Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Гетманцев пояснив, чому Нацбанк не перерахував весь прибуток в бюджет.

НБУ сплатить лише 38,6 млрд. грн. прибутку до держбюджету.

Рада Нацбанку напередодні, 26 квітня, затвердила фінансову звітність НБУ за 2023 рік, відповідно до якої буде частина прибутку регулятора буде перераховано до держбюджету.

Як зазначив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, звітність підтверджена (із застереженням) зовнішнім аудитором - ТОВ "Ернст енд Янг аудиторські послуги».

За підсумками минулого року прибуток НБУ до розподілу склав 76,6 млрд. грн., з них 38,6 млрд. грн. – буде перераховано до бюджету, решта (38 млрд. грн.) – до загальних резервів НБУ.

«Питають, чому не можна перерахувати до бюджету увесь прибуток НБУ? Порядок розподілу прибутку визначено законом про НБУ. Відповідно до якого відрахування до загальних резервів мають становити 10% від середньорічного обсягу грошово-кредитних зобов’язань Національного банку. Це необхідно для забезпечення достатнього власного капіталу НБУ і його стійкості. Можливість робити належні відрахування у резерви є важливою складовою фінансової, операційної і врешті-решт політичної незалежності центрального банку», - пояснив депутат.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Нацбанк спрогнозував зростання інфляції до 2026 року

Інші основні статті балансу НБУ:

  • Активи – 2 392,6 млрд. грн. (+ 434 млрд. грн.) Зростання активів, пов’язано, насамперед, із збільшенням міжнародних резервів, зокрема збільшенням цінних паперів нерезидентів і коштів/депозитів в іноземній валюті та у банківських металах. Нагадаю минулого року міжнародні резерви зросли на 42% (+12 млрд. дол.).
  • Зобов’язання – 1 972 млрд. грн. (+341,6 млрд. грн.). Основні статті збільшення зобов’язань – приріст депозитних сертифікатів, емітованих НБУ (+164,1млрд. грн.), приріст коштів банків (+127,4 млрд. грн.), що відображає зростання обов’язкових банківських резервів, і коштів державних та інших установ (+85,9 млрд. грн.) через більший залишок на ЄКР на кінець минулого року.
  • Власний капітал – 420 млрд. грн. (+91,9 млрд. грн.). Приріст відбувся за рахунок зростання резервів переоцінки, насамперед, через зміну офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Сообщалось, что в Нацбанке считают , что ситуация на валютном рынке контролируется, однако там признали существование определенных девальвационных процессов.

Через південь на Україну летять ракети - тривога охопила 9 регіонів.

Через південь на Україну летять ракети - тривога охопила 9 регіонів.

Сьогодні, 13 травня, близько 5.10 повітряна тривога стрімко охопила схід та південь України. Сирена пролунала у дев′яти регіонах. "Крилаті ракети крізь Миколаївську область, курс Північно-Західний", - повідомив о 5.10 паблік monitor. Ще за хвилину...

Дзеркало Тижня 4
Як відбувається евакуація місцевого населення на півночі Харківщини.

Як відбувається евакуація місцевого населення на півночі Харківщини.

Вранці 10 травня зʼявляються повідомлення, що росіяни пробують прорвати лінію оборони на півночі Харківської області. Пізніше президент Володимир Зеленський підтверджує — російські війська розпочали нову хвилю наступальних дій на Харківському напр...

Громадське Телебачення 1

Працівники коломийських комунальних підприємств будували фортифікаційні споруди на сході.

Працівники коломийських комунальних підприємств будували фортифікаційні споруди на сході.

Місяць на сході. Працівники коломийських комунальних підприємств будували фортифікаційні споруди, які повинні слугувати захистом для наших військових. Їхали туди лише добровільно, ті, хто хотіли зробити щось потрібне для захисників. У сьогоднішньо...

НТК 3

У Тернополі висадили квіти до Дня матері

У Тернополі висадили квіти до Дня матері

Новини Тернополя -

Підприємство може забронювати лише 50% працівників️ #lmn #тцк #мобілізація #news #врек #новини #рек.

Підприємство може забронювати лише 50% працівників️ #lmn #тцк #мобілізація #news #врек #новини #рек.

ЛМН -

Підприємство може забронювати лише 50% працівників️#мобілізація #тцк #lmn  #новини #video #lviv.

Підприємство може забронювати лише 50% працівників️#мобілізація #тцк #lmn #новини #video #lviv.

️Дар’я Тарасенко - адвокатка. #законпромобілізацію #бронювання #тцк #мобілізація #warinukraine #воїниУкраїни #військові #війнавУкраїні #бронь #цирк #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #lviv #video #львівщина #youtube #youtubevide...

ЛМН -

Молебень до Дня матері. На території Коломийської РДА провели молитву біля статуї Матері Божої

Молебень до Дня матері. На території Коломийської РДА провели молитву біля статуї Матері Божої

Молебень до Дня матері. На території Коломийської РДА провели молитву біля статуї Матері Божої. Напередодні її оновили коштами меценатів на прохання мешканців, які проживають поруч. Владики освятили її напередодні Дня матері.

НТК 1