Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Створять проблеми для російських літаків і кораблів: Давид Шарп розповів про переваги, які отримають ЗСУ з появою F-16.

Час очікування винищувачів F-16 в Україні стає все меншим. Зрозуміло, що з прибуттям перших таких літаків зросте моральний дух як у мирних громадян, так і серед українських захисників. Проте головне у появі американських винищувачів в українському повітрі навіть не їх бойові якості. Головне – це крок у створенні Повітряних сил західного типу.

Про це у подкасті OBOZ.Talk розповів відомий ізраїльський військовий експерт Давид Шарп. Він зауважив, що спочатку винищувачів F-16 в Україні буде дуже мало, і до роботи літаків у повітрі, вистачить праці на землі. Але перші винищувачі з'являться у наших військ вже "від кількох тижнів до кількох місяців".

"Все опирається у кількість підготовлених пілотів, інфраструктуру і персонал на землі. І якщо персонал, інфраструктуру на землі можна було підготовити, і вони, вважаємо, вже готові до прийому навіть доволі великої кількості F-16, з пілотами справа не така. Україна не могла себе дозволити відправити з фронту на навчання багато льотчиків. Тобто підготовлених пілотів поки що небагато і якщо їх кілька десятків, це вже оптимістична оцінка", – зауважив експерт.

У ВПС є правило: літаків завжди менше, ніж пілотів. Тобто на 10 машин F-16 пілотів має бути від 14 до 20 – для того, щоб винищувач не простоював на землі, пояснив Шарп.

Україна, отримавши F-16, робить перший важливий шаг в створенні ВПС західного зразку. Лише за такими умовами ці винищувачі будуть особливо ефективні.

"Мається на увазі сукупна робота наземних систем, розвідки, управління і контролю. І літаків радіолокаційного виявлення, яких ще немає України. І літаки-заправщики, різні інші можливості, які у комплексі дають вагомий результат. Україна у цьому сенсі робить перший історичний шаг", – запевнив Шарп.

Експерт запевняє, що навіть за невеликою кількістю літаків, навіть те, що вони далеко не найновіші, з часом їх робота принесе вражаючі, карколомні результати.

"По перше, це ПВО країни. Це охота за "Шахедами" і за крилатими ракетами над територією України. Це найважливіша задача, F-16 в цьому плані будуть добре працювати, незважаючи на те, що їх буде дуже мало, а Україна – велика країна", – пояснив Шарп.

Також F-16 зможуть дати повітряний бій російським літакам на передовій, "тобто створити проблеми для російських літаків, які атакують в районі лінії фронту і за декілька десятків кілометрів створюють серйозні проблеми українським військовим".

Для цього винищувачам потрібні ракети класу "повітря-повітря", і Шарп сподівається, що їх також нададуть.

"F-16 більш приспособлений для ефективного використання цих ракет, ніж перероблені під це МіГи-29 і Су-27 українських повітряних сил. Нарешті F-16, якщо його снарядити високоточними бомбами, які можна скидати з дистанції, зможуть на передовій більш ефективно атакувати, ніж нинішні українські літаки", – зазначив експерт.

Окремо Шарп додав, що F-16, за наявністю протикорабельних засобів, зможе бити і по кораблям так званого Чорноморського флоту, і по літакам цього флоту.

"Тобто вони скрізь, де з'являться, в змозі сказати своє слово", – запевнив експерт.

Як повідомляв OBOZ.UA , в Україні винищувачі F-16, передані партнерами, можуть з'явитися "після Великодня". Звісно, це неокреслений термін: поки що, зважаючи на заяви союзників, передбачається, що літаки надійдуть на озброєння протягом 2024 року.

Україна вже має низку напрацювань щодо того, як безпечно розмістити F-16 на своїй території. Йдеться про підземні сховища, бункери, на які потрібні колосальні суми.

Також глава Пентагону Ллойд Остін на 21-му "Рамштайні" заявив, що у 2024 році наша країна отримає більше ескадрильї F-16 (12 літаків), які прибуватимуть разом із пілотами й персоналом.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

БАЙДЕН ПРОТИ ТРАМПА, УКРАЇНА В НАТО ТА З ЄВРОПИ - НА ВИХІД: ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ?.

БАЙДЕН ПРОТИ ТРАМПА, УКРАЇНА В НАТО ТА З ЄВРОПИ - НА ВИХІД: ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ?.

Гість: ДМИТРО ЛЕВУСЬ, експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного ...

Телеканал Хмельницького -

Захід до дня вишиванки від патрульної поліції

Захід до дня вишиванки від патрульної поліції

Прикрасили поліцейські автомобіль до Дня вишиванки. Правоохоронці провели незвичайний захід для наших мешканців до дня нашого українського символу-вишиванки. Дітлахи разом з поліцейськими прикрасили службову машину національними орнаментами, а так...

Перший Міський телеканал. -

ЛЮТИЙ РАНОК В РАШЦІ! БПЛА  «ЛЮТЬ»  ЗСУ РОЗВАЛЮЄ НПЗ В ТУАПСЕ!.

ЛЮТИЙ РАНОК В РАШЦІ! БПЛА «ЛЮТЬ» ЗСУ РОЗВАЛЮЄ НПЗ В ТУАПСЕ!.

Цензор.НЕТ -

Криворізька патрульна академія: тактика дій при затриманні.

Криворізька патрульна академія: тактика дій при затриманні.

Забезпечувати громадський порядок дотримуючись правил особистої безпеки. Криворізька академія патрульної поліції продовжує готувати майбутніх правоохоронців. Курсанти закладу не лише отримують глибокі теоретичні знання, а й на практиці відпрацьову...

Перший Міський телеканал. -

Як ставляться житомиряни до штучого інтелекту

Як ставляться житомиряни до штучого інтелекту

Штучний інтелект розвивається все більше, допомагаючи людству виконувати різні задачі. Але в суспільстві розгортаються дискусії щодо його впливу та користі в майбутньому. Телеканал СК1 вирішив дізнатися ставлення житомирян до ШІ Якщо ви маєте нови...

Телеканал СК1 -

У Києві нарешті знесли незаконний «храм-МАФ» УПЦ (МП) біля Національного музею України.

У Києві нарешті знесли незаконний «храм-МАФ» УПЦ (МП) біля Національного музею України.

НТА -