InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

У Грузії затримали блогера, який підтримував протести та висвітлював війну в Україні.

У Грузії затримали воєнного блогера Учу Абашидзе , який брав актину участь в акціях протесту проти закону про «іноагентів». Він також активно висвітлював війну Росії проти України.

Як повідомляє «Эхо Кавказа», затримання відбулося пізно ввечері 9 травня. Працівники МВС вивели Абашидзе з власного будинку в кайданках.

Спершу йому висунули звинувачення в протиправному придбанні, зберіганні, носінні, виготовленні, перевезенні, пересиланні або збуті вогнепальної зброї (ст. 236 КК Грузії).

У будинку Абашидзе протягом кількох годин проводили обшук. Згодом МВС оприлюднило фото начебто зброї, яку там вилучили. Брат Учі стверджує, що насправді поліція винесла з дому зброю для страйкболу. Він пояснює, що блогер є головою федерації зі страйкболу. Брат затриманого також додав, що Уча мав зареєстровану зброю.

Як пише «Грузия.Online», голова організації «Захисники демократії» Георгій Мшвеніерадзе стверджує, що на кадрах, поширених МВС Грузії, «іграшкові автомати» і навіть видно кульки з фарбою.

Пізніше в МВС повідомили, що обшук у будинку блогера провели в рамках розслідування кібератак на сайти різних держорганів — МВС, мін’юсту й парламенту Грузії.

На момент затримання до будинку Учі Абашидзе прибули учасники акції проти закону про «іноагентів», яка відбувалася біля парламенту. Поліція вишикувала перед протестувальниками кордон.

На місце прибув також адвокат блогера Георгій Махарадзе . Правозахисник просив про зустріч зі своїм підзахисним, але правоохоронці не пускали його до будівлі.

Після затримання Абашидзе опозиційні активісти провели ходу проспектом Чавчавадзе. Через перекриття автомобільного руху кількох учасників ходи затримала поліція. За даними Апарату Народного захисника Грузії (омбудсмана), затримано семеро громадян, які прийшли підтримати блогера. Омбудсман також заявив, що до Абашидзе силовики застосовували тиск та словесні образи.

Брат блогера стверджує, що звинувачення, висунуті проти Учі Абашидзе, сфабриковані, і його покарали за участь у мітингах та за свої політичні погляди. « Він виступав на мітингах, в останній період займав певну політичну позицію, говорив про можливість створення політичної партії в майбутньому », — розповідає брат.

За даними Sova.News, Уча Абашидзе також активно висвітлював війну Росії проти України з початку повномасштабного вторгнення 2022 року.

Нагадаємо, у Грузії з початку квітня тривають масові протести громадян проти ухвалення так званого закону про «іноагентів», який владна партія «Грузинська мрія» повторно зареєструвала в парламенті. На акціях проти законопроєкту біля будівлі парламенту правоохоронці побили демонстрантів і журналістів.

17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу» у першому читанні, а 1 травня — у другому читанні.

Європарламент 25 квітня закликав не починати переговори з Грузією про членство в ЄС, доки діятиме закон «Про прозорість іноземного впливу».

Вперше закон про «іноагентів» влада Грузії ініціювала торік. Тоді це теж викликало масові акції протесту під парламентом, які переросли в сутички з правоохоронцями. Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати. Після цього, 9 березня 2023 року, влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», а 10 березня парламент країни відхилив його в другому читанні.

Новий законопроєкт майже повністю повторює попередній, але формулювання «агент іноземного впливу» змінили на «організація, що проводить інтереси іноземної сили». Він зобовʼязує неурядові компанії та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як організація, що проводить інтереси іноземної сили. Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії.

Такі організації та медіа зобов'язані самі звернутися до Національного агентства публічного реєстру із заявою про реєстрацію. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 тисяч ларі.

Источник: detector.media

У ЄС почала діяти кримінальна відповідальність за порушення санкцій проти Росії.

У ЄС почала діяти кримінальна відповідальність за порушення санкцій проти Росії.

У Євросоюзі з 19 травня набули чинності нові правила (директива) гармонізації кримінальних злочинів і покарань за порушення санкцій. Про це повідомляється на порталі Єврокомісії.

InternetUA 1
За тиждень "Армія дронів" знищила більше сотні окупантів і 25 російських танків.

За тиждень "Армія дронів" знищила більше сотні окупантів і 25 російських танків.

За минулий тиждень "Армія безпілотників" знищила понад 100 окупантів, майже 200 опорних пунктів та різну військову техніку російських військ, включаючи танки, бронемашини та артилерійські системи.

InternetUA 1
Олекса Різників - життєдайний борець //  «Ген українців з Іриною Фаріон».

Олекса Різників - життєдайний борець // «Ген українців з Іриною Фаріон».

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Уродженець Донбасу, вихованець «змосковщеної» Миколаївщини і «космополітичної» Одеси. Політв’язень московських концтаборів, український письменник, мовознавець, просвітянин, ...

НТА 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Третій рік війни, господарі та бізнес готуються до відключень світла. А що там чиновники? Благоустрій кладовища, кілометр дороги до приватного бізнесу і вітрила. Так нам ніколи не вибратися з біди і найперше що потрібно зробити - подбати про владу...

ЛМН 1

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #остін #рамштайн #сша #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА 1

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Що я хочу сказати: помітно по них, що вони — родичі загиблих воїнів? — питає нас тихенько отець Василь. — Ви б бачили їх спочатку, які вони були. Дуже печальні. А зараз вони вже живі. І це радує. Вони тішаться, усміхаються, вони радіють. Це дуже ...

Громадське Телебачення 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ  #ДМИТРОЛЕВУСЬ  #ІРАНУІРФ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ #ДМИТРОЛЕВУСЬ #ІРАНУІРФ

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Орган місцевого самоврядування у Львівській області
Наступного року регбі стане частиною Львівських спортивних шкільних ліг У цьому сезоні Федерація регбі Львівщини провела низку майстер-класів і сем...
Підтримка ветеранського бізнесу: дружина захисника заснувала бренд Familin та виготовляє постільну білизну Катерина Борісова з чоловіком займаються...
На вул. Панаса Мирного, біля будинку 11, стався аварійний витік води Ремонтні бригади вже працюють на місці. Оскільки місце робіт виходить на проїж...
Телеграм канали