Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Жандарми й профурсетки

Поки по обидва боки Атлантики намагалися зрозуміти, які вказівки Дональд Трамп дав своїм прихильникам в Конгресі США, московські пропагандисти поквапилися повідомити власний "ексклюзив": за їхніми словами, колишній американський президент таки домовився з Путіним!

Про що? Про те, що "Сполучені Штати підуть з Європи". Взагалі. Але трохи згодом. Поки почнуть з Європи Східної. Звісно, віддавши її Росії. А яких іще "новин" ви чекали від "експертів на зарплаті" з "дуже надійними джерелами" у Кремлі?

Дует "Дима і Тима" - Дмитрій Куликов і Тимофій Сергейцев – сумновідомий за " планами остаточного розв'язання українського питання " відреагував одразу. І як! " Російський жандарм повертається до Європи ". Мабуть, довго чекали слушної нагоди "запалити" із давньою заготовкою.

Про "почесне" звання жандарма ці хлопці мріють щонайменше з 2016 року, коли оприлюднили свій опус "Доля імперії". В його авторах значиться ще є й третій "мушкетер", також відомий українцям, — Іскендер Валітов. Тепер його десь загубили, але втрата, зізнаюся, не така вже й велика.

Для людей, які в інтелектуальному розвитку зупинилися ще в часи, коли в кінотеатрах йшли комедії про пришелепкуватих поліцейських із Сен-Тропе, французьке слово "жандарм", мабуть, і справді провокує сплеск позитивних емоцій. "Жандарм одружується", "Жандарм та інопланетяни", "Жандарм і жандарметки"…. суцільні посмішки!

Але для тих, хто цікавився російською історією, хоча б у скаліченому радянською шкільною програмою вигляді, радість "Дими і Тими" може викликати хіба що здивування. Бо асоціації з ним відверто сумні.

Так, на початку XIX століття, після розгрому Наполеона, Росія домінувала над Європою . Інструментом домінування став створений за ініціативою Олександра I "Священний союз", до якого змушені були приєднатися майже всі європейські монархи.

Читайте також: Культур-дилери

На конгресі цього об’єднання у Троппау цар домігся визнання за ним права втручатися у внутрішні справи держав-учасниць для придушення революцій – навіть, якщо тамтешній уряд цього не просить (так званий "протокол Троппау"). І кілька разів цим правом скористався.

Але з часом розбіжності між володарями зростали. І врешті-решт австрійський канцлер Клемент Меттерніх запропонував Олександру I припинити гратися в "колективні рішення" та взяти функції "підтримання порядку" на себе особисто. Тобто – стати тим самим "жандармом Європи".

Французька карикатура ХХ ст

Фото: Вікіпедія

Цар, між іншим, залишив цю пропозицію без відповіді. Але й Меттерніх виходив з того, що в його розумінні "жандарм" має стежити за дотриманням правил, не дозволяючи собі використовувати своє службове становище у власних інтересах.

В Росії функції жандармів були зовсім іншими. Вони не лише підтримували порядок, але й займалися "сиском", зокрема політичним. А в разі війни перетворювалися на військовий підрозділ.

Наступник Олександра I – Микола I – поводив себе в Європі саме так . Як московський "околоточний" - роздавав усім вказівки як себе поводити, супроводжуючи їх час від часу потиличниками, безсоромно брав з прилавків цікаві йому товари та взагалі демонстрував "хто в домі господар".

Читайте також: Сльозинка мародера

Не дивно, що європейці за першої ліпшої нагоди намагалися вислизнути з-під його контролю. Першою це зробила Франція – після революції 1830 року, потім Бельгія… Потім прусський король домігся скасування принципу "обмеженого суверенітету", закладеного в "протоколі Троппау".

А через п’ятнадцять років хвиля "весни народів" почала котитися вже цілим континентом. Микола I наказав "сідлати коней" і зібрав для придушення революцій півмільйонну армію . От тільки жоден з монархів не звернувся до царя за допомогою – усі розуміли, що за свої "жандармські послуги" Росія вимагатиме надто високу ціну.

Єдиним винятком став австрійський імператор, який відчув, що не впорається самотужки з угорськими повстанцями. Криваву російську інтервенцію Угорщина запам’ятала надовго. Але Микола I чомусь вирішив, що й Відень тепер підтримуватиме його завжди й в усьому.

Самовпевненість та "запаморочення від успіхів" завершилося, однак, цілковитою ізоляцією Петербурга у Кримській війні. Війні, яка остаточно поховала систему російського домінування над континентом. А вислів "жандарм Європи" відтоді вважався лайливим, і наступники Миколи I вимагали до їхньої імперії його "не застосовувати".

Згадували це визначення хіба що борці з царатом. Олександр Герцен, скажімо. Чи Володимир Ленін. Останній, щоправда, аж через півсторіччя після Кримської війни. Тому мусив пояснювати своїм читачам, що воно означає. Мовляв, Микола I придушував угорську революцію – тому був "жандармом Європи", а Микола II – перську, тож, ймовірно, хоче стати "жандармом Азії".

Тобто ватажок більшовиків царів аж ніяк не хвалив. На відміну від "Дими й Тими", що витягують тепер на світ божий таку собі "котлету" з позаминулого століття. Яку і Микола I недоїв, і Ленін не перетравив . Витягують і пишаються…

А кострубато в них виходить ще й тому, що попередні російські володарі — за дивним збігом обставин — пройшлися солдатським чоботом саме по сьогоднішнім путінським союзникам. Персії – тобто Ірану. Та Угорщині.

