Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

«Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження» : адвокат Титич про справу Червінського.

Адвокат родичів Героїв Небесної сотні, військовослужбовець Віталій Титич заявив, що своїми діями прокуратура створює ознаки, які Європейський суд кваліфікував, як використання інструментів кримінального провадження для інших цілей

Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо".

"Те, що відбувається у справі Червінського не є чимось новим і екстраординарним для нашої правоохоронної системи як для прокурорів, так і для суду на стадії досудового розслідування. Неналежна реакція суспільства призводить до того, що ми маємо зараз. Те, що відбувається у справі Червінського - це звичайна практика прокурорів і суду в справах, які мають ознаки порушення статті 18 Європейської конвенції. У побуті порушення статті 18 називають політичним переслідуванням. Тобто прокуратура робить усе для того, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження", - наголосив Титич.

За словами адвоката, своїми діями прокуратура створює ознаки, які Європейський суд кваліфікував, як використання інструментів кримінального провадження для інших цілей.

"Дуже сумнівно виглядає те, що інкримінується пану Червінському. Поведінка дій в процесі на стадії попереднього судового розгляду, який зараз відбувається, - це дикість. Йдеться про недопущення адвокатів, неінформування. Подовження запобіжного заходу відбувається за тих обставин, які Європейський суд неодноразово вказував Україні, як порушення", - додав Титич.

Що відомо про справу Романа Червінського

Роман Червінський – офіцер Сил спецоперацій і колишній співробітник Головного управління розвідки. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень під час спроби викрадення російського військового літака. Обвинувачення стверджує, що внаслідок його дій РФ завдала ракетного удару по аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області в липні 2022 року.

За матеріалами справи, Червінський разом з іншими особами самовільно вирішили провести спецоперацію – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України. Натомість влітку 2022 року Росія обстріляла аеродром "Канатове" на Кіровоградщині.

Унаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та зазнали поранень 17 військовослужбовців. Також було повністю знищено 2 бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітну смугу, техніку та будівлі було пошкоджено.

Романа Червінського затримали, 25 квітня 2023 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 60 діб без можливості внесення застави.

СБУ наполягає, що виступала проти проведення цієї операції і її проводили попри заперечення спецслужби та без згоди відповідних державних органів. Червінський натомість заявив, що всі заходи в межах операції санкціонували голова СБУ (на той момент – Іван Баканов) і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

17 липня Київський апеляційний суд ухвалив рішення залишити без зміни запобіжний захід Червінському – обвинуваченого залишили під вартою до 21 липня. На засіданні 18 липня суд продовжив термін тримання під вартою ще на два місяці без права на заставу. 30 серпня засідання у справі Червінського у Шевченківському суді Києва тривало близько п'яти годин. Суд постановив залишити під вартою колишнього розвідника ще на два тижні, до 15 вересня.

12 вересня, прокурори намагалися провести закрите засідання Шевченківського суду, але суддя відмовив. Наступного дня суд відхилив апеляцію на продовження терміну тримання під вартою розвідника й не дозволив депутатам взяти його на поруки. 20 вересня суд переніс засідання щодо розгляду справи Червінського, а 5 жовтня не розглянув апеляцію щодо терміну тримання його під вартою. Судді Київського апеляційного суду заявили самовідвід. 10 жовтня суддя відмовив адвокатам у задоволенні скарги на необґрунтованість підозри полковнику.

20 листопада відбулося засідання у справі, проте суд так і не розглянув апеляційні скарги.

7 грудня Апеляційний суд Києва залишив Романа Червінського під вартою.

20 грудня відбулося чергове засідання апеляційного суду. Захисники підозрюваного подали клопотання до суду викликати як свідків Валерія Залужного та низку командирів ЗСУ. Крім того, адвокати просили пом'якшити або й скасувати Роману Червінському запобіжний захід. Проте всі клопотання були відхилені, на що захисник Романа Червінського Віктор Василюк сказав, що судді порушили присягу, мають упереджене ставлення і порушують усі конституційні права.

3 січня Шевченківський райсуд Києва відмовив колишньому розвіднику Роману Червінському у скарзі на Державне бюро розслідувань.

7 березня повідомлялося, що Шевченківський суд Києва продовжить розгляд клопотання по справі розвідника Романа Червінського 11 березня.

12 березня Шевченківський районний суд Києва заслухав клопотання адвокатів колишнього розвідника Романа Червінського про відвід судді. Після цього справу розглядала нова суддя - Інна Міхєєва, але вона відмовила в клопотанні захисників ексрозвідника, і справу знову розглядає попередній суддя Андрій Осаулов.

4 квітня під час розгляду питання запобіжного заходу Червінського судді Апеляційного суду заявили про самовідвід.

