Цензор.НЕТ

Найсвіжіші огляди головних подій, резонансні статті, все про війну в Україні, авторські думки, фото та відео з місця подій, бізнес, розваги, політика, спорт.

Більше новин

Росія найматиме більше контрактників, намагаючись уникнути непопулярної мобілізації - Bloomberg.

Москва готується винайняти більше солдатів-контрактників. У такий спосіб Кремль хоче поки що уникнути масової мобілізації, яка могла би підірвати підтримку війни проти України серед росіян.

Про це з посиланням на три анонімних джерела пише Bloomberg, передає Цензор.НЕТ.

Видання зазначає, що Кремль не хоче повторювати мобілізацію вересня 2022 року, що підірвала довіру суспільства й спровокувала виїзд майже мільйона росіян за кордон.

Читайте: У 2024 році РФ прагне залучити до армії 400 тис. контрактників, - британська розвідка

За словами голови московського аналітичного "Центру аналізу стратегій та технологій" Руслана Пухова, якщо Росія набиратиме щомісяця до 30 тис. новобранців, то цьогоріч загалом може поповнити лави армії на 300 тис.

Росія має перевагу та продовжує наступ

При цьому росіяни продовжують наступ, спираючись на свою перевагу в боєприпасах. А сили України мають труднощі через затримки з військовою допомогою США та Європи та брак особового складу.

Джерела Bloomberg кажуть: зростають побоювання, що Росія може в найближчі тижні досягти серйозних успіхів. Перш за все йдеться про захоплення Часового Яру, височина якого робить його вирішальним для оборони України в цьому районі.

Також читайте: Наслідки мобілізації від Путіна: Російські підприємства повідомили про рекордний дефіцит працівників

Водночас Україна стикається із щоденним обстрілом ракетами, безпілотників та бомбами, які виводять з ладу важливу енергетичну інфраструктуру через відсутність ППО та завдають ударів по позиціях армії. Прагнучи також зміцнити свої передові позиції, парламент у Києві схвалив пом'якшену версію закону про набір більшої кількості військ, зазначає видання.

Чисельність армій РФ та України

Раніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявляв про плани збільшити російські збройні сили з теперішніх 1,15 млн до 1,5 млн осіб. Чисельність українських збройних сил, за словами президента Володимира Зеленського, становить трохи менше ніж 900 тисяч осіб.

"Форма майбутнього російського наступу досить зрозуміла", - сказав Бі-бі-сі колишній командувач Об'єднаних сил Великобританії генерал сер Річард Берронс. "Ми бачимо, як Росія б'ється на передовій, використовуючи перевагу п'ять до одного в артилерії, боєприпасах та надлишку людей, підкріплених використанням нової зброї".

Також читайте: Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира в/ч, - "слуга народу" Шуляк

Міністерство оборони Росії 3 квітня повідомило, що цього року армія поповнилася на 100 тисяч новобранців, до того ж щодня вступають 1700 осіб.

Як росіяни заманюють на війну

Росія використовує щедрі фінансові стимули залучення людей війну. З початку року регіональні виплати новим контрактникам зросли на 40% і становили в середньому 470 тисяч рублів (близько 5000 доларів). І це крім фіксованої федеральної виплати у розмірі 195 000 рублів.

"Російська влада намагається не проводити нову мобілізацію, поки у неї є можливість її уникнути", - сказав Павло Лузін, російський військовий експерт, старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": Оновлення чоловіками даних для отримання консульських послуг не означає вручення повістки за кордоном, - "слуга народу" Веніславський

За словами двох осіб, знайомих із ситуацією, на даний момент командування армії частково розраховує на підписання контрактів із деякими призовниками. Цієї весни 150 тисяч росіян будуть призвані на термінову військову службу. Закон дозволяє надсилати цих призовників на поле бою після чотирьох місяців військової служби.

Автор: Ольга Лузан

Зеленський підписав указ про звільнення Вітюка з посади начальника Департаменту кібербезпеки СБУ.

Зеленський підписав указ про звільнення Вітюка з посади начальника Департаменту кібербезпеки СБУ.

Володимир Зеленський звільнив Іллю Вітюка з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.

Цензор.НЕТ 1
У Коломиї за допомогою лего відновили літак Мрія, який знищили окупанти.

У Коломиї за допомогою лего відновили літак Мрія, який знищили окупанти.

Фестиваль «STEM - ВЕСНА 2024» відбувся у Коломиї. STEM це збірний термін, яким називають підходи до освітнього процесу, що полягають в отриманні теоретичних наукових знань у ході практичної діяльності. Розумники Прикарпаття демонстрували свої вина...

НТК -

Храму 160 років: довкола Троїцької церкви встелена доріжка у формі писанки.

Храму 160 років: довкола Троїцької церкви встелена доріжка у формі писанки.

Тротуар у формі писанки встелений довкола церкви у Троїці. Храму Пресвятої Трійці понад 160 років, а іконам та різьбленню ще більше – 250. До слова, у цю церкву, під час Другої Світової війни, було пряме попадання снаряду і вона вистояла. Що ще ди...

НТК -

20 пожеж трапилось на Прикарпатті за добу

20 пожеж трапилось на Прикарпатті за добу

20 пожеж трапилось на Прикарпатті за добу. Одна людина загинула, це 46-річний чоловік. Окрім житлових будинків, горіли залишки нафтопродуктів, суха трава та сміття. Більше розкаже Христина Перцович, речниця ДСНС області. До слова, з початку року н...

НТК -

Про головне в деталях. М. Палійчук. Співпраця з громадами

Про головне в деталях. М. Палійчук. Співпраця з громадами

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

Коломийські підприємці нарікають на аварійний відтинок на вулиці Ніньовського.

Коломийські підприємці нарікають на аварійний відтинок на вулиці Ніньовського.

Небезпечна ділянка дороги. Коломийські підприємці нарікають на аварійний відтинок на вулиці Ніньовського (колишня Шарлая). Кажуть, там у 2022-му році відремонтували дорожнє полотно, але частину, де встановлені бетонні плити, залишили без ремонту. ...

НТК -

Дали зброю і дозвіл на удари по території РФ: усі подробиці.

Дали зброю і дозвіл на удари по території РФ: усі подробиці.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #зброя #браже #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #ЗСУ #news...

НТА -