Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Був за міліметр від смерті: лікарі врятували захисника України, в серці якого застряг уламок боєприпасу.

У Львові кардіохірурги Лікарні Святого Пантелеймона та Інституту Амосова врятували життя українському захиснику , який отримав тяжку травму на полі бою. Лікарі витягли з грудей військового уламок ворожого боєприпаса розміром 1,5 сантиметра.

Про це повідомило Перше медичне об'єднання Львова на своїй сторінці у Facebook. 42-річного захисника звати Роман Кліза , чоловік родом з Волині.

До війни він працював водієм за кордоном, але на початку повномасштабного вторгнення він прийняв рішення приєднатися до Збройних Сил України, служив аеророзвідником. У грудні минулого року Роман отримав серйозне поранення .

"Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю", – згадує про той день Роман. Тоді один з його побратимів загинув на місці, а самого Романа доправили до шпиталю.

Він прийшов до тями вже у лікарні Дніпра, де провів у комі дев’ять днів. Медичний персонал цієї лікарні зробив все можливе, щоб врятувати його життя. Через важку мінно-вибухову травму воїн отримав пошкодження у правій частині мозку . Але ще більш критичною була ситуація з уламком снаряда, який застряг у грудях чоловіка небезпечно близько до аорти — основної артерії кровоносної системи — та трахеї. Цей металевий фрагмент міг у будь-який момент пошкодити аорту, що призвело б до миттєвої смерті.

Як тільки здоров’я Романа стабілізувалося, його спочатку перевезли до лікарні у Києві, а потім до Львова, де він потрапив до відділення кардіохірургії та трансплантації серця Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона. У Львові медична команда провела детальне обстеження та розробила план оперативного втручання. У складній операції брав участь не тільки лікарський колектив львівської лікарні, але й кардіохірург Віталій Кравченко з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти.

"Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту та дугу та безпечно вийняли уламок, який застряг в стінці аорти, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує", – розповідає Роман Домашич, керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона.

Роману потрібна буде довготривала реабілітація, а також нейрохірургічна операція для відновлення дефекту черепа. Наразі нейрохірурги виготовляють індивідуальні титанові 3D пластини, які скоро будуть встановлені. Роман насамперед бажає одужати, щоб зустріти перемогу стоячи на ногах, і після цього збудувати власний дім.

Раніше повідомлялося, що українські хірурги провели унікальну операцію пораненому військовослужбовцю. Вони дістали з тіла воїна гранату ВОГ, що не розірвалася. Операцію медики здійснювали у присутності двох саперів – через ризик детонації гранати.

Нагадаємо, раніше стала відома вражаюча історія героїзму, звитяги й вірності клятві Гіпократа. Під звуки вибухів у бункері лікар провів операцію на відкритому мозку захиснику Маріуполя.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber . Не ведіться на фейки!

У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ СТАРТУВАВ СЕЗОН ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЇ.

У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ СТАРТУВАВ СЕЗОН ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЇ.

ДМИТРО ЛЕСЬКІВ начальник відділу енергоменеджменту Хмельницької міської ради TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторг...

Телеканал Хмельницького -

9 травня у Коломиї виступить піаніст Євген Хмара

9 травня у Коломиї виступить піаніст Євген Хмара

9 травня у Коломиї виступить піаніст Євген Хмара

НТК -

Мистецька мозаїка. Колекція Романа Білика

Мистецька мозаїка. Колекція Романа Білика

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

ЩО ТАКЕ ТРАХЕОСТОМА І ЯК ВОНА ДОПОМАГАЄ ДИХАТИ?

ЩО ТАКЕ ТРАХЕОСТОМА І ЯК ВОНА ДОПОМАГАЄ ДИХАТИ?

НАТАЛІЯ ВАВІЛОН завідувачка відділенням новоутворень голови і шиї Хмельницького обласного протипухлинного центру, лор-онколог TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільс...

Телеканал Хмельницького -

З під землі — у полон. російських «штурмовиків» взяли у Роботиному

З під землі — у полон. російських «штурмовиків» взяли у Роботиному

Готовий попрощатися з руками-ногами аби знову не йти на війну. Один з полонених під селом Роботине окупантів божиться, що ніколи не повернеться в Україну. Інший — готовий йти в тюрму, якщо його на росії захочуть мобілізувати вдруге. Вітя і Юра роз...

Телеканал TV5 1

Велика вечірня – Виставлення Плащаниці- ПАТРІАРШИЙ СОБОР УГКЦ у Києві  - Наживо - 03.

Велика вечірня – Виставлення Плащаниці- ПАТРІАРШИЙ СОБОР УГКЦ у Києві - Наживо - 03.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Відео: Живе телебачення Підписатися на наш канал Підтримати нас: # # # #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #н...

НТА -