InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Воєнізовані чати і бункер. Як молоді південнокорейці готуються до війни з Північною Кореєю

Кім Чон Хо тримає у себе вдома в центрі Сеула набір для виживання - на випадок, якщо почнеться війна з Північною Кореєю.

30-річний чоловік вважає, що так він переживе перші 72 години, якщо станеться немислиме.

Крім води і харчів, які Кім заготував на випадок надзвичайної ситуації (включаючи сублімований рис), він має карту і компас, щоб бути готовим до того, що відключать мобільний зв'язок чи перестане працювати громадський транспорт.

У наборі також є бронежилет і протигаз. На його думку, у військових може не вистачити захисного спорядження, тому краще підготуватися самому, тим паче що Кім - один із більш ніж трьох мільйонів південнокорейських резервістів.

"Я живу в самому центрі Сеула. Думка про те, що все це може зникнути з землі через одну ракету, наводить на мене жах", - каже він.

Столиця Південної Кореї розташована приблизно за 48 кілометрів на північ від демілітаризованої зони, створеної в 1953 році після підписання угоди про перемир'я після Корейської війни.

Але напруга на Корейському півострові зростає. Цього року Північна Корея, яка стверджує, що у неї є тактична ядерна зброя, провела чотири випробування балістичних ракет.

У квітні в КНДР заявили, що успішно випробували нову твердопаливну гіперзвукову ракету, яка здатна долетіти до Гуама, острова в західній частині Тихого океану.

Кім Чон Хо належить до невеликої, але стрімко зростаючої кількості молодих південнокорейців, які готуються до можливої війни з Північною Кореєю.

Близько 900 людей вступили в декілька груп з підготовки до війни на Kakao - найпопулярнішому додатку для обміну повідомленнями в Південній Кореї. Ще одна спільнота під назвою "Школа виживання - кафе Daum", що існує з 2010 року, має понад 25 тисяч членів.

Зростання кількості південнокорейців, які готуються до війни з Північною Кореєю, свідчить про наростання тривоги щодо відносин між двома сусідами. Тривогу посилюють дії Пхеньяна, які стають усе агресивніші.

У січні північнокорейський лідер Кім Чен Ин назвав Південну Корею ворогом номер один, додавши, що мирне воз'єднання двох Корей неможливе.

Викладач політекономіки в Корейському університеті Нам Сон Ук назвав заяви лідера Північної Кореї безпрецедентним кроком.

"Це означає, що Північ може дійти до застосування ядерної зброї проти Півдня, оскільки він більше не вважає Південь своїм етнічним родичем", - зазначив він.

Згідно з результатами соцопитування, проведеного Дослідницьким інститутом суспільних ЗМІ KBS, понад 75% респондентів відчувають тривогу з приводу ситуації навколо безпеки своєї країни. Показник збільшився на 19% порівняно з 2021 роком, коли таке опитування проводили вперше.

Випадки глобальних конфліктів, такі як війна між Росією і Україною, Ізраїлем і ХАМАС, почастішали, пояснює адміністратор "Школи виживання - кафе Daum" У Сон Йоп, і це зробило молодих корейців більш сприйнятливими до зростання геополітичних ризиків.

Один із чатів, присвячених підготовці до війни, створили невдовзі після нападу Росії на Україну. За два роки кількість його учасників зросла вдесятеро та зараз налічує 500 людей.

"Я ніколи досі не задумувалася про те, що варто готуватися до війни. Але світ змінився. Кілька війн уже йдуть", - каже фітнес-тренерка Пак Хві Бін. Минулого року вона пройшла курс першої допомоги.

Деякі члени групи планують виїхати з Південної Кореї ще до того, як почнеться конфлікт з Північною Кореєю.

Вони вивчають іноземні мови і отримують додаткову освіту в надії знайти роботу за кордоном.

"Я чув, що можу отримати постійний вид на проживання в Парагваї приблизно за 10 мільйонів вон (7,2 тисячі доларів)", - написав один з членів групи.

Ще один південнокореєць, який захотів залишитися анонімним, розповів, що будує бункер під своїм двоповерховим будинку в місті Хвасон.

Бункер з товстого бетону буде оснащений електрогенераторами і обладнанням для приготування їжі, щоб ним можна було скористатися як довгостроковим укриттям для його сім'ї, де зростає 6-річний хлопчик.

