Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Кого стосуються обмеження щодо видачі документів консульствами України за кордоном: роз'яснення юриста.

Обмеження щодо видачі документів консульствами України стосується всіх чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років), які перебувають за кордоном. Це не залежить від того, як давно вони перетнули кордон і скільки проживають в іншій державі, якщо ці особи досі мають український паспорт.

Стосуються ці обмеження й тих громадян, які мають резидентство іншої країни або право на проживання в ній. Про це в коментарі OBOZ.UA сказав член Національної асоціації адвокатів Олег Горбачов.

"Тобто якщо ти маєш український паспорт і хочеш вільно ним користуватися, то потрібно виконувати вимоги мобілізаційного законодавства. Там немає жодних, у постанові Кабінету міністрів, яка стосувалася змін щодо отримання паспортів для громадян призовного віку за кордоном, там немає жодних таких норм, що якщо він там має резидентство в іншій державі. Тобто стосуються виключно всіх громадян, без будь-яких обмежень", – зазначив він.

Юрист оцінив цей крок влади як необхідний, оскільки Україні "дійсно люди потрібні на службі. Нам потрібні люди для фронту". На його думку, це обмеження не є критичним, адже ті люди, які перебувають за межами нашої держави, використовували український паспорт лише для перетину кордону.

"Багато людей отримали прихисток і документ щодо тимчасового захисту, можуть ним користуватися. Я навіть не знаю, для чого їм за кордоном має бути український паспорт. Є документи у них щодо тимчасового захисту, можуть ними користуватися, і користуватися на підставі нього відповідними послугами в тих країнах", – пояснив Горбачов.

За його словами, біженці за кордоном отримали повноцінні документи, завдяки яким вони зокрема мають право відкривати рахунки у банку та працевлаштовуватися. Адвокат також додав, що більшість українців, які вже більш як два роки перебувають за кордоном, ймовірно, збираються отримувати громадянство інших країн, де вони проживають, та активно асимілюються.

"Тому ситуація така. Чесно кажучи, не розумію, за кордоном навіщо їм прям так необхідні українські паспорти", – резюмував він.

Нагадаємо, що українські чоловіки призовного віку більше не зможуть отримувати паспорти за межами держави – таке рішення ухвалив Кабмін. Йдеться як про внутрішній паспорт громадянина України, так і про закордонний.

Дистанційне оформлення необхідних паперів призупинено у зв'язку з війною, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. Він пропонує людям повертатися на батьківщину.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– З 23 квітня консульства України припинили надання послуг чоловікам призовного віку. Було заявлено, що ці обмеження пов'язані з війною РФ проти України для недопущення ухилення від урегулювання військового обліку.

– Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків-українців за кордоном, бо перебування поза Україною не звільняє від обов'язку захисту Батьківщини.

– Згодом у МЗС України розповіли, що призупинення консульських послуг продовжиться після набуття чинності законом про мобілізацію (18 травня), але з урахуванням нових вимог та положень.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

1,7 мільйона гривень на дрони для 24-ої бригади зібрав ієромонах з Унева.

1,7 мільйона гривень на дрони для 24-ої бригади зібрав ієромонах з Унева.

Ієромонах з Унева Макарій Дутка завершив збір на дрони для 24-ї ОМБр імені Короля Данила, зібравши 1, 7 мільйона гривень. Також отець у програмі «Помануфактуримо» розповів, що розпочинає новий збір на РЕБи для наших військових, ремонт автомобільно...

ЛМН 1

Реабілітаційно-рекреаційний майданчик для військових.

Реабілітаційно-рекреаційний майданчик для військових.

Допомогти як військовим, так і цивільним. В Івано-Франківську з'явився новий реабілітаційно-рекреаційний майданчик. Відкрили його при центральній міській клінічній лікарні. Він призначений для покращення якості життя пацієнтів після інсульту, з тр...

Галичина 2

У Міннесоті  «побєдобєсія»  не буде

У Міннесоті «побєдобєсія» не буде

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН 1

Нас вбивають.Вже і зараз.Тільки нацизм став рашизмом

Нас вбивають.Вже і зараз.Тільки нацизм став рашизмом

Ветеран війни Олег Симороз про "побєдобєсіє" і толерування рашизму Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos...

ЛМН -

Олег Симороз про  «побєдобєсіє»  в Європі та світі

Олег Симороз про «побєдобєсіє» в Європі та світі

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Ми у соцмережах: Facebook - Telegram - TikTok - #новинильвів #lmn #video #новини #львів #лмн #lviv #video #videoshort #videos #львівщина #новиниукраїни #поглядзхмарочоса #Помануфактуримо

ЛМН -

Не забирайте диких тварин із їхнього середовища

Не забирайте диких тварин із їхнього середовища

Не забирайте диких тварин із їхнього середовища! Ще кілька місяців тому такий випадок трапився на Прикарпатті. Мешканці області передали мале зайченя працівникам Галицького Нацпарку. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Іва...

Галичина -

300 вбивств на рік. Красиве місто на берегу моря назвали одним із найнебезпечніших у світі
З'явилося відео із справжнім ставленням Усика до Росії.
«Реал» за 2 хвилини до кінця перевернув гру та драматично вийшов у фінал Ліги чемпіонів.
До зими ще треба дожити: що буде з енергетикою та відключеннями світла в Україні.
Знайдіть зубну щітку: головоломка, що точно змусить вас попітніти.
Похолодання і заморозки на поверхні ґрунту: синоптики дали прогноз погоди на четвер, 9 травня.
Поляки обурилися на Jerry Heil та закликають не голосувати за Україну: деталі скандалу.
Системи супутникового зв’язку Gilat, вироблені в Україні, продаються до РФ та опиняються в окупантів на фронті - ЗМІ.
Олександр Кубраков може бути понижений до старої посади міністра інфраструктури.
Помер саунд-продюсер, який записав один з найпопулярніших альбомів Nirvana.