Цензор.НЕТ

Найсвіжіші огляди головних подій, резонансні статті, все про війну в Україні, авторські думки, фото та відео з місця подій, бізнес, розваги, політика, спорт.

Більше новин

Половина українських підприємств скаржиться на проблеми з пошуком працівників.

Із початку року продовжує зростати частка бізнесу, яка має проблеми з підбором кадрів. У березні брак персоналу як одну з основних перешкод для роботи назвали майже половина підприємців.

Про це свідчать дані щомісячного опитування настроїв бізнесу від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, передає Укрінформ.

"У березні 2024 труднощі з пошуком працівників зросли – причому як кваліфікованих, так і некваліфікованих. Частка опитаних підприємств, які мають проблеми з підбором кваліфікованих кадрів, зросла з 31% у лютому до 38,9% у березні. Схожа ситуація спостерігається з пошуком некваліфікованих робітників: відсоток тих, кому їх важко знайти, суттєво зріс – з 26,5% у лютому до 31,7% у березні", – йдеться у повідомленні.

В Інституті зазначають, що нестачу кадрів як значну проблему український бізнес відмічає в опитуванні вже кілька місяців поспіль. У березні на цьому наголосили близько 50% опитаних.

"У березні вперше половина опитаного нами бізнесу вказала на те, що це є суттєвою перешкодою для подальшої роботи. Наприклад, у 2022 році про брак робочої сили говорили лише близько 20% опитаних. Минулого року ця перешкода трохи актуалізувалася і на неї вказувало близько третини опитаних, і вже під кінець 2023 року ця перешкода почала постійно зростати", – зазначив старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

У цілому ж рейтинг перешкод для роботи бізнесу залишається практично без змін. Головною проблемою підприємці вважають зростання цін на сировину та товари (53%). Брак робочої сили посідає друге місце (50%). На третьому – небезпека для роботи (46%). Проблема перебоїв з електроенергією піднялася через наслідки ракетних обстрілів у березні з 7-го на 4 місце (40%).

Через ракетні атаки відбулися також регіональні зміни щодо оцінки небезпечності роботи. Так, Черкаська область піднялася на перше місце у рейтингу за цим показником (100% респондентів з цієї області зазначили, що їм небезпечно працювати), Запорізька, Вінницька, Харківська – традиційно у топі найнебезпечніших регіонів. Водночас Волинська і Закарпатська області залишаються відносно спокійними.

Автор: Юлiя Недашківська

На Закарпатті судитимуть керівника ГО, що ввозив в Україну автомобілі як гуманітарну допомогу та продавав їх.

На Закарпатті судитимуть керівника ГО, що ввозив в Україну автомобілі як гуманітарну допомогу та продавав їх.

Перед судом постане засновник громадської організації з Мукачівщини, який продавав автомобілі, ввезені в Україну як гуманітарна допомога. Чоловікові загрожує до семи років позбавлення волі.

Цензор.НЕТ 1
На облік у ТЦК треба стати за місцем фактичного проживання -  Генштаб ЗСУ.

На облік у ТЦК треба стати за місцем фактичного проживання - Генштаб ЗСУ.

Проживання чоловіка не за місцем прописки не стане на заваді оновленню даних в ТЦК. Після внесення даних до єдиного реєстру за старим місцем реєстрації чоловік автоматично буде знятий з обліку.

Цензор.НЕТ 5
Великодня виставка 2024

Великодня виставка 2024

Перемога життя та світла. В переддень Великодня художники Прикарпаття презентували власні роботи на тематичній виставці. Загалом представлено понад 70 картин. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикар...

Галичина -

Що треба змінити в проєкті Меморіалу Героїв на Личакові?.

Що треба змінити в проєкті Меморіалу Героїв на Личакові?.

17 квітня у Львові оголосили переможців конкурсу проєктів меморіального комплексу військових поховань Героїв України на Марсовому полі. А вже за тиждень зʼявилося звернення з вимогою скасувати результати цього конкурсу, під яким поставили підписи ...

ЛМН -

Писанковий тротуар

Писанковий тротуар

Тротуар у формі писанки. Саме така доріжка встелена довкола церкви у селі Троїця, що на Коломийщині. На сьогодні Храму Пресвятої Трійці понад 160 років. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття:...

Галичина -

Посмертні донори

Посмертні донори

Посмертні донори. Або як двоє людей врятували п'ятьох. Родичі пацієнтів, яким констатували смерть головного мозку, дали згоду на вилучення їхніх органів. Чотири нирки та печінка подарували шанс на життя чотирьом львів'янам та одному киянину. _ Під...

Галичина -

Небезпечне полум'я: на Прикарпатті під час пожежі врятували дитину.

Небезпечне полум'я: на Прикарпатті під час пожежі врятували дитину.

Небезпечне полум'я. На Франківщині горів житловий будинок, у якому перебувала сім'я з трьома дітьми. В якому стані вони зараз? _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківськог...

Галичина -

Фактор краси та здоровʼя: схуднення та правильне харчування.

Фактор краси та здоровʼя: схуднення та правильне харчування.

У цьому випуску шоу «Фактор краси та здоровʼя» ведуча Наталя Богу разом з фітотерапевтом Анастасією Кириченко обговорює найактуальнішу тему для всього людства - схуднення. Особливо ця тема є актуальною серед жінок. Для того щоб почати худнути част...

Перший Міський телеканал. -