Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Як виростити гарний урожай картоплі: помилки, що все псують.

Травень – саме час саджати картоплю. І здається, що нічого складного у цьому процесі нема. Проте чимало городників роблять помилки, які потім позначаються на врожаї.

Тому OBOZ.UA поцікавився лайфхаками експертів, як домогтися від картоплі максимальної врожайності за рахунок правильної посадки. Правил не так багато, але їх варто дотримуватись, щоби восени мати хороший результат своїх зусиль.

Зверніть увагу на ґрунт та клімат

Селекціонери вивели чимало сортів картоплі, пристосованих до абсолютно різних умов вирощування. Тому, обираючи посівний матеріал, врахуйте ці нюанси і придбайте саме той, який буде найкраще почуватись на вашому городі. Звісно, інші сорти теж швидше за все успішно виростуть, але урожай буде не такий багатий.

Подбайте про якість насіння

Якщо ви використовуєте картоплю власного вирощування, як посадковий матеріал, не забудьте її перебрати. Все, що підгнило, зіпсувалось чи пошкодилось доведеться викинути – воно не тільки не дасть врожаю, а й може взагалі не прорости. Придбаний матеріал теж варто додатково оглянути.

Обробіть бульби

Навіть зовні здорові бульби можуть мати на собі збудники хвороб чи мікроскопічні яйця шкідників. Тому перед посадкою матеріал варто обробити профілактичними препаратами. Використовуйте їх у точній відповідності до інструкції.

Саджайте в теплу землю

Для того, щоби картопля добре прижилась, земля на грядці має прогрітися до 8-10 градусів тепла. У холоднішому ґрунті бульби можуть загнити. Якщо посадити овоч запізно, він може не встигнути дозріти.

Оберіть правильну глибину

Якщо закласти посадковий матеріал занадто глибоко, він довше проростатиме і це позначиться на врожайності. Поверхнева посадка може призвести до пересихання матеріалу. Тому перед тим, як висаджувати картоплю, зверніть увагу на ґрунт на вашому городі і підготуйте ямки для висадки відповідної глибини. В середньому це буде 8-10 см. У легких піщаних ґрунтах можна закладати бульби трошки глибше, в важких глинистих – вище.

Дотримуйтесь правильної відстані

Між рядами картоплі на городі має бути достатньо місця, щоби кущі можна було час від часу підгортати і щоби рослини не конкурували за місце для кореневої системи. Зазвичай ряди розташовують в 60-70 см один від одного, а кущі в рядах – в 30-40 см. Цього також достатньо, щоби рослини отримували достатньо світла та повітря, а ще води під час дощу.

Подбайте про підживлення

Перед тим, як саджати картоплю, всю ділянку варто перекопати, бо овоч любить добре дренований легкий ґрунт. А безпосередньо у лунки можна додати добрива. Органіка зробить землю більш пухкою, що подобається рослині, а мінеральні добрива достатньою мірою збагатять її поживними речовинами. Також, якщо ґрунт на вашому городі має кислу реакцію, нейтралізуйте його за допомогою відповідних засобів, наприклад, вапна.

Раніше OBOZ.UA публікував посівний календар на травень 2024 року.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.

Підсумки тижня 13-17 травня: «Я -профі»,  «Весна Рудани.

Підсумки тижня 13-17 травня: «Я -профі», «Весна Рудани.

«Я -профі»: у Кривбасі відкрили новий центр кар’єри. Інвалідність - не вирок! У місті стартували курси з водіння для містян з особливими потребами.Код нації у тканині. Як цьогоріч Кривий Ріг відзначив день вишиванки?Основний елемент суспільства та...

Перший Міський телеканал. -

«ПОРТ ПОДОРВАЛИ!». ЗЛЯКАНА РАШИСТКА ВИЄ ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПРИЛЬОТІВ ДРОНІВ ЗСУ в ПОРТ НОВОРОСІЙСЬКА!

«ПОРТ ПОДОРВАЛИ!». ЗЛЯКАНА РАШИСТКА ВИЄ ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПРИЛЬОТІВ ДРОНІВ ЗСУ в ПОРТ НОВОРОСІЙСЬКА!

Цензор.НЕТ 1

Благодійний мистецький проект  «Сила матері»

Благодійний мистецький проект «Сила матері»

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

У Тернополі врятували кота

У Тернополі врятували кота

Новини Тернополя -

ДО ДОШКИ/ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНЕ ШОУ

ДО ДОШКИ/ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНЕ ШОУ

Увага, шукачі знань! Ви коли-небудь цікавилися, кого називали пророком для України? Чи знаєте ви, яка страва завжди була найпопулярнішою в українській кухні? А ще цікаво, які таємниці ховає термін «оселедець», який використовували козаки? Вже урив...

Перший Міський телеканал. -

Порошенко - Німеччині:  «Не фінансуйте ухилянтів!»  #shorts - DW Ukrainian.

Порошенко - Німеччині: «Не фінансуйте ухилянтів!» #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -