DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Туск заявив про наближення до урегулювання ситуації з українським експортом.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава й Київ наблизилися до врегулювання суперечки навколо українського експорту й низки інших питань. Відповідну заяву Туск зробив у четвер, 28 березня, під час спільної пресконференції з українським колегою Денисом Шмигалем після їхньої зустрічі в Варшаві. Раніше в польську столицю з візитом прибула українська урядова делегація для участі в міжурядових консультаціях.

"У питанні сільського господарства ми зробили крок вперед", - заявив Дональд Туск. У своїй заяві Туск вказав на компромісні рішення, які захищатимуть основні інтереси сторін. За його словами, сторони шукають рішення, які "не будуть дошкульними ані для українських виробників, ані для польських виробників і фермерів".

Читайте також: Шмигаль: "Економічний безвіз" допоможе зберегти динаміку експорту з України

На переконання Туска, ці компромісні рішення хоч і не зможуть задовольняти цілком всі сторони, однак вони принаймні захищатимуть основні інтереси сторін. Він також наголосив на важливості того, щоб вимоги до роботи польських та українських перевізників були однакові, аби уникнути ймовірності нечесної конкуренції. Тут Туск так само вказав на потребу йти на компроміси й розуміння як для України, так і для Польщі.

Шмигаль запевняє, що українське зерно не потрапляє на польський ринок

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, своєю чергою, наголосив, що нинішня блокада польсько-українського кордону "з боку окремих польських груп" шкодить як українській, так і польській економіці, а також економіці Європейського Союзу в цілому.

Він також уточнив, що з 17 мільйонів експортованої Україною агропродукції з початку цього року, лише два мільйони тонн експортувалося через сухопутний коридор, тобто через територію Польщі, а решта - Чорним морем і через Дунайські порти. Водночас з огляду на нестабільну безпекову ситуацію Україна й надалі потребуватиме "шляхів солідарності", визнав він. "В наших урядів спільне розуміння важливості цього проєкту, так само як і спільне розуміння того, що питання кордону необхідно вирішувати комплексно", - заявив Шмигаль.

Читайте також: Польські фермери знову страйкують, але тепер з політичними вимогами

За його словами, "Україна запропонувала певні кроки" щодо цього. Зокрема, він запевнив, що українське зерно зараз не потрапляє на польський ринок. "Наш уряд запровадив процедуру верифікації чотирьох зернових агрокультур - кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці", - сказав Шмигаль. Він запевнив, що влада України нині не видає дозволи на експорт цих культур через Польщу, а видаватиме їх лише за погодження з польською владою.

Шмигаль також вказав на цілковиту готовність української влади до того, щоб Єврокомісія провела "скрінінг", тобто перевірку українського законодавства й справжнього стану справ щодо її аграрної політики. Очікується, що це має відбутися наприкінці квітня, повідомив Шмигаль.

Туск: ЄС готується запровадити 50 відсотків мита на агропродукцію з Росії і Білорусі

Іншим питанням, яке обговорювали сторони, стало запровадження мита з боку Євросоюзу на імпорт агропродукції з Білорусі й РФ. "Ми чекаємо на остаточне формальне рішення, але, здається, ми за крок від того, щоб на російські і білоруські сільськогосподарські продукти ЄС запровадив мито у розмірі 50 відсотків, що фактично означає блокування російського і білоруського імпорту до Європи", - заявив Туск. Шмигаль, своєю чергою, подякував польському уряду за ініціативу у цьому питанні.

Також він також подякував Варшаві за її участь у танковій, бронетехнічній й артилерійській коаліції й участь польського ВПК у створенні спільних оборонних підприємств на території Польщі й України.

ДПСУ повідомила про тимчасове розблокування одного пункту пропуску на кордоні з Польщі

Тим часом пресслужба Державної прикордонної служби України (ДПСУ) повідомила, що польські страйкарі тимчасово розблокували рух у обох напрямках вантажівок через КПП "Угринів-Долгобичув". "Суміжна сторона повідомила, що ритмічний пропуск ваговозів орієнтовно триватиме до 02 квітня", - йдеться в заяві пресслужби ДПСУ з посиланням на польську сторону.

Раніше цього дня речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону, що станом на ранок 28 березня в чергах на пунктах пропуску "Ягодин", "Рава-Руська", "Угринів" на кордоні з Польщею стояло майже 370 вантажівок, повідомляє "Укрінформ".

Чому польські фермери блокують кордон з Україною

NYT: США чинили тиск на Україну через мобілізацію

NYT: США чинили тиск на Україну через мобілізацію

За даними видання, домагаючись схвалення Конгресом подальшої військової допомоги ЗСУ, американські чиновники також вимагали від української влади розв'язати проблеми з призовом на війну.

DW Україна 1
Оголосив про великий пакет допомоги: Львів відвідав міністр оборони Австралії.

Оголосив про великий пакет допомоги: Львів відвідав міністр оборони Австралії.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #австралія #львів #шмигаль #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #нови...

НТА 1

Відмова у видачі паспортів українським чоловікам за кордоном та їх реакція #біженці #ухилянти #тцк.

Відмова у видачі паспортів українським чоловікам за кордоном та їх реакція #біженці #ухилянти #тцк.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН 3

Релігійні переслідування на окупованих територіях. Що відомо про загиблих служителів церкви?

Релігійні переслідування на окупованих територіях. Що відомо про загиблих служителів церкви?

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #новиницерква #церква #новостицерковь #Церковь #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я -

На військових цвинтарях повинен бути центральний меморіал️#марсовеполе #львів #новини #lmn #video.

На військових цвинтарях повинен бути центральний меморіал️#марсовеполе #львів #новини #lmn #video.

ЛМН -

Дружина загиблого воїна про проект Меморіалу Героїв у Львові.

Дружина загиблого воїна про проект Меморіалу Героїв у Львові.

У Львові оголосили переможців конкурсу проєктів меморіального комплексу військових поховань Героїв України на Марсовому полі. А вже через тиждень зʼявилося звернення з вимогою скасувати результати цього архітектурного конкурсу, під яким поставили ...

ЛМН -

Підсумки тижня 22-26 квітня: «7 районів 7 тижнів 7 пікапів», студвесна, нова циркова вистава.

Підсумки тижня 22-26 квітня: «7 районів 7 тижнів 7 пікапів», студвесна, нова циркова вистава.

«7 районів 7 тижнів 7 пікапів» у Кривому Розі підбили підсумки благодійного марафону «Єднайомся заради перемоги КР 2.0». Обладнання, що рятує життя - міська влада разом з надійними партнерами модернізували інфарктне відділення в міському кардіоцен...

Перший Міський телеканал. -