Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

«Золото дурнів» може виявитися справді цінним: чому.

Знайдений у піриті елемент може викликати нову «золоту лихоманку».

Пірит – жовтий метал, відомий також як «золото дурнів», виявився не таким і простим. Нове дослідження показало, що він може містити у своєму складі літій – найважливіший елемент у прагненні світу до екологічно чистої енергії. Такого висновку дійшли дослідники, які вивчили родовища гірських порід на сході США, повідомляє Gizmodo.

Вчені вивчили 15 гірських порід, які утворилися в середньому девоні (близько 390 мільйонів років тому) в Аппалачському басейні США. В результаті вони виявили літій у мінералах піриту у сланцях. Це означає, що "золото дурнів" містить елемент, який позиціонується як об'єкт нової "золотої лихоманки".

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вартість золота перетнула межу $2200 – новий рекорд став продовженням висхідного тренду

«Деяка кількість літію може бути ізольована у піриті в багатих на органіку сланцях. Оскільки пірит є поширеним мінералом в Аппалачському басейні, це може мати значення для розробки сланцевого піриту в девонських відкладеннях, якщо літій виявиться економічно вилученим», - заявили автори дослідження.

Літій є затребуваним матеріалом, оскільки використовується в акумуляторних технологіях. Він стає дедалі популярнішим зі зростанням виробництва електромобілів. Літійові батареї використовуються практично скрізь, від автомобілів до комп'ютерів. Як і кобальт, літій стає дедалі популярнішим для «зеленої» акумуляторної технології.

Але літієві батареї мають недоліки, наприклад, процес вилучення, який впливає на навколишнє середовище, суспільство і права людини, а також реактивність, яка робить їх схильними до займання.

Варто зазначити, що пірит «обманював» вчених раніше. У 2021 році дослідники з'ясували, що він може містити справжнє золото. Але були суттєві відмінності: пірит магнітиться, а золото – ні. Пірит найчастіше набуває чіткої геометричної форми, а золото нагадує гладкі шматки.

Нове дослідження показало, що у піриті може міститися інший цінний метал. Шейлі Бхаттачарія, геохімік осадових порід з Університету Західної Вірджинії та співавтор нового дослідження, заявила, що виявлення літію у піриті – щось «нечуване», хоча залишається відкритим питання, «як літій та пірит можуть бути пов'язані з одним».

Вона також підкреслила, що робити остаточні висновки поки що зарано. Але дослідження дає надію на те, що літій може ховатися на очах, і його можна буде видобувати без необхідності будівництва нових шахт чи бурових майданчиків.

Раніше вчені вивчили зразки місячної породи, доставлені на Землю апаратом «Чан'е-5», і знайшли в них два нові мінерали, що складаються з титану та кисню. Це сьомий та восьмий місячні мінерали, які ніколи не зустрічалися на Землі.

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка відбулася у містечку майстрів Коломиї.

Творча здибанка у Коломиї. У містечку майстрів Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття презентували свою творчість майстри і майстрині, які працюють у різних стилях і техніках. Також тут можна було придбати дизайнерські творч...

НТК -

Біодинамічна козина ферма працює на Коломийщині. Тут виготовляють 30 видів сиру

Біодинамічна козина ферма працює на Коломийщині. Тут виготовляють 30 видів сиру

Унікальна козина ферма працює на Коломийщині. Тут мінімально втручаються у життя природи та тварин, а отже отримують дуже смачне та корисне молоко. Біодинамічну «Мірину майстерню сиру» заснувала Мирослава Волощук. У Троїці виготовляють понад 30 ви...

НТК -

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

КРАЇНА МАЙБУТНЬОГО. ПІДПРИЄМНИЦТВО В УКРАЇНІ: ЧОМУ ВАРТО ЦІНУВАТИ СВОЄ?

НАТАЛЯ БЄЛЯКОВА, президентка Хмельницької ТПП КАТЕРИНА САВЧУК, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області ЛАРИСА КОНОНЧУК, депутатка Хмельницької обласної ради, підприємиця МАР'ЯНА ОВЧАРУК, керівниця регіонального представництв...

Телеканал Хмельницького -

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

У середмісті Коломиї працює великодній ярмарок

Великодній ярмарок. У середмісті Коломиї триває традиційна передсвяткова торгівля. Тут можна придбати не лише великодні атрибути, а й різноманітні продукти. Що цікавого продають? Та що скільки коштує? – наші журналісти відправились на ярмарок, аби...

НТК -

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Мама легендарного льотчика Наталія Тарабалка стала капеланкою.

Наталія Тарабалка стала капеланкою. Про рішення приєднатися до лав військових капеланів ЗСУ мати загиблого Героя України, легендарного льотчика Степана Тарабалки повідомила у відео, опублікованому в мережі Facebook.

НТК -

Постраждали внаслідок війни: як американські та українські медики проводять складні операції дітям?.

Постраждали внаслідок війни: як американські та українські медики проводять складні операції дітям?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #охматдит #львів #лікування #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #нов...

НТА -