Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Як позбутися бур’янів у саду і на городі: найкращі способи.

Скільки б ви не докладали зусиль до вирощування городини, якщо ви при цьому не будете боротись із бур’янами на своїй ділянці, хороших результатів домогтись не вийде. Шкідливі рослини конкурують з культурними за ресурси – поживу з ґрунту, вологу, сонячне світло.

Досвідчені городники стверджують, що ефективних методів боротьби з бур’янами є п’ять. OBOZ.UA розповідає про них та їхні особливості детальніше.

Ручне виполювання

Це найдревніший перевірений тисячоліттями спосіб боротьби з бур’янами. Він же найекологічніший, але при цьому досить трудозатратний. Полягає він у тому, що увесь сезон ви будете час від часу прополювати ґрунт на грядках і видаляти зелену частину бур’янів та їхні корені.

Плюсів у методу не так багато, а от мінуси досить серйозні. Зазвичай, коли бур’яни проростають і їх можна починати виполювати, вони уже встигають відібрати частину ресурсів у овочів. До того ж в процесі прополювання можна пошкодити інструментом або випадково видалити культурні рослини. Ефективність методу також низька через те, що не кожну кореневу систему бур’яна можна повністю видалити з землі.

Використання гербіцидів

Гербіциди — це хімічні препарати, які знищують бур’яни або пригнічують їх ріст. Вони можуть бути ефективними навіть на великих площах. А сучасні препарати є безпечними для людей і тварин.

Проте така агрохімія може завдавати шкоди корисним культурами і ґрунту. До того ж шкідливі рослини з часом виробляють резистентність до гербіцидних препаратів.

Обирати гербіциди потрібно ретельно, спираючись на конкретні потреби. Так селективні хімікати допоможуть прибрати з ділянки конкретні види рослин, а неселективні винищать усе, що ви обробите, навіть корисні культури. Окремі хімікати вносять до появи сходів, інші працюють на однорічниках, треті мають пролонговану дію і стримують розвиток бур’янів впродовж всього сезону. Підібрати потрібний саме вам препарат допоможуть консультанти у спеціалізованому магазині.

Сидерати

Рослини, які ще називають зеленими добривами, можуть також пригнічувати ріст таких бур’янів, як пирій. Наприклад, пшениця, ячмінь, жито та інші злаки швидко ростуть і затуляють шкідливим паросткам сонце. Гречка – виграє конкуренцію за поживу і вологу. Люпин та гірчиця виділяють речовини, які сповільнюють ріст інших рослин.

Мульчування

Мульча не тільки зберігає вологу у ґрунті та допомагає краще регулювати його температуру. Вона також блокує сонячне світло, що перешкоджає росту бур’янів. До того ж це цілком екологічний метод. В ролі мульчі можуть виступати солома, деревна тирса, галька, скошена трава – тобто повністю природні матеріали. Також можна використовувати агроволокно. Мульчування дозволяє скоротити використання гербіцидів та зменшити частоту прополюваннь.

Використання ґрунтопокривних рослин

Такі види працюють приблизно за тим же принципом, що і мульча. Вони створюють щільний килим зелені, через який не можуть прорости бур’яни. Цей метод найкраще використовувати у садах чи на декоративних ділянках городів. Ґрунтопокривними вважаються деякі види троянд, які стеляться по землі, килимові чагарники (кизильник лежачий), вічнозелені хвойники (деякі види ялівцю), окремі листяні багаторічники (очиток, барвінок, горлянка, чебрець, шиловидні флокси, тощо)

Раніше OBOZ.UA розповідав, як видалити з городу бур’ян берізка.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.

ТВ7+. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ – 650 РОКІВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ

ТВ7+. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ – 650 РОКІВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ

650 років європейської історії. Кам’янець-Подільський відзначив день міста. У програмі тижневих заходів було чимало мистецьких і благодійних акцій. Усі вони проходили під гаслом «Збираємо донати на дрони і гармати». Наш сайт : А також ми у фейсбуц...

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+.МЕЛЬПОМЕНА FEST:У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТА МОЛОДІЖНИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ

ТВ7+.МЕЛЬПОМЕНА FEST:У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТА МОЛОДІЖНИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ

Гість: АНАТОЛІЙ БЕЛЕВАНЦЕВ - заступник директора з навчально-виховної роботи Хмельницької школи мистецтв. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ  #ДМИТРОЛЕВУСЬ  #ІРАНУІРФ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ #ДМИТРОЛЕВУСЬ #ІРАНУІРФ

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. «МЕЛЬПОМЕНА FEST»

ТВ7+. «МЕЛЬПОМЕНА FEST»

«Мельпомена FEST». У Хмельницькому завершився показ вистав від дитячих і молодіжних колективів. На фестиваль з’їхалися маленькі театрали зі всієї області і не тільки. Чим дивували та, як оцінювали далі у сюжеті. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : ...

Телеканал Хмельницького -

НОВИНИ. Випуск за 20 травня 2024 року

НОВИНИ. Випуск за 20 травня 2024 року

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 -

Бачимо те, чого не бачать інші. Говоримо тоді, коли всі мовчать. Викриваємо корупцію, формуємо політику.
Завтра по всій території України діятимуть графіки відключень "Укренерго". Приєднатися до ZN.UA
️ ️ Ракетна небезпека для всієї України! Зафіксовано зліт двох МіГ-31 . Цей винищувач є потенційним носієм гіперзвукових ракет Х-47М2 "Кинджал", як...
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що найближчі тижні і місяці будуть вирішальними для України. "Якщо путін переможе, тирани зрозуміють, що та...
Телеграм канали