Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Реакція на прийняття законопроєкту про допомогу Україні та що відбувається з українськими полоненими, які повернулися додому.

У фокусі міжнародних видань - як виборці республіканців сприйняли їхнє рішення проголосувати за надання пакета допомоги Україні та реабілітація українських військовополонених

Про це й не тільки писали світові ЗМІ станом на ранок 1 травня.

Допомога Україні: опір виборців був не таким пристрасним, як повстання навколо законопроєкту

Фото: Кенні Холстон/The New York Times

The New York Times написали текст під назвою "Після голосування щодо допомоги Україні республіканці, які готувалися до негативної реакції, не отримали її".

Так конгресмен Макс Міллер, який проголосував за виділення Україні 60,8 мільярда доларів допомоги, вийшов на сцену центру виконавських мистецтв у своєму окрузі в штаті Огайо, готуючись до негативної реакції. Натомість на зустрічі в місті Солон його зустріли аплодисментами. Кілька присутніх встали, щоб публічно подякувати йому за його голос, а потім вишикувалася черга з місцевих жителів, щоб потиснути йому руку.

В Айова-Сіті, представниця Маріаннетт Міллер-Мікс, республіканка, яка виграла у своєму окрузі з перевагою в шість голосів у 2020 році, пережила подібний досвід.

Одразу після голосування на минулих вихідних представниця Джорджії Марджорі Тейлор Грін, права республіканка, яка погрожувала вигнати пана Джонсона за те, що він дозволив провести голосування, передбачила, що її колеги, які підтримали цей захід, матимуть неабиякі проблеми.

"Я насправді збираюся відпустити моїх колег додому і вислухати їхніх виборців", - сказала вона тоді. За словами пані Грін, вашингтонські законодавці були настільки "одержимі голосуванням за іноземні війни", що втратили з поля зору, наскільки розлючені американці. Вона очікувала, що її колеги-республіканці приєднаються до її наполягань на відставці пана Джонсона після того, як почують про це від своїх виборців.

Конгресмен Ешлі Хінсон, республіканка від Айови, сказала, що виявила, що виборці змінили свою думку, коли вона пояснила, чому проголосувала за допомогу Україні після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

"Люди розуміють, особливо чуючи, як хтось на зразок Майка Джонсона говорить про те, як усі ці речі взаємопов’язані між собою: Росія, Іран і Китай", – сказала вона.

Навіть противники законопроєкт відзначали, що опір виборців був не таким пристрасним, як повстання навколо нього на Капітолійському пагорбі.

Конгресмен Тоні Гонзалес, республіканець від Техасу, який також голосував за законопроект про допомогу Україні, сказав у неділю в ефірі CNN: "Я працюю зі справжніми покидьками".

Він мав на увазі представників Метта Гетца з Флориди та Боба Гуда з Вірджинії, які обидва відкрито виступили проти допомоги Україні. Гонзалес також розкритикував сенатора Джей Д. Венса з Огайо, одного з найвідоміших республіканців, який закликав своїх колег виступати проти допомоги Україні.

Своєю чергою член Палати представників США та спікер Палати представників Майк Джонсон назвав виділення Україні допомоги "історичним моментом".

"Це має сенс для людей. Думаю, вони зрозуміли", - зазначив він.

У багатьох українських військовополонених є ознаки травм і сексуального насильства

Фото: Брендан Хоффман для The New York Times

The New York Times
зазначають, що український морський піхотинець пережив дев'ять місяців фізичних і психологічних тортур, будучи російським військовополоненим, але йому дали лише три місяці відпочинку та реабілітації, перш ніж його відправили назад у свою частину.

Колишні полонені, чиновники та психологи, знайомі з окремими випадками кажуть, що Україна тільки починає розуміти довготривалі наслідки травм, отриманих її військовополоненими в російському полоні, але вона не надає їм належного лікування і занадто рано повертає їх на службу.

У вересні генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що близько 90 відсотків українських військовополонених піддалися тортурам, зґвалтуванням, погрозам сексуального насильства чи іншим формам жорстокого поводження.

Російські військові не відповіли на запит щодо коментарів від американських журналістів щодо звинувачень у жорстокому поводженні з українськими військовополоненими.

