Цензор.НЕТ

Найсвіжіші огляди головних подій, резонансні статті, все про війну в Україні, авторські думки, фото та відео з місця подій, бізнес, розваги, політика, спорт.

Більше новин

Міносвіти Польщі прагне переговорів з Україною щодо студентів-українців через зміни у мобілізації.

Польський міністр науки й вищої освіти Даріуш Вєчорек заявив, що хоче проконсультуватися з Міністерством освіти й науки України та польським МЗС щодо того, як зміни у законі про мобілізацію вплинуть на студентів-українців у Польщі.

Про це він сказав в етері радіо TOK FM, інформує Цензор.НЕТ.

За його словами, у Польщі зараз навчаються приблизно 50 тисяч українців, які продовжували термін дії своїх документів у воєводських установах.

Він визнав, що тепер справу з продовженням їхніх документів складно коментувати, оскільки ситуація "абсолютно нова".

Читайте також на "Цензор.НЕТ": Польща надасть тимчасовий захист українським біженцям без паспортів. Їх ніхто не видасть Україні, - глава МВС Кєрвінський

Вечорек зауважив, що зараз не бачить загрози для студентів на тлі ухвалених змін у мобілізації, однак муситиме поговорити з міністром освіти та науки України, щоб дізнатися, як українська влада підійде до питання документів для студентів.

"Оскільки вони почали навчання в Польщі - вони на другому чи третьому курсі - було б добре, щоб вони закінчили навчання", - сказав польський міністр освіти.

Він додав, що також звернеться до МЗС Польщі, щоб там пояснили можливі загрози для українських студентів у Польщі.

Читайте також: Студенти приватних вишів не можуть перетинати кордон, бо це підвищує ризик спроб ухилитись від мобілізації, - Міносвіти

Призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку

Уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Читайте на "Цензор.НЕТ": Студенти, аспіранти та викладачі матимуть відстрочку від мобілізації. УМОВИ

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Він зазначив, що поляки обурені, коли бачать українців призовного віку "в готелях і кафе".

Водночас Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

У США заявили, що Вашингтон не має жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних. Однак уряд країни поважає право Києва визначати свою політику.

Також читайте: Хто зможе отримати документи за кордоном: роз’яснення від паспортного сервісу

У ЄС вирішили передати доходи від заморожених активів РФ на відновлення та оборонну допомогу Україні.

У ЄС вирішили передати доходи від заморожених активів РФ на відновлення та оборонну допомогу Україні.

У середу, 8 травня, посли Європейського Союзу погодили, що робити з прибутками від заморожених активів РФ. Гроші планують використати для відновлення України та оборонної допомоги.

Цензор.НЕТ -
Зеленський вручив ордени  «Золота Зірка»  рідним загиблих Героїв України та нагородив воїнів відзнаками  «Хрест бойових заслуг».

Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» рідним загиблих Героїв України та нагородив воїнів відзнаками «Хрест бойових заслуг».

Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вручив ордени "Золота Зірка" рідним загиблих Героїв України та нагородив воїнів відзнаками "Хрест бойових заслуг".

Цензор.НЕТ -
Фонд держмайна назвав найзбитковіші та найприбутковіші держпідприємства.

Фонд держмайна назвав найзбитковіші та найприбутковіші держпідприємства.

Перша п’ятірка найзбитковіших державних компаній минулого року завдала державі збитків на понад 2 млрд грн. Фонд державного майна відзвітував про найбільші збитки п’яти державних компаній за підсумками 2023 року.

Цензор.НЕТ 1
«Рейдерське захоплення під прикриттям воєнного стану» , – КІЕП про спроби Міненерго заволодіти архівом.

«Рейдерське захоплення під прикриттям воєнного стану» , – КІЕП про спроби Міненерго заволодіти архівом.

ЗМІ раніше повідомляли про спроби з боку посадових осіб Міненерго вилучити архів проектної документації КІЕП, чим повністю паралізувати роботу проєктного інституту. Посадовці Міненерго одним із інструментів у заволодінні архівом використовують шан...

Цензор.НЕТ -
Полонений окупант про втрати живої сили росіян:  «З роти зі 154 людей лишилось 10».

Полонений окупант про втрати живої сили росіян: «З роти зі 154 людей лишилось 10».

Хромцов Валерій родом з Московської області. На війні в Україні був кулеметником. Він розповів, що раніше сидів у в’язниці, а вийшовши на волю, "відчув себе бомжем". Тож росіянин підписав контракт, сподіваючись заробити грошей.

Цензор.НЕТ -
День пам`яті та перемоги над нацизмом: у Житомирі провели урочистості для вшанування загиблих.

День пам`яті та перемоги над нацизмом: у Житомирі провели урочистості для вшанування загиблих.

8 травня Україна та увесь світ згадує страшні події Другої світової війни і вшановує пам’ять тих, хто віддав свої життя та постраждав у боротьбі із нацизмом. Урочисті заходи провели і у Житомирі Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redak...

Телеканал СК1 -

«Лідери думок». У Коломиї відбувся форум учнівської молоді

«Лідери думок». У Коломиї відбувся форум учнівської молоді

«Лідери думок». У Коломиї відбувся форум учнівської молоді. Більш як 200 представників учнівського самоврядування зібрались, аби обговорили проблеми і перспективи розвитку освіти та молоді у час війни. До обговорення запросили вчителів, представни...

НТК -

Ворог завдав ракетних ударів по Прикарпаттю

Ворог завдав ракетних ударів по Прикарпаттю

Неспокійним виявився ранок 8 травня для всієї України. Ворог завдав ракетних ударів і по Прикарпаттю, повідомила керівниця ОВА. Ціллю був об'єкт енергетичної інфраструктури. Унаслідок цього виникла пожежа. На місці працювали відповідні служби, вог...

НТК -

ПАРАД ПОБЄДОБЄСІЯ, ФРАНЦУЗИ ЗАПРОСИЛИ РФ НА РІЧНИЦЮ «НОРМАНДІЇ».

ПАРАД ПОБЄДОБЄСІЯ, ФРАНЦУЗИ ЗАПРОСИЛИ РФ НА РІЧНИЦЮ «НОРМАНДІЇ».

СВІТЛАНА КУШНІР політична експертка TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі...

Телеканал Хмельницького -

Прикарпатцю посмертно присвоїли звання Герой України.

Прикарпатцю посмертно присвоїли звання Герой України.

Прикарпатцю посмертно присвоїли звання Герой України. Такий указ напередодні підписав Президент. Звання «Герой України» з наданням ордена «Золота Зірка» присвоїли полеглому військовослужбовцю з Івано-Франківщини Михайлу Яворському на позивний «Чик...

НТК -

У Товмачицькій філії Коломийського ліцею №8 відремонтували спортивну залу.

У Товмачицькій філії Коломийського ліцею №8 відремонтували спортивну залу.

Дах, що протікає, стара дерев'яна підлога та пошарпані стіни. До сьогодні так виглядала спортивна зала у Товмачицькій філії Коломийського 8 ліцею. Тепер зусиллями місцевих мешканців, меценатів та влади її вдалося повністю оновити.

НТК -