ZAXID.NET

Останні новини в Україні станом на сьогодні. Свіжа інформація та головні події дня. Оперативні новини з усіх куточків нашої держави!

Більше новин

Молокопереробні заводи Львівщини купують в області лише 13% сировини.

У першому кварталі 2024 року молокопереробні підприємства Львівщини майже на третину (27%) збільшили заготівлю молока у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Та частка молока із львівських ферм в цій заготівлі становить лише 13%. Решту ж молокопереробні заводи закуповують в інших областях.

Це говорить про те, що в області недостатньо пропозицій комерційних партій молока однорідної якості. Тому, попри витрати на логістику, молокопереробним підприємствам доводиться купувати молоко у сільськогосподарських підприємств поза Львівщиною. Про це у коментарі ZAXID.NET розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку ЛОВА Тетяна Гетьман.

«Львівські господарства мають просто стати зручнішими для переробників і формувати комерційну партію сировини на місці. Це можна зробити через кооперацію. Та поки що наші виробники молока не прагнуть об’єднання, тому їхні можливості забирають виробники з інших регіонів», – говорить Тетяна Гетьман.

99% молока на переробку заводи купують у сільськогосподарських підприємствах, решту – в індивідуальних господарствах. Це пов’язано з можливістю купити одразу велику партію, а також з якістю молока, каже Тетяна Гетьман. Це при тому, що молоко з великої ферми екстра-класу коштуватиме для заводу 15-18 грн за літр, а з домашнього господарства – 8-9 грн.

Корів поменшало, але це не проблема

Керівниця департаменту агропромислового розвитку підтверджує, що за минулі роки кількість корів в області зменшилась. В індивідуальних господарствах за минулі п’ять років корів стало приблизно на 50% менше. Це пов’язано з тим, що купити і доглядати корову – дорого, отримане з неї молоко не покриває витрат. Лише на корми і догляд за однією коровою сім’я має витратити близько 1,5 тис. євро на рік. Окрім того, в домашніх умовах неможливо проконтролювати якість молока.

Водночас виробництво молока сільськогосподарськими підприємствами упродовж останніх п’яти років стабільно зростає на 1-1,5% в рік і з 2018 року зросло приблизно на 7%.

«На відміну від господарств населення, поголів'я корів на великих фермах залишалося стабільним або зростало. Водночас зростала продуктивність утримання корів завдяки новим технологіям, високопродуктивним породам корів, які дають більше молока, підбору кормів і догляду, ефективнішим процесам збору молока», – пояснює Тетяна Гетьман.

Сільськогосподарські підприємства Львівщини у першому кварталі 2024 року виробили 6,4 тис. тонн молока, з них 4,9 тис.тонн (76%) купили молокопереробні підприємства області, яких є дев’ять. Найбільше – 40% всього молока – купує компанія «Галичина».

«На відміну від інших агровиробників, що орієнтуються на експорт, молочні підприємства мають де працювати на внутрішньому ринку – українці лояльні до своєї продукції, на цьому можна будувати маркетинг та поступово заміщувати імпортних виробників. Наші виробники мають кооперуватися і доносити, що їхнє молоко не гірше, а часом і краще за імпортне», – каже Тетяна Гетьман.

У Косові військові розписували писанки

У Косові військові розписували писанки

У колі побратимів та коханих дівчат. В Косові поранені військові навчалися розписувати писанки. Також вояки виготовляли глечики з глини і створювали візерунки на рушниках. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківс...

Галичина -

Посмертні донори

Посмертні донори

Посмертні донори. Або як двоє людей врятували п'ятьох. Родичі пацієнтів, яким констатували смерть головного мозку, дали згоду на вилучення їхніх органів. Чотири нирки та печінка подарували шанс на життя чотирьом львів'янам та одному киянину. _ Під...

Галичина -

Про головне в деталях. Є. Якубовська. Про діяльність українських громадських організацій у Німеччині

Про головне в деталях. Є. Якубовська. Про діяльність українських громадських організацій у Німеччині

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС.

На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС.

Минуло 38 років з дня найбільшої техногенної катастрофи людства, з дня аварії на ЧАЕС, та й досі українці страждають від наслідків трагедії. Наразі в Україні 152 тисячі ліквідаторів і з кожним роком ця цифра зменшується, тому надважливо пам’ятати ...

Телеканал СК1 -

“Козацькому роду нема переводу”

“Козацькому роду нема переводу”

“Козацькому роду нема переводу”. В Івано-Франківському міському центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей провели спортивні змагання. Акція мала на меті розважити дітлахів, які тимчасово перебувають в закладі. _ Підпишіться на наш кана...

Галичина -

Писанковий тротуар

Писанковий тротуар

Тротуар у формі писанки. Саме така доріжка встелена довкола церкви у селі Троїця, що на Коломийщині. На сьогодні Храму Пресвятої Трійці понад 160 років. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття:...

Галичина -