5 квітня Шевченківський райсуд Києва продовжив на 15 діб тримання під вартою Червінського.


Протести у Грузії: мітингувальники влаштували ходу до офісу партії влади та готелю, де триває міжнародний саміт.

Протести у Грузії: мітингувальники влаштували ходу до офісу партії влади та готелю, де триває міжнародний саміт.

Про це повідомляє NewsGeorgia. Сотні людей зібралися перед будівлею парламенту та почали звідти ходу центром міста до офісу "Грузинської мрії". Демонстранти несуть прапори Грузії та ЄС і скандують свої гасла. Ще одна акція проходить біля готелю "П...

Еспресо 1
Німеччина передасть Україні впродовж року шість радарів  TRML-4D.

Німеччина передасть Україні впродовж року шість радарів  TRML-4D.

Про це повідомили у пресслужбі компанії Hensoldt. "Наші радари вкрай необхідні українській протиповітряній обороні, і ми пишаємося тим, що зможемо поставити всі системи цього року. Відгуки наших клієнтів підтверджують, наскільки важливою є швидка ...

Еспресо 2
Найбагатший боксер світу пройшов зважування перед боєм за титул абсолютного чемпіона.

Найбагатший боксер світу пройшов зважування перед боєм за титул абсолютного чемпіона.

Про це повідомляє стрімінгова платформа DAZN у twitter.  Канело та Мунгія зважилися перед поєдинком за звання абсолютного чемпіона світу в другій середній вазі (до 76,2 кг). Сауль Альварес показав на вагах 75,66 кг та виявився легшим за Мунгію, як...

Еспресо -
США запропонували виділити Україні $50 млрд із заморожених активів РФ -  Bloomberg.

США запропонували виділити Україні $50 млрд із заморожених активів РФ - Bloomberg.

Про це повідомляє Bloomberg.  За інформацією видання, США ведуть переговори із партнерами по "Великій сімці" щодо виділення $50 млрд Україні. Джерела розповіли, що за американським планом, більшість коштів буде отримано з відсотків, які накопичать...

Еспресо 1
Не заохочуємо застосування нашої зброї по території РФ, – посол США в Україні Брінк.

Не заохочуємо застосування нашої зброї по території РФ, – посол США в Україні Брінк.

Про це амбасадорка США Бріджит Брінк заявила під час круглого столу з заступницею голови USAID Ізобель Коулмен, яка перебуває із візитом у Києві, передає "Радіо Свобода". Відповідаючи на запитання журналістів, як Україні виграти війну з урахування...

Еспресо 1
«СЕРЙОЗНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХІКУ ДІТЕЙ». Підготовка до 9 травня в окупації - Новини Приазов’я

«СЕРЙОЗНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХІКУ ДІТЕЙ». Підготовка до 9 травня в окупації - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада обмежила масові заходи на 9 травня на захопленій частині Запорізької області. Про це повідомив так званий губернатор регіону Євген Балицький. Це рішення він пояснив «можливими провокаціями» і забезпеченням «заходів безпе...

Новини Приазов'я 4

Про що говорив та де був: деталі візиту Девіда Камерона до Львова.

Про що говорив та де був: деталі візиту Девіда Камерона до Львова.

НТА 1

Новини Кривбасу 3 травня: Veterans Family Games 2024, експозиція «АrtCraftOil», офіс «ЯВетеран».

Новини Кривбасу 3 травня: Veterans Family Games 2024, експозиція «АrtCraftOil», офіс «ЯВетеран».

Ну що криворіжці ви готові? Ви вже на низькому старті? Адже завтра у Кривому Розі розпочинаються змагання серед захисників, рятувальників, правоохоронців та членів їхніх родин — Veterans Family Games 2024. Про те як готуються учасники ми розкажемо...

Перший Міський телеканал. 1

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

НТК -

«Армія РФ заходить у місто та звітує про перемогу, проте ЗСУ одразу їх нищать» – аналітик DeepState.

«Армія РФ заходить у місто та звітує про перемогу, проте ЗСУ одразу їх нищать» – аналітик DeepState.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #DeepState #щонафронті #фронт #наступ #зсу #арміярф #війна #бойовідії #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

️Черги у рекрут-центри: як закон про мобілізацію вплинув на рекрутинг - Погляд з Хмарочоса.

️Черги у рекрут-центри: як закон про мобілізацію вплинув на рекрутинг - Погляд з Хмарочоса.

️ Як не бути примусово мобілізованим? Альтернативою є рекрутинг, який дозволяє обирати собі заняття у війську таке, в якому людина є компетентною та де вона може бути найефективнішою. ️ Як працює рекрут-система 24-ої бригади? Скільки вакансій вдал...

ЛМН -