Деякі з російських підрозділів, які охороняли або допитували в’язнів, були гіршими, ніж інші, сказали двоє колишніх в’язнів в коментарі виданню, але в більшості місць ув’язнення щоранку б’ють під час перекличок і катують. Допити тривали 40 хвилин і часто включали ураження електричним струмом, удари по голові та сексуальне насильство, реальне чи погрозливе.

Повернувшись додому, важкі випробування для колишніх в’язнів аж ніяк не закінчилися.

"Найскладніше, коли навколо занадто багато людей. Усі мирно гуляють у парку, а ти все ще боїшся, що хтось слухає, або що тебе можуть штовхнути або сказати щось не те", - каже один з військовослужбовців.

Як наслідок, багатьом колишнім в’язням легше повернутися на передову, ніж повернутися до цивільного життя, і лише ті, хто вижив, справді розуміють, через що вони проходять.

Пережити другу війну: 

Багато уваги від світових ЗМІ отримала історія Лідії Степанівни Луміковської, яка пройшла близько 6 миль, щоб врятуватися від окупантів.

"Одягнена в сіре пальто великого розміру, з шарфом на волоссі та в синіх домашніх капцях на ногах, Луміковська на відео розповіла, що робила перерви, щоб відпочити та поспати. Вона додала, що кілька разів падала від виснаження", - пишуть у NBC News.

Пенсіонерка сказала, що пережила Другу світову війну і тепер мусить пережити ще одну.

Після того як жінку доставили до евакуаційного притулку, вона возз’єдналася зі своєю онукою, яка евакуювалася з Очеретиного кількома тижнями раніше, на тлі запеклих боїв у регіоні протягом останніх тижнів.

"Росія заявила про свої права на село Семенівка, яке розташоване менш ніж за 5 миль на південь від Очеретиного, у понеділок, через день після того, як український головнокомандувач Олександр Сирський заявив, що його війська повинні відступити з трьох сіл у цьому районі", - пояснюють журналісти.
Це відбулося трохи більше, ніж через тиждень після того, як Палата представників США схвалила пакет допомоги Україні на майже 61 мільярд доларів після місяців опору з боку жорстких республіканців. Однак політичні суперечки призвели до серйозної нестачі боєприпасів в Україні, залишивши її оборонні лінії небезпечно оголеними по всій лінії фронту протяжністю 600 миль, і Росія використала затримки, щоб просуватися на нові землі на Донеччині.

У той час як Україна заохочує всіх у селах і містах поблизу лінії фронту евакуюватись, багато людей, особливо літніх людей, відмовилися залишати свої домівки і не підуть, поки бойові дії не закінчаться.

Війна, яка триває вже третій рік, завдала великих збитків мирному населенню України.

Хоча точних цифр немає, останні підтверджені дані про жертви, оприлюднені Організацією Об’єднаних Націй у лютому, свідчать про те, що у війні загинуло понад 10 000 цивільних осіб, хоча ця цифра, ймовірно, буде набагато більшою.

Кожен військовий має знати масштаб своєї місії

Йдеться про нюанс, в якому ми кульгаємо, але нам до снаги трансформувати проблему в посилення. Отже, суть проблеми в тому, що значна частина військових (добровольців і кадрових) сприйняли війну лише на інстинктивному рівні. Вони досі не бачать її ...

Еспресо -
Президент Румунії підтвердив участь у Саміті миру

Президент Румунії підтвердив участь у Саміті миру

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.  "Я вдячний президенту Йоганнісу за те, що він підтвердив свою участь у Саміті миру, а також за готовність докласти зусиль для заохочення участі інших країн", - йдеться у повідомленні.  Вказ...

Еспресо 1
Жінки-медики й жінки-фармацевти відтепер не зможуть працевлаштуватися, не ставши на військовий облік.

Жінки-медики й жінки-фармацевти відтепер не зможуть працевлаштуватися, не ставши на військовий облік.

Відповідні зміни внесені постановою Кабміну від 16 травня №563, – повідомляє "Судово-юридична газета". Відповідно до змін, тепер усі жінки-медики мусять стати на військовий облік. Без цього вони не зможуть працевлаштуватися. Виключена норма раніше...

Еспресо 2
Підробляли та продавали документи України і ЄС: СБУ викрила мережу підпільних типографій.

Підробляли та продавали документи України і ЄС: СБУ викрила мережу підпільних типографій.

Про це повідомляють пресслжби СБУ та Офісу генпрокурора. Служба безпеки і Нацполіція нейтралізували злочинну організацію, яка масово підробляла та продавала документи України та ЄС. У результаті спецоперації у різних регіонах України затримали дев...

