЕВСЬКИЙ - голова хмельницької міської організації НСПУ МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК - літератор, журналіст, військовослужбовець ЗСУ TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тер...

Телеканал Хмельницького -

Українські дрони і американські «Паладини»: бої на Лиманському напрямку.

Українські дрони і американські «Паладини»: бої на Лиманському напрямку.

На Лиманському напрямку російські війська не припиняють свої спроби штурмувати. Окрім великої кількості живого ресурсу, застосовують артилерію, дрони та авіаційні бомби. Знімальна група Радіо Свобода побувала на позиціях українських операторів уда...

Радіо Свобода -

50% ЕНЕРГОСИСТЕМИ УКРАЇНИ ПОШКОДЖЕНО, США ЗВИНУВАТИЛИ РОСІЮ У ВИКОРИСТАННІ ХІМІЧНОЇ ЗБРОЇ.

50% ЕНЕРГОСИСТЕМИ УКРАЇНИ ПОШКОДЖЕНО, США ЗВИНУВАТИЛИ РОСІЮ У ВИКОРИСТАННІ ХІМІЧНОЇ ЗБРОЇ.

ІГОР ЧАЛЕНКО – політичний експерт TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі в...

Телеканал Хмельницького 1

Переможці III відбіркового міського етапу змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Переможці III відбіркового міського етапу змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Визначили кращих в різних дисциплінах та тих, хто поїде до Дніпра захищати честь Кривого Рогу. В місті підбили підсумки ІІІ відбіркового міського етапу всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» з баскетболу та волейболу, фут ...

Перший Міський телеканал. 1

З Чистим четвергом! Найкращі привітання для близьких.
Фінансовий успіх чи нові враження: гороскоп на 2 травня для всіх знаків зодіаку.
Заяву очільника ГУР МО про «важкі часи для України» пояснив ветеран АТО Євген Дикий.
Ексчемпіон світу з боксу виграв титул нокаутом першим же ударом.
Один з найкращих ярликів MIUI перенесли в HyperOS
Чистий четвер: що роблять у це свято. Всі традиції і прикмети
Чистий четвер: що можна і що не можна їсти у цей день.
«Вколов отруту» : український чемпіон, який допоміг СРСР обіграти США, не ходив після травми, але став міністром і привіз у збірну американця.
В Україні зростає кількість ДТП через водіння в нетверезому стані: від початку 2024 року зафіксовано майже 50 тисяч випадків - Патрульна поліція.
Росія перекидає сили із Запорізького напрямку на Донеччину: в ISW пояснили, що це означає.