InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Українські лікарі успішно провели третю трансплантацію легень.

В Україні втретє пересадили легені. Нові легені отримав 51-річний чоловік, який мав захворювання власних легень і жив завдяки постійній кисневій підтримці. Третю трансплантацію легень провели у клінічній лікарні «Феофанія», а перші дві трансплантації легень — у Львові, в Першому медичному об’єднанні, повідомив 22 березня Український центр трансплант-координації.

Нові легені і шанс на нове життя отримав 51-річний чоловік, який мав інтерстиціальне захворювання легень, ускладнене легеневою гіпертензією. За два тижні до пересадки пацієнт переніс ковід і це дуже погіршило його стан. Чоловік жив лише завдяки постійній кисневій підтримці.

У лікарні «Феофанія» легені пересадили вперше. Операція тривала 12 годин, більшість часу реципієнт був підключений до апарату штучного кровообігу ЕКМО. Зараз пацієнт в реанімації, його стан задовільний.

«Донором стала 60-річна жінка, якій медики констатували смерть мозку через геморагічний інсульт. Рішення, яке прийняли родичі після її смерті, дало можливість врятувати ще трьох людей. Медики лікарні «Феофанія» пересадили і печінку 62-річному чоловіку», – повідомили у Центрі.

А в Інституті нефрології НАМН України та Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О Шалімова двом жінкам трансплантували нирки. Всі пацієнти, яким пересадили органи, почуваються задовільно. Пересаджені органи працюють.

Підбір пар «донор-реципієнт», кажуть у Центрі, було проведено через Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ).

Нагадаємо, першу трансплантацію легень провели у Львові, в лікарні св. Пантелеймона у вересні 2021 року. Нові легені отримав 56-річний львів'янин Віктор Бабій, який понад десять років мав хронічне захворювання легень, останні чотири майже не виходив з квартири. Трансплантацію легень провела команда, до якої увійшли львівські і польські лікарі з міста Забже з Сілезького центру хвороб серця. Нині Віктор Бабій живе повноцінним життям: багато ходить, гуляє, піднімається східцями, робить закупи в магазині тощо.

У січні 2023 року команда трансплантологів львівської лікарні св. Пантелеймона провела другу трансплантацію легень від посмертного донора. Цю пересадку львівські трансплантологи провели самостійно, без допомоги колег із-за кордону. Здорові легені отримав 56-річний киянин Олексій Чернишков, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС..

Источник: zaxid.net

iPhone отримає нові функції

iPhone отримає нові функції

Американська технологічна корпорація Apple відновила перемовини з розробником штучного інтелекту OpenAI. Отже, цілком можливо, що вже в цьому році iPhone можуть отримати нові функції з технологіями генеративного штучного інтелекту.

InternetUA -
Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка у Коломиї. У містечку майстрів Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття презентували свою творчість майстри і майстрині, які працюють у різних стилях і техніках. Також тут можна було придбати дизайнерські творч...

НТК -

Біодинамічна козина ферма працює на Коломийщині. Тут виготовляють 30 видів сиру

Біодинамічна козина ферма працює на Коломийщині. Тут виготовляють 30 видів сиру

Унікальна козина ферма працює на Коломийщині. Тут мінімально втручаються у життя природи та тварин, а отже отримують дуже смачне та корисне молоко. Біодинамічну «Мірину майстерню сиру» заснувала Мирослава Волощук. У Троїці виготовляють понад 30 ви...

НТК -

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

НАТАЛЯ БЄЛЯКОВА, президентка Хмельницької ТПП КАТЕРИНА САВЧУК, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області ЛАРИСА КОНОНЧУК, депутатка Хмельницької обласної ради, підприємиця МАР'ЯНА ОВЧАРУК, керівниця регіонального представництв...

Телеканал Хмельницького -

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

Великодній ярмарок. У середмісті Коломиї триває традиційна передсвяткова торгівля. Тут можна придбати не лише великодні атрибути, а й різноманітні продукти. Що цікавого продають? Та що скільки коштує? – наші журналісти відправились на ярмарок, аби...

НТК -

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Наталія Тарабалка стала капеланкою. Про рішення приєднатися до лав військових капеланів ЗСУ мати загиблого Героя України, легендарного льотчика Степана Тарабалки повідомила у відео, опублікованому в мережі Facebook.

НТК -

Постраждали внаслідок війни: як американські та українські медики проводять складні операції дітям?.

Постраждали внаслідок війни: як американські та українські медики проводять складні операції дітям?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #охматдит #львів #лікування #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #нов...

НТА -