Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Ситуація з Ferrexpo показує, що тиск на бізнес продовжує зростати, – Кушнірук.

За діями силовиків, спрямованими проти Ferrexpo, можуть стояти наміри отримання контролю над активами міжнародної компанії в Україні.

Про це пише у своєму блозі на Censor.net економіст Борис Кушнірук.

"Те, що відбувається з Ferrexpo – численні кримінальні справи, абсурдні претензії, дикі суми застав – не унікальний випадок для України. Тиск силовиків на рештки бізнесу воюючої країни, попри всі скандали і обіцянки діючої влади, лише продовжує зростати. Наче й не було запевнень від перших осіб держави, які удавали, що розуміють – Україна повинна покладатися на власні сили. Зокрема, у забезпеченні стабільної роботи вітчизняних підприємств, що фінансують податками бюджет і, зрештою, Збройні сили", - стверджує економічний експерт.

На його думку, приклад Ferrexpo цікавий тим, що силовики нищать одну з найбільших українських корпорацій, акції якої торгуються на Лондонській біржі для того, щоб або встановити контроль за нею, або змусити власників "ділитися".

При цьому Борис Кушнірук зазначає, що Ferrexpo продовжує працювати в Україні, розвивати свої потужності та сплачувати податки.

"Нещодавно компанія оголосила про запуск нових виробничих потужностей на 80 мільйонів доларів і анонсувала наміри про електрифікацію свого кар’єрного парку. Такі дії під час війни і тиску держави свідчать про те, що власники, можливо, більше вірять в Україну, ніж її очільники", - зазначає економіст.

Попри це, за словами експерта, останнім часом акції компанії продовжують знижуватися – таким чином фондовий ринок реагує на дії держави проти компанії.

"Те, що падіння акцій Ferrexpo пов'язане з діями силовиків, а не з внутрішніми проблемами компанії – секрет Полішинеля для західних інвесторів. Однак західні уряди, на відміну від українського, зважають на бізнес. І коли наші силовики, кошмарячи Ferrexpo, в інтересах влади "знежирюють" не тільки Жеваго, а, наприклад, одну з найбільших світових інвестиційних корпорацій BlackRock та інших, то не варто дивуватися, чому в України проблеми з отриманням допомоги від США", - заявляє економічний експерт.

Він нагадав, що переслідуючи компанію Ferrexpo, влада знищує бізнес, який інвестував в Україну 3,5 млрд доларів – суму, яка становить три транші Міжнародного валютного фонду. Ці гроші, на думку Кушнірука, стали б вагомою підтримкою для бюджету країни, що воює.

Втім, за його словами, для влади важливіше отримувати контроль над активами компанії, ніж дати їй можливість працювати та поповнювати бюджет.

"Економічного лібералізму у них вистачило на перші декілька місяців війни, коли було страшно по-справжньому. А щойно росіян відігнали від Києва – природа взяла своє. Дії проти Ferrexpo фактично один в один повторюють всі інші схожі кейси, згадані вище. І мета та сама – або "відступні", або здати активи. Більше того, сам Жеваго підтверджував, що від нього вимагали гроші за припинення кримінального переслідування. Цікаво, до BlackRock теж додумалися листа з вимогами написати?" - пише експерт.

На думку Бориса Кушнірука, нинішня влада діє у найгірших традиціях попередників, здійснюючи тиск на "на білий, пристойний бізнес, який залучає інвестиції і сумлінно платить податки".

Прайм-тайм: першачки разом з патрульними поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Прайм-тайм: першачки разом з патрульними поліціянтами розмалювали писанки до Великодня.

Готуємося до Великодня. На базі криворізької гімназії №52 учні разом з патрульними поліцейськими розмалювали писанки. У заході взяли участь більше 30 дітей. Розписані писанки стали не лише символом співпраці, а й свідченням злагодженості та дружні...

Перший Міський телеканал. -

«ВОЛОНТЕРИ ПОДІЛЛЯ» УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ З БРИТАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ.

«ВОЛОНТЕРИ ПОДІЛЛЯ» УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ З БРИТАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ.

ЮРІЙ СМАЛЬ голова правління БФ «Волонтери Поділля» ОЛЕГ ЯНИЦЬКИЙ волонтер БФ «Волонтери Поділля» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку шир...

Телеканал Хмельницького -

ЗНОВУ У ПЛЮСІ: УКРАЇНСЬКІ ТЕАТРИ ПОВЕРНУЛИ ДОВОЄННИЙ ПОПИТ.

ЗНОВУ У ПЛЮСІ: УКРАЇНСЬКІ ТЕАТРИ ПОВЕРНУЛИ ДОВОЄННИЙ ПОПИТ.

АНДРІЙ КОВАЛЬЧУК, директор Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Старицького ДМИТРО ГУСАКОВ, головний режисер Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Старицького TV7+ — обласний тел...

Телеканал Хмельницького -

«Будьте певні». Відповідальність (випуск 147)

«Будьте певні». Відповідальність (випуск 147)

«Будьте певні». Відповідальність (випуск 147)

НТК -

Інформаційний випуск «Події дня» за 01.05.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 01.05.24

Інформаційний випуск «Події дня» за 01.05.24

НТК -

Криворізький Fashion Day

Криворізький Fashion Day

Яскраво, патріотично та вишукано - це все про свято краси та моди, а саме про fashion day який промайнув у Кривому Розі. У дефіле взяли участь більше 50-и криворізьких моделей, які продемонстрували вишукані колекції одягу від різних дизайнерів наш...

Перший Міський телеканал. 1