Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти.

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України . За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору прав людини та принципу верховенства права такі дії державних органів виглядають "більш ніж сумнівно".

Про це розповів член Експертної ради Центру громадянських свобод В'ячеслав Ліхачов у коментарі OBOZ.UA. Зокрема, він зазначив, що людям, які виїхали за кордон до повномасштабного вторгнення, "жодних порад, звісно, бути не може", якщо це чоловіки від 18 до 60 років.

"Позиція держави, схоже, полягає в тому, що у разі потреби будь-якої взаємодії з українськими державними органами, яка раніше за кордоном могла здійснюватися через консульства, їм треба повертатися на територію України та взаємодіяти з українськими державними органами безпосередньо на території України (здійснивши попередньо необхідні згідно з новим законом дії щодо оновлення даних про постановку на військовий облік)", – пояснив експерт.

При цьому він підтвердив, що неможливість оформити українські документи, включаючи закордонні паспорти, за кордоном, "стане важливим фактором, який стимулює отримання українцями за кордоном іншого громадянства, за першою нагодою".

"Мені це здається цілком очевидним", – каже В'ячеслав Ліхачов.

Експерт додав, що особа, яка перетнула кордон після 24 лютого 2022 року, швидше за все, має статус біженця, якщо раніше – швидше за все, має іншу законну підставу для проживання – дозвіл на роботу, тимчасове або постійне проживання (у країнах ЄС це один документ).

За кордоном ці документи виконують функцію ID людини "у вигляді пластикової картки, яка нагадує паспорт і власне виконує його функції".

"У разі документа біженця таке посвідчення практично повністю виконує функції паспорта навіть без наявності самого паспорта. У разі документа на право проживання, теоретично він потребує наявності паспорта, практично при більшості операцій типу відкриття банківського рахунку, отримання переказу, оренди житла чи влаштування на роботу паспорт не вимагається. Тому навряд чи слід очікувати наплив нових бажаючих отримати статус біженця", – пояснив В'ячеслав Ліхачов.

Він припустив, що хтось із громадян України, хто виїхав на іншій підставі до 24 лютого 2022 року і в кого зараз закінчується і термін дії українського паспорта, і термін дозволу на перебування, намагатиметься переоформити підставу перебування в країні, щоб не повертатися в Україну за новим паспортом, але навряд чи це явище буде масовим.

"Мені здається, швидше за люди намагатимуться жити далі зі своїм європейським дозволом на проживання, сподіваючись продовжити його, коли це буде актуально, без дійсного українського паспорта", – сказав експерт.

Щодо того, чи не порушує ініціатива МЗС конституцію України і права людини, В'ячеслав Ліхачов відповів, що це може сказати лише Конституційний суд – єдиний орган, який має повноваження виносити рішення щодо відповідності дій влади чи інших законів Основному закону.

"На правах особистої думки скажу, що ініціатива виглядає такою, що порушує статтю 25 Конституції про піклування про громадян за кордоном, дія якої, згідно зі статтею 64, не може бути обмежена навіть у період воєнного стану. Але насправді, незалежно від відповідності Конституції, питання законності припинення консульського обслуговування насправді складніше. Мотивуючи свою відмову виконувати свої зобов'язання щодо громадян, МЗС посилається на новий закон про мобілізацію, який має набути чинності лише через місяць (і згідно з текстом якого у військовозобов'язаних є ще 60 днів на обнесення свого статусу). З перспективи прав людини та принципу верховенства права такі дії державних органів виглядають більш ніж сумнівно", – заявив експерт.

Як повідомляв OBOZ.UA, від 23 квітня консульства України припинили надання послуг чоловікам призовного віку. У листі першого заступника глави МЗС Андрія Сибіги йдеться, що ці обмеження пов'язані з війною РФ проти України для недопущення ухилення від урегулювання військового обліку.

Керівник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків-українців за кордоном, бо перебування поза Україною не звільняє від обов'язку захисту Батьківщини. Якщо чоловік виїхав, відгородившись від питання виживання України, але приходить і хоче отримати від неї послуги, "це так не працює".

У МЗС України розповіли, що призупинення консульських послуг продовжиться після набуття чинності законом про мобілізацію (18 травня), але з урахуванням нових вимог та положень.

У комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки заявили, що можуть запросити представників МЗС для пояснень, оскільки під час роботи над законопроєктом МЗС не надавало коментарів або пропозицій.

У Єврокомісії заявили, що в питаннях тимчасового захисту немає розрізнення щодо статі, водночас пообіцяли взяти до уваги оголошення МЗС України.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Вдень, 5 травня, російські війська завдали кількох авіаударів по Харкову. Щонайменше 15 людей отримали поранення, йдеться у повідомленні обласної прокуратури. За даними голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, «росіяни вдарили по...

Радіо Свобода 3

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Душа. Свідомість. Пошук сенсів: в ефірі «Першого Міського» зараз психологи продовжують вже 2 випуск говорити на найбільш абстрактну тему. Що таке доля? Чи існує вона? Який від погляд на природу людини з точки зору релігії та психології? На ці та і...

Перший Міський телеканал. 1

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

ЛМН 1

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Ми зараз кажемо не про якийсь надсучасний телепорт, а про книжки. Старше покоління подейкує, що від таких космічних ексурсій сторінками чимдуж відмовляється молодь. Утім, представник юної генерації нашого телеканалу - «ботан» Антон Чекаль вирішив ...

Перший Міський телеканал. -

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН 1

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Перший Міський телеканал. -