Віктор Орбан, вочевидь, буде заскочений, коли до нього знову заваляться російські інтервенти. Хоча мені особисто його точно не шкода… Врешті-решт, можна розглядати це як іронію долі, бо колись Орбан починав саме в лавах борців проти участі Будапешта в організації Варшавського договору.

Читайте також: "Заповіт Петра" і англосакси

ОВД, між іншим, був комуністичною реінкарнацією все того ж "Священного союзу" . І навіть "протоколу Троппау", який в дусі доби перейменували в "доктрину Брежнєва", хоча йшлося про той самий "обмежений суверенітет".

Радянському Союзу, щоправда, вдалося підпорядкувати собі не весь континент, а лише половину. Втім, як ми пам’ятаємо, в "ексклюзиві" про угоду Путіна з Трампом теж йдеться насамперед про Східну Європу – принаймні на "першому етапі".

Цікаво, з кого почнуть "наведення ладу". З тієї ж Угорщини, як в 1956-му? Чехословаччини, звісно, більше немає, але ж є Словаччина! Як там Роберт Фіцо з Петером Пелегріні? Чекають "жандармів"?

Бо одна справа виконувати роль профурсеток, балансуючи між далекою Москвою, відділеною від тебе Україною, та близьким НАТО, з якої ані Братислава, ані Будапешт виходити не збираються (про що українці, може, й шкодують, з огляду на численні угорські вето). І зовсім інше – коли "клієнти" заваляться їм додому, якщо не прямо в ліжко, вимагаючи виконати усе, за що заплатили раніше.

Чи в Москві для кожної східноєвропейської країни підготують новий комплект керівників – таких собі "кадарів" чи "гусаків", готовим за перший же викликом приєднатися хоч до ОДКБ? Бо ж нинішні надто пещені, звиклі до того, що в Брюсселі з ними панькаються, вмовляють, як максимум — пропонують "каву випити" під час критичного голосування…

Звісно, цінність "ексклюзивів" від московських пропагандистів нульова. Але якщо пам’ятати, що свою "пайку" вони отримують з того ж корита, що і європейські "друзі Кремля", - можемо навіть вважати це "дружнім тролінгом" з їхнього боку. З нагадуванням, що одноразові вироби – на те й одноразові, щоб бути викинутим на смітник одразу після використання.

Спеціально для Еспресо

Про автора. Олексій Мустафін, український журналіст, телевізійний менеджер, політик, автор книжок науково-популярного спрямування

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

Усик переміг Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу.

Усик переміг Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу.

Про це повідомляє Еспресо.TV.  Усик та Ф'юрі зустрічалися в Ер-Ріяді в поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі. Українець володів титулами WBO (Всесвітньої боксерської організації), WBA (Всесвітньої боксерської федерації) та...

Еспресо 9
Військові США прибули на навчання у Молдову

Військові США прибули на навчання у Молдову

Про це повідомляє посольство США у Молдові. "До аеропорту Кишинева прибув літак C-17 Національної повітряної гвардії Північної Кароліни для підтримки навчань PEACE SHIELD", - йдеться у повідомленні. Як заявили у відомстві, 35 військових зі складу ...

Еспресо 1
Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації ситуації та перегрупування на окремих ділянках Харківському напрямку -  Генштаб.

Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації ситуації та перегрупування на окремих ділянках Харківському напрямку - Генштаб.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за 18 травня. "Підрозділи російських окупантів не припиняють спроб покращити тактичне положення. Сили оборони України адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для стабілізації...

Еспресо 3
Усик - Фʼюрі: букмекери дали фінальний прогноз на супербій.

Усик - Фʼюрі: букмекери дали фінальний прогноз на супербій.

Про це повідомляє Еспресо.TV. Букмекери вважають шанси Олександра Усика та Тайсона Ф'юрі на успіх рівними - по 1,94. Коефіцієнт на виграш Усика нокаутом - 17,00 Ф'юрі - 14,00. На перемогу українця за очками - 3,00, його суперника - 3,60.  Транслят...

Еспресо 14
США побоюються того, що будуть втягнуті у російсько-українську війну -  професор Айзенберг.

США побоюються того, що будуть втягнуті у російсько-українську війну - професор Айзенберг.

Про це розповів професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг у етері телеканалу "Еспресо". "США побоюються того, що будуть втягнуті у війну. В американському суспільстві точно немає бажання воювати з Росією. Його немає ні серед демократів, ...

Еспресо 1
«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #залізнадорога #железнаядорога #залізнадорогарф #залізнадорогамелітополь #дорогадокрыма #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповіла речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #l...

ЛМН -

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

В новому випуску програми «Захист» дивіться свідчення, від яких перехоплює подих. Оборонець Маріуполя розповідає страшну правду про те, як у повному оточенні захищали місто. Про полон і жахливі тортури. Про зраду тих, кому врятував життя. Про втеч...

Цензор.НЕТ 3

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life...

ЛМН -

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #СудООН #міжнатроднийсуд #спецтрибунал #трибунал #международнийсуд #судпутін #судпутин #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Що можна зробити, щоб росії забракло ракет на наші об’єкти генерації енергії? Рішення пропонує львівський підприємець. У чому суть його ідеї? ️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. Станьте спонсором...

ЛМН -