Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Філіппіни підвищують ставки в суперечці з Пекіном та обіцяють контрзаходи проти «атак» берегової охорони Китаю.

Пекін, своєю чергою, відповів, що готовий до рішучих кроків для захисту свого суверенітету.

Маніла вживатиме контрзаходи проти "незаконних, агресивних і небезпечних атак" з боку берегової охорони Китаю, заявив у четвер, 28 березня, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший, підвищуючи ставки у суперечці двох країн у Південно-Китайському морі. Про це повідомляє Reuters .

Філіппіни розлючені діями китайських суден у спірних водах.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Філіппіни знову звинувачують Китай у небезпечних маневрах у спірних водах

Маркос не уточнив, якими будуть контрзаходи, але сказав, що вони з'являться протягом наступних тижнів і будуть пропорційними, обдуманими та розумними у відповідь на те, що він назвав відкритими і безперервними “атаками”.

"Ми не прагнемо конфлікту з жодною країною, тим більше з тими, які стверджують, що є нашими друзями, але нас не змусять мовчати та підкорятися", - наголосив Маркос.

Погіршення відносин з Китаєм відбувається на тлі прагнення Маркоса поглибити оборонні зв'язки зі Сполученими Штатами, збільшуючи доступ США до філіппінських військових баз і розширюючи спільні навчання, включаючи морське і повітряне патрулювання у Південно-Китайському морі, що викликає роздратування Пекіна.

Речник Міністерства оборони Китаю Ву Цянь у четвер сказав, що Філіппіни самі винні у загостренні ситуації та розраховують на підтримку зовнішніх сил, поширюючи дезінформацію і посягаючи на суверенітет Китаю.

"Філіппінська сторона повинна усвідомити, що провокації принесуть їй більше шкоди, ніж користі, а звернення за іноземною підтримкою ні до чого не призведе", - заявив Ву.

Відповідаючи на запитання про контрзаходи з боку Філіппін, речник Міністерства оборони Китаю сказав, що Пекін вживатиме рішучих заходів для захисту свого суверенітету.

Маркос зустрівся зі офіційними особами з питань оборони і безпеки Філіппін, а також спілкувався з "друзями в міжнародному співтоваристві".

"Вони запропонували нам допомогу в тому, що потрібно Філіппінам для захисту і забезпечення нашого суверенітету, одночасно забезпечуючи мир і стабільність в Індо-Тихоокеанському регіоні", - сказав президент Філіппін.

Міністр оборони США Ллойд Остін у середу, 27 березня, підтвердив відданість Штатів договору про взаємну оборону з Філіппінами та розкритикував дії Китаю.

У телефонній розмові в середу з філіппінським колегою Джільберто Теодоро Остін "підтвердив непохитну відданість США Філіппінам", які, за його словами, здійснюють законну місію з поповнення запасів.

Філіппінсько-американський договір зобов'язує обидві країни захищати одна одну в разі нападу.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Байден проведе тристоронній саміт з лідерами Японії та Філіппін

Останній інцидент між країнами стався минулого тижня, коли Китай застосував водомети , щоб зірвати чергову філіппінську місію з постачання запасів військовим на другій мілині Томаса. Човен отримав серйозні пошкодження, а деякі члени екіпажу дістали поранення.

Пекін, який вважає майже все Південно-Китайське море своїм, попередив Філіппіни, щоб вони поводилися обережно і шукали діалогу, заявивши, що відносини двох країн перебувають на "роздоріжжі".

Мешканці Матеївецької громади зібрали кошти на РЕБ для військових.

Мешканці Матеївецької громади зібрали кошти на РЕБ для військових.

Для того, щоб «глушити» дрони і берегти життя захисників. Мешканці Матеївецької громади зібрали кошти на РЕБ для військових. Колектив будинку культури села Замулинці та учні місцевого ліцею об'єднались і підготували літературно-музичну композицію ...

НТК -

У Коломиї вшанували ліквідаторів аварії чорнобильської катастрофи.

У Коломиї вшанували ліквідаторів аварії чорнобильської катастрофи.

Вшанували молитвою. Біля каплички Чорнобильський Спас у Коломиї відбулася панахида в пам'ять учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській атомній електростанції. Вже 38 річниця, а ця подія залишила невиліковні рани у серцях багатьох людей і на...

НТК -

На Прикарпатті судитимуть антиукраїнського агітатора.

На Прикарпатті судитимуть антиукраїнського агітатора.

На Прикарпатті судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався «вагнерівцями» і російськими «казаками» та поширював проросійський контент у забороненій соцмережі. Кіберфахівці викрили чоловіка наприкінці 2023 року, відтоді він перебував з...

НТК -

В Іванівцях відкрили пам'ятну дошку захиснику

В Іванівцях відкрили пам'ятну дошку захиснику

Назар Христан боронив Україну ще до початку повномасштабного вторгнення. Загинув воїн у 2023 році на Донеччині.

НТК -

5,5 років ув’язнення за хабар - вирок експосадовцю Держекоінспекції Прикарпаття залишено без змін.

5,5 років ув’язнення за хабар - вирок експосадовцю Держекоінспекції Прикарпаття залишено без змін.

5,5 років ув’язнення за хабар - вирок експосадовцю Держекоінспекції Прикарпаття залишено без змін. Нагадаємо, у листопаді 2023 року вироком суду обвинуваченому призначено покарання - позбавлення волі з конфіскацією майна. Також засудженого позбавл...

НТК -

«Маємо шанс побачити законсервовану історію». Що ховається на дні Каховського водосховища?

«Маємо шанс побачити законсервовану історію». Що ховається на дні Каховського водосховища?

Нововоронцовка — селище на півночі Херсонської області. Згідно з рішенням Національної комісії з питань стандартів державної мови, назву цього населеного пункту потрібно змінити. Про можливу нову назву для Нововоронцовки, і про таємниці історії рі...

Новини Приазов'я -