Еспресо 1
Євросоюз узгодив передачу Україні доходів від заморожених активів Росії.

Євросоюз узгодив передачу Україні доходів від заморожених активів Росії.

Про це він написав у соцмережі Х (Twitter). "Сьогодні в рамках ЄС ми ухвалили рішення про передачу Україні коштів, отриманих у результаті заморожування активів російського Центрального банку. Тільки цього року ця сума може скласти до 3 млрд євро",...

Еспресо 1
Олександр Перцевий про поточну епідситуацію на Полтавщині (21.

Олександр Перцевий про поточну епідситуацію на Полтавщині (21.

Новини Полтавщини -

гЄрой «еСВэО» — у полоні

гЄрой «еСВэО» — у полоні

Пішов на так звану еСВэО по гроші, а отримав кулю. Полонений орк Міша з Волгограду мріяв заробити на війні та закрити всі кредити. Після першого ж бойового виїзду Міша загримів у полон. Тепер божиться, більше не сунутись до України, після повернен...

Телеканал TV5 2

МИРНИЙ САМІТ, ВСТУП В ЄС, ЗБРОЯ ДЛЯ УКРАЇНИ

МИРНИЙ САМІТ, ВСТУП В ЄС, ЗБРОЯ ДЛЯ УКРАЇНИ

Гість: ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО - кандидат політичних наук, керівник Міжнародної асоціації малих громад TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку шир...

Телеканал Хмельницького -

Графіки відключень змінилися️#електроенергія #блекаут #світло #lmn #новини #lviv #video #врек #рек.

Графіки відключень змінилися️#електроенергія #блекаут #світло #lmn #новини #lviv #video #врек #рек.

ЛМН -

Які є плани відновлення водопостачання на Херсонщині та Миколаївщині?.

Які є плани відновлення водопостачання на Херсонщині та Миколаївщині?.

Кабінет Міністрів України на засіданні уряду 22 березня 2024 року виділив 5,149 млрд гривень Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури на будівництво магістральних водогонів у зв'язку зі знищенням Каховської ГЕС. Також Кабмін вир...

Новини Приазов'я -

НЕТАНЬЯХУ АРЕШТУЮТЬ? ІНДІЯ БУДЕ НА САМІТІ МИРУ, А КИТАЙ?.

НЕТАНЬЯХУ АРЕШТУЮТЬ? ІНДІЯ БУДЕ НА САМІТІ МИРУ, А КИТАЙ?.

АНДРІЙ ГОРОДНИЦЬКИЙ - політолог TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі вис...

Телеканал Хмельницького 1

«УДАРНІ ДРОНИ» (47 ОМБр) ЗСУ
Ранок починається не з кави, а з уроку анатомії ️ ️ ️ Перевірили, чи здатний кацап штурмувати нашу піхоту без ноги. Не здатен Приємного перегляду д...
Безкарно їздити по нашій землі не вийде! Росіяни намагалась доставити свій особовий склад до наших позицій, щоб проводити штурмові дії. Наш дрон-ка...
Миттєва детонація російського танку FPV дрон, зібраний в Україні з китайських комплектуючих, у поєднанні з радянською кумулятивною гранатою знищує ...
Телеграм канали
У Києві озброєні чоловіки в масках серед білого дня нападали на перехожих: що відомо.
Співав про Залужного і допомагав ЗСУ, а зараз виступає з путіністами.
«Це ганьба» : Чісора гнівно відреагував на ситуацію в бою Усик – Ф'юрі.
Роботодавців зобов’язали вручати повістки, організовувати прибуття працівників до ТЦК та інформувати про тих, хто відмовився від їх отримання чи звільнився - постанова Кабміну.
Кабмін зменшив термін дії висновку ВЛК про придатність у воєнний час.
«Совок головного мозку» : українців обурила пропозиція ввести податок на бездітність, нардеп після скандалу «дав задню».
Знайдіть парасольку за 11 секунд: непроста головоломка для розумників.
Український воїн Іван Кавка загинув на Запорізькому напрямку.
«Непопулярних рішень уникнути буде складно». Інтерв'ю з Гетманцевим про податки, борги та перспективи
В ISW оцінили, що стоїть за стягуванням Росією сил до кордону і чи є загроза для Сумщини.