DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

МЗС України висловило обурення заявою прем'єра Грузії щодо «недопущення українізації».

Міністерство закордонних справ України у четвер, 18 квітня, висловило стурбованість загостренням внутрішньополітичної ситуації в Грузії у зв'язку із розглядом у парламенті Грузії законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу". Напередодні грузинський парламент попри протести громадян і заклики світової спільності, схвалив цю законодавчу ініціативу у першому читанні.

"Ми закликаємо всі зацікавлені сторони поважати право громадян Грузії на мирний протест і шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу. Дотримання прав та свобод громадян, а також залучення громадянського суспільства до вирішення суспільно-важливих питань є необхідними умовами для розбудови європейського майбутнього країни", - йдеться у заяві МЗС.

Водночас у відомстві висловили обурення щодо коментарів прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе щодо загрози "українізації", проти якої нібито спрямований зазначений законопроєкт.

"Використання імені нашої країни у такому зневажливому контексті завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам. Русифікація, а не міфічна "українізація", є реальною загрозою для Грузії. Україна зацікавлена у мирній та дружній атмосфері у Грузії, завжди рішуче підтримувала і продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів", - заявили в МЗС.

Заява Кобахідзе про "українізацію"

Напередодні Кобахідзе на брифінгу заявив, що законопроєкт "Про прозорість зовнішнього впливу" насамперед нібито "спрямований на захист Грузії від українізації". "Якби НГО (неурядові громадські організації - Ред. ) досягли того, що вони активно намагалися зробити в 2020-2022 роках, а саме зміни влади шляхом революції, то сьогодні Грузія була б у гіршій ситуації, ніж Україна. Це означає, що і мир, і євроінтеграція залишилися б позаду", - заявив він, цитує 1tv.ge.

Кобахідзе заявив, що "уникнення українізації є необхідною умовою для інтеграції Грузії в Європейський Союз, і це головна мета цього законопроєкту". "Відповідно, цей законопроєкт не тільки не зможе віддалити Грузію від Європи, але якісно наблизить нас до досягнення нашої головної зовнішньополітичної мети - інтеграції до Європейського Союзу", - заявив Кобахідзе.

У Тбілісі - масові протести проти закону про "іноагентів"

Після того, як грузинський парламент затвердив законопроєкт у першому читанні, тисячі людей знову вийшли на акцію протесту у Тбілісі. Протестувальники перекрива рух на проспекті Руставелі біля будівлі парламенту, скандуючи "Ні російському закону", "Ні російській мрії", "Європа - шлях до цивілізації".

За словами кореспондента DW у Тбілісі, цього разу зібралося ще більше людей, ніж на акції 16 квітня, коли біля будівлі парламенту протестували близько 15 тисяч людей. За даними AFP, у новому мітингу взяло участь близько 20 тисяч протестувальників.

Торік схожий законопроєкт парламент Грузії схвалив у першому читанні, що призвело до хвилі масових протестів. Після цього документ зняли з порядку денного.

Однак на початку квітня правляча партія "Грузинська мрія" заявила, що винесе на голосування змінений варіант законопроєкту.

Згідно з законопроєктом організації, які отримують не менше 20 відсотків свого фінансування з-за кордону, мають реєструватися в органах влади. Якщо в первісному варіанті такі організації мали класифікуватися як "іноземні агенти", то в нинішньому проєкті йдеться про те, що вони мають реєструватися як "організації, що становлять інтереси іноземної держави".

Як Грузія допомагає РФ обходити санкції - розслідування DW

РФ обстріляла Харківщину та Донеччину - загинули троє людей.

РФ обстріляла Харківщину та Донеччину - загинули троє людей.

Армія РФ вдень 1 травня обстріляла місто Гірник Донецької області та село Лелюківка Харківської області. Кількість поранених унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб.

DW Україна 1
20 пожеж трапилось на Прикарпатті за добу

20 пожеж трапилось на Прикарпатті за добу

20 пожеж трапилось на Прикарпатті за добу. Одна людина загинула, це 46-річний чоловік. Окрім житлових будинків, горіли залишки нафтопродуктів, суха трава та сміття. Більше розкаже Христина Перцович, речниця ДСНС області. До слова, з початку року н...

НТК -

Коломийські підприємці нарікають на аварійний відтинок на вулиці Ніньовського.

Коломийські підприємці нарікають на аварійний відтинок на вулиці Ніньовського.

Небезпечна ділянка дороги. Коломийські підприємці нарікають на аварійний відтинок на вулиці Ніньовського (колишня Шарлая). Кажуть, там у 2022-му році відремонтували дорожнє полотно, але частину, де встановлені бетонні плити, залишили без ремонту. ...

НТК -

Про головне в деталях. Н.  Стиславська. Т. Гулянич. Великдень на Бойківщині та Опіллі

Про головне в деталях. Н. Стиславська. Т. Гулянич. Великдень на Бойківщині та Опіллі

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

ТВ7+. «ВОЛОНТЕРИ ПОДІЛЛЯ» УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ З БРИТАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ

ТВ7+. «ВОЛОНТЕРИ ПОДІЛЛЯ» УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ З БРИТАНСЬКИМИ КОЛЕГАМИ

Гості: ЮРІЙ СМАЛЬ - голова правління БФ «Волонтери Поділля». ОЛЕГ ЯНИЦЬКИЙ - волонтер БФ «Волонтери Поділля». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Про головне в деталях. М. Палійчук. Співпраця з громадами

Про головне в деталях. М. Палійчук. Співпраця з громадами

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

У Коломиї за допомогою лего відновили літак Мрія, який знищили окупанти.

У Коломиї за допомогою лего відновили літак Мрія, який знищили окупанти.

Фестиваль «STEM - ВЕСНА 2024» відбувся у Коломиї. STEM це збірний термін, яким називають підходи до освітнього процесу, що полягають в отриманні теоретичних наукових знань у ході практичної діяльності. Розумники Прикарпаття демонстрували свої вина...

НТК -