Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Коли День жінок-мироносиць у 2024 році: як святкують і визначають дату.

День жінок-мироносиць – перехідне свято, дата якого прив’язана до Великодня. Традиційно день мироносиць припадає на другу неділю після Воскресіння Христового.

Оскільки у 2024 році Великдень припадає на 5 травня, тож вшановувати пам’ять мироносиць цьогоріч слід 19 травня. Про традиції та вірування цього дня – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Історія жінок-мироносиць

За біблійними переказами, жінки-мироносиці присвятили своє життя служінню Ісусу Христу. В Святому Письму згадується сім імен жінок-мироносиць, однак їх було набагато більше.

Найвідомішою мироносицею є Марія Магдалина. Згідно з переказами, жінка не вела праведне життя до зустрічі з Ісусом та була одержима бісами, яких Христос з неї вигнав. Марія відрізнялася вірою та відданістю. Про неї є багато розповідей в Євангелії. Жінка була присутня в Сіонському храмі, коли на апостолів зійшов Святий Дух. Також вона займалася проповідництвом, зокрема у Італії та Малій Азії.

Марія Клеопова була матір'ю Матвія, який згодом написав одне з Євангелій. Мироносицями також були Марія і Марфа – рідні сестри Лазаря, якого Ісус воскресив (звідси й свято Лазарева субота).

Жінки-мироносиці зреклися свого минулого і пішли за Ісусом як за Учителем. Вони були поруч у момент розп’яття, підтримуючи Богородицю. Пізніше мироносиці супроводжували тіло Ісуса до гробниці. В той час, коли апостоли боялися, що їх будуть переслідувати за сповідування християнства, жінки натомість залишилися вірними та ніколи не зрікалися Христа.

У Новому Заповіті вказано, що третього дня після розп'яття Марія Магдалина, Марфа і її сестра Марія, Саломія, Марія Клеопова, Сусанна та Іоанна прийшли до тіла Ісуса Христа, принісши з собою миро. Однак труна виявилася порожньою, адже Христос воскрес.

Значення слова "мироносиці"

Миро – це ароматична олія, що нею за давньою єврейською традицією змащували тіло того, хто відійшов у засвіти. У дослівному значенні мироносиці – це жінки, які принесли миро для проведення похоронного ритуалу.

Коли жінки хотіли провести обряд миропомазання, до них явився ангел, сказавши: "Що шукаєте живого серед мертвих? Він воскрес, як і обіцяв".

Великоднє привітання "Христос Воскрес!" вперше промовила саме Марія Магдалина, яка прийшла до апостолів і повідомила їм про воскресіння Спасителя.

Традиції свята

Здавна віряни вітали у цей день усіх жінок та дівчат і дарували їм квіти.

У народі також існувало свято "бабині братчини". Чоловіків не підпускали навіть до підготовки до святкування. Для столу жінки обходили господарства і збирали курячі яйця, а основною стравою вважався омлет.

Раніше OBOZ.UA публікував дати Великодня до 2050 року.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.

«Окупанти грабують українську історію». Яку літературу поширюють в Мелітополі?

«Окупанти грабують українську історію». Яку літературу поширюють в Мелітополі?

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #новинимелітополь #школивокупації #новостимелитополь #школывоккупации #учебники #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я -

«Поранені»  гармати: як у ЗСУ ремонтують пошкоджену західну зброю - DW Ukrainian.

«Поранені» гармати: як у ЗСУ ремонтують пошкоджену західну зброю - DW Ukrainian.

Українські військові пристосовуються до затримок західної допомоги й дефіциту озброєнь. DW побувала на військовому об'єкті Командування Сил логістики ЗСУ, де майже знищеним західним артилерійським системам дають друге життя. Дивіться також: Секрет...

DW (Українською) -

Штрафи для прикордоння - Дороги не буде - ТЦК проти онкохворих - Сотні пасок на передову.

Штрафи для прикордоння - Дороги не буде - ТЦК проти онкохворих - Сотні пасок на передову.

Сьогодні у випуску: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН 1

Хто і чому зняв браслет зі скандального митрополита?.

Хто і чому зняв браслет зі скандального митрополита?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новини #ПашаМерседес #упцмп #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #но...

НТА -

На ЗАЕС тренують операторів БПЛА, комплекс «Запорізька Січ» ВІДНОВЛЮЄ роботу? - День Підсумки 30.

На ЗАЕС тренують операторів БПЛА, комплекс «Запорізька Січ» ВІДНОВЛЮЄ роботу? - День Підсумки 30.

На Запоріжжі браконьєри виловили сіткою майже 2 тисячі рибин: порушникам загрожує тюрма 7 населених пунктів у Запорізькій області минулої доби були під вогнем окупантів Російська школа операторів БПЛА проводить тренування на території ЗАЕС На гімн...

Телеканал TV5 -

Перша домедична допомога

Перша домедична допомога

З 24 лютого 2022 року ракетні обстріли та влучання російських ударних дронів, нажаль, стали жаливою частиною щоденного життя мільйонів українців. Насьогодні від них не застрахована жодна з областей нашої держави. Кривий Ріг – не виключення. Внаслі...

Перший Міський телеканал. -