Чоловік купив землю під майбутнє будівництво два роки тому. Розташований там бункер стоїть неподалік від військової бази США в Пхьонтеку, місті в найбільш густонаселеній провінції Південної Кореї Кьонгі: у гіршому випадку вона зможе стати мішенню для бомбардування.

Більшість корейців називають панікерами тих, хто всерйоз боїться озброєного конфлікту з Північною Кореєю.

Матір Кіма, наприклад, каже, що його набори для виживання - пуста трата грошей.

"Так, зараз відносини між Північчю і Півднем не ідеальні, але я живу звичайним життям і не надто переживаю", - каже ВВС 28-річний маркетолог Лі Йон А.

За декілька десятиліть Південна Корея перетворилася на процвітаючу та динамічну демократію, не дивлячись на те, що дві Кореї все ще перебувають в стані війни.

Довгі роки перемир'я зробили більшість південнокорейців "апатичними до війни", і це може призвести до надмірної безтурботності, непокоїться адміністратор школи виживання У Сон Йоп.

Він вважає, що ставлення суспільства до корейців, які готуються до війни, постійно змінюється через наростання геополітичної напруги.

"Коли ви сідаєте в літак, хіба вам не видають засоби безпеки? Купити такі набори для виживання - все одно що пристебнути пасок безпеки", - вважає Кім Чон Хо.

Це те саме, що купити страхувальний поліс, погоджується і Пак Хві Бін. Але, як і у випадку з іншими видами страхування, всі до останнього сподіваються, що вони їм не знадобляться.

Источник: bbc.com

Від окопу до ТЦК - Чому бояться військкоматів? -Як реагують на повістки? Розмова із ВІЙСЬКОВИМ З ТЦК.

Від окопу до ТЦК - Чому бояться військкоматів? -Як реагують на повістки? Розмова із ВІЙСЬКОВИМ З ТЦК.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #тцк #зсу #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #news #новинис...

НТА -

День Вишиванки, а коли?/Ранкове шоу

День Вишиванки, а коли?/Ранкове шоу

Одне свято змінюється іншим, до речі, не менш важливим. День вишиванки, коли? Хто тут знає? А ось ведучі «Ранкового шоу» в цьому питанні обізнані, адже вже активно готуються до Параду Вишиванок - одного з головних символів українського народу, яки...

Перший Міський телеканал. 2

Майже 12 млн гривень виділили на ваучери на навчання: хто може отримати та  яка процедура?.

Майже 12 млн гривень виділили на ваучери на навчання: хто може отримати та яка процедура?.

Цьогоріч Житомирська обласна служба зайнятості отримала майже 12 млн гривень на ваучери на навчання. На сьогодні їх вже оформила 271 людина. Хто може скористатися послугою, які професії найчастіше обирають та яка процедура отримання документа – ди...

Телеканал СК1 -

Зміїний,  «вишки Бойка» , Тарханкут: як волонтер став учасником секретних операцій ГУР - DW Ukrainian.

Зміїний, «вишки Бойка» , Тарханкут: як волонтер став учасником секретних операцій ГУР - DW Ukrainian.

Зміїний, "вишки Бойка", Тарханкут: Артем Ракітін - учасник найвідоміших спецоперацій ГУР під час повномасштабної війни в Україні. Про евакуацію людей під обстрілами РФ, запрошення в ГУР, операції в Криму і тяжке поранення він розповів DW. Дивіться...

DW (Українською) -

Шо воно таке?/ Чайний гриб та його різновиди

Шо воно таке?/ Чайний гриб та його різновиди

Доброго вечора наші любі глядачі в ефірі шоу «ШО ВОНО ТАКЕ?». Сьогодні ми трішки зануримся в чайну церемонію, а може - грибну. Нічого не розумієте? Це ми про чайний гриб та його різновиди. Дізнаємося історію та спробуємо самий відомий напій який н...

Перший Міський телеканал. -

Зеленський в розшуку/ Як там справи, в ORKOSTANI?

Зеленський в розшуку/ Як там справи, в ORKOSTANI?

У свіжому випуску інформаційно-розважального шоу «Як там справи, в ORKOSTANI?» на вас чекає свіжа підбірка новин «із-за паребріка». Болотяні випустили свій iPhone з георгіївською стрічкою та червоним прапором Перемоги до 9 травня. Але нова розробк...

Перший Міський телеканал. -