Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

«Ворогу треба, щоб була паніка» : Черник оцінив, чи можуть окупанти прорвати лінії оборони на Харківщині і чи є загроза для Харкова.

Аби загроза окупації Харкова була реальною, росіянам треба було би накопичити не менше 100 тисяч особового складу та принаймні 1,5 тисячі танків. Таких ресурсів на тлі активізації на півночі Харківщини ворог не має й близько.

Однак однією з головних цілей, які переслідує Москва у цій наступальній авантюрі, може бути нагнітання страху та панічних настроїв серед українців – і тут ми самі неабияк допомагаємо ворогові. Своїми думками щодо перспектив російського наступу на Харківщині та його ключової мети подилився з OBOZ.UA полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник.

Експерт переконаний, що підняття градусу тривожності довкола можливого наступу РФ на Україну з півночі упродовж останніх щонайменше двох тижнів в українському інформаційному просторі – полегшило завдання ворога. Адже росіяни своєю чергою також проводили інформаційной-психологічні операції, мета яких зводилася до створення напруги та панічних настроїв в українському суспільстві. І ледь не щоденні повідомлення українських та західних ЗМІ на кшталт "от завтра станеться катастрофа" неабияк сприяли досягненню ворогом цієї мети.

Наразі, додав Черник, загарбники тиснуть на Вовчанськ. Однак підстав для паніки і розмов про захоплення Росією Харкова наразі немає.

"Якщо умовно (я ж не кажу, що так буде) їм вдасться захопити Вовчанськ, то до Харкова ще 70 кілометрів. А якщо йти від північного кордону, то по прямій лінії – 40 км. Вони діаметр Авдіївки 5-8 кілометрів штурмували 10 років. Як їм пройти 50 тисячним корпусом 40 км? Бахмут малесенький 10 місяців брали, 22 тисячі вбитих ПВК Вагнер. То як брати мільйонне місто?" – риторично поцікавився Черник.

Харків, за його словами, захопити росіянам було би дуже складно. Та й на кордоні в очікуванні можливого ворожого наступу вживали заходів безпеки.

"Там все укріплено, кордон укріплений, замінований, фортифікований. Тому треба трошки понижати градус того, що наближається катастрофа. Це дуже небезпечно для нас, противник цього добивається", – зазначив Черник.

Експерт вважає, що російські маневри переслідують насамперед не мету захоплення нових територій і Харкова, зокрема. Найбільше росіян цікавить створення чергової масштабної гуманітарної кризи – появи сотень тисяч біженців на тлі страхів через окупацію Харкова. Ворог небезпідставно розраховує на те, що паніка неодмінно йде у парі зі страхом. А той, хто боїться – припускається безлічі помилок, зокрема, й фатальних.

Про те, що Москва реалізує насамперед не наступальну операцію, а "потужну інформаційно-психологічну атаку на наші мізки" свідчить, зокрема, те, які сили ворог задіяв для свого наступу.

"Для того, щоб на 40 кілометрів прорвати йому оборону, потрібен хоча б 100-тисячний корпус. Його немає. Щоб 100 тисяч забезпечити танками, то треба півтори тисячі танків. Вся лінія боєзіткнення тисячу кілометрів – це ледве три тисячі танків. На одній точці треба півтори тисячі сконцентрувати. Немає їх, немає... Чи можуть вони піти за принципом зайшов-вийшов? Що таке принцип зайшов-вийшов? На 2-3 кілометри вторглися, ми мусимо вступати з ними в бої, а отже це відволікає особовий склад, це відволікає техніку, це відволікає боєкомплект, і так скупий до артилерії, який є по лінії боєзіткнення. От чого противник досягає", – заявив Черник.

Він вважає, що плани захопити Харків з кількома десятками тисяч особового складу скидаються на самогубство. Притомне командування ніколи би на це не пішло. Втім, додав Черник, Росія вже не раз демонструвала своє божевілля і здатність усвідомлено йти на суїцид – як це було, наприклад, у Чорнобаїівці. Однак реальною для Харкова загроза, повторив він, стане лише тоді, коли у розпорядженні загарбників будуть 100-тисячні сили та значні запаси техніки та озброєнь.

"На цю хвилину, це авторитетно заявляю, великого контингенту справжнього, щоб проривати оборону Харкова – немає. Вони тоді ледь-ледь кілька бронеавтомобілів зайшли у Харків і були одразу знищені, коли ми не були готові, коли ми не мали жодного ствола західної артилерії, коли ми не мали західного ППО, коли ми не мали західної бронетехніки, і ми стрималися, ми їх звідти вибили. То чому в них зараз має статися проривна операція на 40 кілометрів, а ми, як божевільні, це розганяємо на всіх медійних майданчиках? Може, пора нарешті нам, українцям, вчитися тримати золоту середину?" – резюмував він.

Нагадаємо, 10 травня очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, що ще з вечора попереднього дня російські окупанти посилили обстріли на північному напрямку, ДРГ намагались прорвати кордон. Спробу прориву з використанням техніки підтвердили й у Міністерстві оборони України.

Синєгубов запевняв, що ворожі атаки українські воїни відбивають і не віддали росіянам жодного метра укранської землі. Натомість журналіст Юрій Бутусов заявив, що ворог захопив чотири села у прикордонних районах Харківської області.

Те, що російські війська розпочали наступ на Харківщині, зрештою підтвердив і президент України Володимир Зеленський, він додав, що ці наміри не були таємницею для українських воїнів і вони підготувалися до зустрічі ворога.

Тим часом жителів прикордоння закликають бути максимально обачними, перебувати в укриттях.. Джерела OBOZ.UA зазначають, що з Вовчанська й околиць міста на Харківщині евакуюють людей.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber . Не ведіться на фейки!

Олекса Різників - життєдайний борець //  «Ген українців з Іриною Фаріон».

Олекса Різників - життєдайний борець // «Ген українців з Іриною Фаріон».

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Уродженець Донбасу, вихованець «змосковщеної» Миколаївщини і «космополітичної» Одеси. Політв’язень московських концтаборів, український письменник, мовознавець, просвітянин, ...

НТА 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Третій рік війни, господарі та бізнес готуються до відключень світла. А що там чиновники? Благоустрій кладовища, кілометр дороги до приватного бізнесу і вітрила. Так нам ніколи не вибратися з біди і найперше що потрібно зробити - подбати про владу...

ЛМН 1

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #остін #рамштайн #сша #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА 1

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Що я хочу сказати: помітно по них, що вони — родичі загиблих воїнів? — питає нас тихенько отець Василь. — Ви б бачили їх спочатку, які вони були. Дуже печальні. А зараз вони вже живі. І це радує. Вони тішаться, усміхаються, вони радіють. Це дуже ...

Громадське Телебачення 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ  #ДМИТРОЛЕВУСЬ  #ІРАНУІРФ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ #ДМИТРОЛЕВУСЬ #ІРАНУІРФ

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Новини України та аналітичні матеріали
Говорив сьогодні з Головкомом щодо ситуації, зокрема, на донецьких напрямках, на Харківщині. Всюди зберігаємо контроль. Російські вбивці активно за...
️ ​​Президент Зеленський підтвердив, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на...
Відбій загрози по МіГ-31.
Телеграм канали